Χρόνιος πόνος και κατάθλιψη. Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσιοθεραπεία;


Χρόνιος πόνος και κατάθλιψη. Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσιοθεραπεία;

Όλο και περισσότερα περιστατικά παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στα φυσιοθεραπευτήρια με ανεξήγητα μυοσκελετικά συμπτώματα και διάγνωση ινομυαλγίας (διαταραχή με έντονο διάχυτο πόνο) που δεν θα χαρακτηρίζονταν συνήθη με το τρόπο ζωής των ατόμων αυτών.

Ακόμα και οι ίδιοι οι ασθενείς πολλές φορές απορούν που αναγκάζονται να περιοριστούν και να παρατήσουν τις δραστηριότητές τους, έχοντας παράλληλα μια έντονη αλλαγή στη διάθεση και ενέργεια τους.

Ο λόγος των πιο πάνω συμπτωμάτων πηγάζει συνήθως από πιο παλιό αρθρικό ή μυϊκό πρόβλημα το οποίο έμεινε χωρίς θεραπεία ή δεν έτυχε σωστής θεραπευτικής αγωγής και παρέμεινε σα μια μικρή μεν, αλλά ενοχλητική δε καθημερινή ταλαιπωρία.

Με τη σειρά του αυτό το φαινόμενο προκαλεί μια μορφή κατάθλιψης η οποία πηγάζει από το σωματικό πόνο που αργότερα παρεμβαίνει στις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων.

Μελέτη του 2008 έδειξε ότι η νευρική δραστηριότητα στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου(αυτό των συναισθημάτων) είναι αυξημένη και σε συνεχή λειτουργία σε άτομα με χρόνιο πόνο και δεν απενεργοποιούνται με το πέρας των διαδικασιών τους. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε αίσθημα σωματικού πόνου 24 ώρες το 24ώρο.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να γίνει μια σωστή οργάνωση αντιμετώπισης του προβλήματος έγκαιρα και με ομάδα επαγγελματιών υγείας. Υπάρχει η ανάγκη για νευρολόγο, ψυχολόγο και φυσιοθεραπευτή για να μπορέσει πραγματικά κάποιος να βρει λύση και ηρεμία από το πρόβλημα αυτό.

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στα προβλήματα αυτού του τύπου αφού αρχικά ξεκινάμε με τοπικές θεραπείες για ανακούφιση του πόνου, που περιλαμβάνουν μαλάξεις, ηλεκτροθεραπείες, βελονισμό, χειροκίνητη ορθοπεδική αποκατάσταση και άλλα.


  
Όταν πια έχουμε ελευθερώσει τις μυϊκές δεσμίδες, τένοντες ή άρθρωση που προκαλούσε την καθημερινή ενόχληση στις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητες, τότε μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο φυσιοθεραπείας που είναι η λειτουργική αποκατάσταση.

Αυτό περιέχει επανεκπαίδευση στα θέματα ιδιοδεκτικότητας, ισορροπίας, δύναμης και σωστής στάσης κατά τη δραστηριότητα, δουλειά αλλά και ξεκούραση. Μπορούμε να συνδυάσουμε στη περίοδο αυτή πριν ή μετά από την επανεκπαίδευση διαδικασίες κινητοποίησης μαλακών μορίων και θεραπευτικό υπέρηχο για καλύτερη λειτουργικότητα και μείωση της έντασης στη περιοχή που θα δουλέψουμε.


  
Όσο το πρόγραμμα προχωρά και οι ενοχλήσεις μειώνονται τόσο καλύτερα είναι ο ασθενής μας, αυξάνεται η ποιότητα ύπνου και ξεκούρασης καθώς επίσης και η ικανότητα κοινωνικοποίησης. Η επανένταξη στο σύνολο της καθημερινότητας των ατόμων γύρω μας παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της θεραπείας αφού αποβάλλουμε το κομμάτι της απομόνωσης από το παράγοντα κατάθλιψη.

Το τελικό στάδιο είναι η ασκήσεις αυξημένης αντίστασης, ασκήσεις ισορροπίας με λειτουργικότητα και σίγουρα προώθηση σε καθημερινές δραστηριότητες εκτός σπιτιού ή φυσιοθεραπευτηρίου, όπως περπάτημα σε πάρκο και εκγύμναση σε γυμναστήριο ή οργανωμένη ομάδα.
  
Το σημαντικότερο κομμάτι στις παθήσεις αυτές είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς ερμηνεύεται στο σώμα και γιατί. Αν είναι δηλαδή κάτι εντελώς σωματικό/μυοσκελετικό ή αν είναι μορφή κατάθλιψης που επηρεάζει το σώμα με αρνητικές ανταποκρίσεις λόγω μειωμένης λειτουργικότητας.

Ένα αυξημένο ποσοστό ατόμων που ψάχνουν για μια έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και θεραπεία έχουν πλήρη αποκατάσταση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μην αφήνεται τον πόνο ή άλλες δυσλειτουργίες του σώματος να κατευθύνουν τη διάθεσή σας, τις δραστηριότητες και την κοινωνικότητά σας, αφού υπάρχουν τόσες πολλές λύσεις για αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών. Μπορείτε να αποφύγετε το λυπημένο και πονεμένο πρόσωπο και να το αντικαταστήσετε άμεσα με ένα φωτεινό και χαμογελαστό.


  
Επίσης καλό είναι να θυμάστε ότι οι άνθρωποι δίπλα μας μπορεί να πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης είτε σαν την προαναφερόμενη των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών ή άλλων μορφών, άρα μην τους απομονώνεται αν έχουν μια επιθετική και αρνητική συμπεριφορά, μπορεί να μην έχουν οι ίδιοι την επίγνωση ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Αντιθέτως να τους παροτρύνετε για επίσκεψη σε επαγγελματία υγείας και για άλλες διάφορες δραστηριότητες για να μπορέσουν να κάνουν το πρώτο βήμα επανένταξης και βελτίωσης.

Tags ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΚΗΣ ΠΑΛΛΙΔΗΣ, πονος, κατάθλιψη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7749 s (250 Queries.) // Parse time: 0.4004 s // Total time: 3.1754 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X