Design παράδεισος στη Χαλκιδική


Design παράδεισος στη Χαλκιδική

Ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης μας εξηγεί πως αυτή η κατοικία στη Χαλκιδική είναι εξωστρεφής και σέβεται το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα δυο μονοκατοικιών, πανομοιότυπων εξωτερικά και συμμετρικών ως προς άξονα, σε ένα χώρο περίπου τεσσάρων στρεμμάτων. Το τοπίο είναι πραγματικά μοναδικό στην περιοχή Βουρβουρού στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Το συγκρότημα αποτελείται από δυο απέριττους όγκους - μελετημένους και κατασκευασμένους από το γραφείο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κονταξάκη – χωροθετημένους έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τη θέση και τον προσανατολισμό του οικοπέδου, με σεμνότητα θα έλεγε κανείς, χωρίς να προκαλούν το περιβάλλον του ιδιωτικού φυσικού κολπίσκου. Μοιάζουν με δυο πέτρινους όγκους δίπλα στα σμιλεμένα από την αλμύρα βράχια, όπου τεράστια δέντρα, νερά γαλαζοπράσινα και αντικατοπτρισμοί μέσα σ’ αυτά, κάνουν το τοπίο ονειρικό. Η σημερινή μορφή της μίας κατοικίας εσωτερικά καθώς και ο εξωτερικός υπαίθριος χώρος, οφείλεται στη συνεργασία των ιδιοκτητών με τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη.
Εξωτερικά ό όγκος της κάθε κατοικίας (τριώροφης εσωτερικά), διασπάται σε δύο μικρότερους, ο ένας πάνω από τον άλλο, διακριτικά και διαφορετικά ως προ της εξωτερική επιφάνεια της κατοικίας. Μια μεγάλη εξωτερική βεράντα στεγασμένη από μια μεταλλική κατασκευή, έρχεται σε πλήρη συνδυασμό με τα μεταλλικά παραθυρόφυλλα με επένδυση ξύλο και φιλοξενεί το υπαίθριο καθιστικό και την τραπεζαρία, το οποίο βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη κουζίνα του ισογείου. Στο ισόγειο επίσης βρίσκεται ο μικρός ξενώνας με το wc-μπάνιο του. Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο υπάρχει το μεσοπάτωμα που φιλοξενεί ένα δεύτερο ξενώνα με το δικό του wc-μπάνιο. Στον όροφο με το τεράστιο άνοιγμα – «κάδρο» της καταπληκτικής θέας, αναπτύσσεται ένα μικρό διαμέρισμα για τους ιδιοκτήτες με καθιστικό χώρο και ένα υπερυψωμένο τμήμα που αποτελεί το υπνοδωμάτιο με το wc-μπάνιο, όλα σε απόλυτη συνέχεια. Εσωτερικά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι αδρές τσιμεντοκονίες στους τοίχους, οροφές από εμφανές μπετόν, πατητές τσιμεντοκονίες στη κουζίνα και στα μπάνια, και δάπεδα ξύλινα ή γκρι πλακάκια.
Αισθητικά σε κάθε χώρο επικρατεί μια διαφορετική coultimix διάθεση, με έθνικ χαρακτήρα. Ειδικές κατασκευές στην κουζίνα και στους άλλους χώρους από ξύλο καρυδιάς, ή από αδρύ ντεκαπαρισμένο δρυ, συμπληρώνουν το σκηνικό της προσωπικής ζωής των ιδιοκτητών.
Εξωτερικά έγιναν μικρές επεμβάσεις ώστε το κυρίαρχο ρόλο να τον έχει η ίδια η φύση. Δύο παράλληλοι όγκοι από ακατέργαστο μπετόν κάθετα στη κατοικία και στη θάλασσα ορίζουν τα περάσματα και τις κατευθύνσεις προς αυτήν, ενώ χρησιμοποιούνται και ως καθιστικά.
Ο στόχος των ιδιοκτητών, να έχουν μια κατοικία εξωστρεφή, όπου θα υπάρχει ροή του έξω προς τα μέσα και αντίστροφα, σε συνδυασμό με την απλότητα και τη συνέπεια της κατασκευής, με γνώμονα τη φιλοσοφία τους για ζωή και αισθητική, επετεύχθη αρμονικά και παραδειγματικά.

Αρχιτεκτονική μελέτη-Επίβλεψη: Δημήτρης Κονταξάκης / Μελέτη-επίβλεψη εσωτερικών και υπαίθριων χώρων: Μηνάς Κοσμίδης.

Photo: Studio Χ. Δημητρίου – Ν. Βαβδινούδης

Tags Design, Deco, decoration, Architecture, χαλκιδικη, Σπιτι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9647 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3064 s // Total time: 2.2711 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X