Μια μπουκιά Κύπρος


Μια μπουκιά Κύπρος

Το success story μια οικογενειακής επιχείρησης που επένδυσε στην παράδοση.

Σήμερα η σειρά των παξομαδιών "Ελενας" διαθέτει 20 διαφορετικά προϊόντα, κάποια εκ των οποίων είναι παραδοσιακές γεύσεις και άλλα πιο σύγχρονες, ενώ λειτουργούν και δύο ξυλόφουρνοι, με τον τρίτο να βρίσκεται στα σκαριά.

Η «Σημερινή» της Κυριακής βρέθηκε στο χωριό Παλιομέτοχο, όπου εδρεύουν τα παξιμάδια «Έλενας» και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία παρασκευής τους, στο συμπαθητικό και πολύ λειτουργικό εργοστάσιό τους

Στροφή στην παράδοση φαίνεται να κάνουν τα τελευταία χρόνια οι Κύπριοι, καθώς τα παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας αποκτούν μια νέα αίγλη, τόσο στην αρχική τους μορφή όσο και με την προσθήκη σύγχρονων πινελιών. Η αναζήτηση γαστρονομικής γευσιγνωσίας έρχεται μέσα από την παράδοση, καθώς τα φαγητά με ρίζες στο βάθος του χρόνου επαναπροσδιορίζονται και αποτελούν τάση στα πιάτα μας, αφού είναι εύκολα προσβάσιμα, φρέσκα και παράγονται από αγνά υλικά του τόπου μας. Άλλωστε η οικονομική κρίση μάς έχει κάνει να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των τοπικών οικονομιών και παραγωγών.

Κάπως έτσι έχουν επανενταχθεί στην παλέτα των γεύσεών μας τα πιάτα που μυρίζουν Κύπρο, με συνταγές που σμίγουν αρμονικά τις παιδικές μας αναμνήσεις με τον πειραματισμό στην κουζίνα. Ο τραχανάς και τα λουκάνικα που ευωδιάζουν κρασί συνοδεύουν τις χειμωνιάτικες νύχτες μας, μαζί με τα γλυκά που μοσχομυρίζουν ροδόσταγμα και τα λουκούμια με μπόλικη πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη. Από αυτό το κράμα γεύσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα παξιμάδια και τα κουλουράκια, που αποτελούν μιαν απλή, παραδοσιακή -και σε αρκετές μορφές τους νηστίσιμη- επιλογή, για συνοδευτικό του καφέ μας αλλά συνάμα και μία γευστική πρόκληση, δεδομένης της δυνατότητας για πειραματισμούς και δημιουργία νέων γεύσεων. Η «Σημερινή» της Κυριακής βρέθηκε στο χωριό Παλιομέτοχο, όπου εδρεύουν τα παξιμάδια «Έλενας» και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία παρασκευής τους, στο συμπαθητικό και πολύ λειτουργικό εργοστάσιό τους.

Παξιμάδια κατά λάθος

Στους χώρους παρασκευής των παξιμαδιών μάς ξενάγησε η 25χρονη Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Άντρη Βασιλείου, η οποία είναι ίσως μία από τις νεαρότερες γυναίκες σε τόσο υψηλή θέση σε επιχείρηση στην Κύπρο. Η Άντρη είναι η κόρη της Έλενας και του Γιάννου Βασιλείου, των ιδρυτών της οικογενειακής επιχείρησης και διαχειρίζεται το εταιρικό σκέλος της λειτουργίας της, ενώ ο πατέρας της έχει κυρίως την ευθύνη των Ξυλόφουρνων «Έλενας» και η μητέρα της του εργοστασίου. Ο μικρότερος αδελφός της Νικόλας έχει… άλλους στόχους, καθώς κάνει παγκόσμιο πρωταθλητισμό στη σκοποβολή, ωστόσο παράλληλα σπουδάζει, ώστε να μπορεί να ενταχθεί κι αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση.

Όπως μας εξήγησε η Άντρη Βασιλείου, τα παξιμάδια «Έλενας», τα οποία σήμερα αποτελούν τον market leader στον τομέα αυτό, ξεκίνησαν… κατά λάθος. Οι γονείς της έψηναν ψωμιά και τα πωλούσαν στην αγορά του «Όχι» για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ωστόσο, μία μέρα, έκαναν λάθος στη δοσολογία, με αποτέλεσμα η ζύμη τους να βγει χαλαρή και αναγκάστηκαν να προσθέσουν αλεύρι για να τη διορθώσουν. Το αλεύρι, όμως, ήρθε πολύ και… εγενέτο παξιμάδι! Τόσο πολύ άρεσαν τα παξιμάδια τους στον κόσμο που έκανε τα ψώνια του στην αγορά, που δεν χρειάστηκε να ξαναφτιάξουν ψωμιά.

Αργά και σταθερά βήματα

Η οικογένεια Βασιλείου προχώρησε με αργά και σταθερά βήματα στον κόσμο του παξιμαδιού και των αρτοπαρασκευασμάτων, αποτελώντας μοντέλο για την ανάπτυξη κυπριακών οικογενειακών επιχειρήσεων. Με τα λεφτά που μάζεψαν από τη βάπτιση της Άντρης αγόρασαν τον πρώτο τους εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ανέπτυσσαν τις συνταγές τους σταδιακά, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή γνώση που τους προσέφεραν απλόχερα οι γιαγιάδες της οικογένειας και σιγά σιγά έστησαν το εργοστάσιό τους, το οποίο φέρει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ISO και HACCP. Σήμερα η σειρά τους διαθέτει 20 διαφορετικά προϊόντα, κάποια εκ των οποίων είναι παραδοσιακές γεύσεις και άλλα πιο σύγχρονες, όπως για παράδειγμα το κράνμπερι.

Στο εργοστάσιο και στα γραφεία εργοδοτούνται κι άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ ενισχύονται και με επιπλέον προσωπικό. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο να μετεγκατασταθεί, ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η γκάμα των προϊόντων που παράγει η επιχείρηση.  

Το νέο μεγάλο βήμα έγινε όταν αποφάσισαν να ανοίξουν τους Ξυλόφουρνους «Έλενας», φέρνοντας την παράδοση στις γειτονιές, με μια νέα γκάμα προϊόντων αλλά την ίδια προσέγγιση, όσον αφορά τα υλικά που προέρχονται αποκλειστικά από κυπριακές εταιρείες, την αισθητική, καθώς και τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων, που διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους. Οι φούρνοι βρίσκονται στην Παλουριώτισσα και στην Έγκωμη, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ο τρίτος στο χωριό Αρεδιού.

Μεταξύ άλλων, οι Ξυλόφουρνοι «Έλενας» προσφέρουν διάφορες πίτες, όπως είναι η πίτα με χαλλούμι, με φέτα, με ρόστο-χαλούμι, με βοδινό, με πιτσιλλίσιμο λουκάνικο ή ακόμη και με σιεφταλιές, τις οποίες φτιάχνει η ίδια η κ. Έλενα, και όλες ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Επίσης υπάρχει μία σειρά παραδοσιακών σιροπιαστών γλυκών και γλυκών ψυγείου, όπως η περιζήτητη σοκολατόπιτα και οι τούρτες γενεθλίων, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι πίτες με το μέλι, οι οποίες προσφέρονται σε τέσσερεις διαφορετικές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας. Στον φούρνο λειτουργεί και ψησταριά με επιλογές παραδοσιακών και σύγχρονων φαγητών και σπιτικής πίτσας ξυλόφουρνου.


 

Tags Παξιμαδια, Παξιμαδια Ελενας, φαγητο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3146 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4208 s // Total time: 2.7354 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X