Η πιο ερωτική φωνή του ραδιοφώνου, βραβευμένος με Grammy έρχεται στο Ράδιο Πρώτο!


Η πιο ερωτική φωνή του ραδιοφώνου, βραβευμένος με Grammy έρχεται στο Ράδιο Πρώτο!

Ο Νίκος Γκαραβέλας σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση

Έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως η πιο ερωτική φωνή του ραδιοφώνου. Απλός, αυθόρµητος, ειλικρινής, µε µια αγνότητα ψυχής, ο Νίκος Γκαραβέλας ανοίγει την καρδιά του στο ΟΚ! και µας µιλάει για το νέο του ξεκίνηµα στο Ράδιο Πρώτο, για τα επόµενα επαγγελµατικά του βήµατα στο νησί µας, αλλά και για όλα όσα κρύβει βαθιά στην ψυχή του.

Βραβευµένος ως ο Καλύτερος Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Κόσµο το 2004 από το CMA Nashville TN, (µοναδικό ραδιοφωνικό βραβείο στον κόσµο), ιδρυτής και πρόεδρος του Country Music Association of Greece (CMAG), ενός από τα πολυπληθέστερα σωµατεία στην Ελλάδα, οµιλητής σε πανεπιστηµιακές διαλέξεις µε θέµα τη µουσική και το ελληνικό ραδιόφωνο, εκφωνητής των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και Sterling Member CMA Nashville TΝ (ανώτατη βαθµίδα αξιολόγησης µέλους) από το 1998. Έχει, επίσης, τιµηθεί από τη φυλή των Apachie και τον εκπρόσωπό τους (µέλος του Αµερικάνικου Ινδιάνικου Κινήµατος) Moctezuma, µε τη διάκριση "Φτερό Αετού" και "Θώρακας Πολεµιστή" για την προσφορά του στη διάδοση του ινδιάνικου πολιτισµού στην Ελλάδα, ενώ η φυλή των Sioux τον έχει τιµήσει µε την απόδοση του ονόµατος "ΟΝΟΚΙΟ", δηλαδή Άνεµος. Η ένδοξη φυλή των Kiowa και ο αρχηγός τους Dan Dawonayan τού απέδωσαν το όνοµα «Whispering Wind», θεωρώντας τον ενεργό µέλος στην προάσπιση των δικαιωµάτων των Native American σε όλο τον κόσµο. Ο Όµιλος UNESCO Νοµού Πειραιώς & Νήσων τού απένειµε τιµητική πλακέτα για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισµό σε παγκόσµιο επίπεδο. Το 2009, η Μεγάλη Βρετανία τον τίµησε ως Ιππότη, αφενός για το εξόχως επιτυχηµένο, πρωτοποριακό και ποιοτικό έργο του ως ραδιοφωνικού παραγωγού στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και αφετέρου για τη συνεισφορά του στην αλληλοκατανόηση µεταξύ των πολιτισµών. Αυτός είναι ο Νίκος Γκαραβέλας, η πιο ερωτική φωνή του ραδιοφώνου όπως έχει χαρακτηριστεί, ο οποίος από αύριο το βράδυ 22:00 µε 1:00 τα ξηµερώµατα, κάνει πρεµιέρα στο Ράδιο Πρώτο.

"Mr. Midnight", λοιπόν, από αύριο βράδυ στο Ράδιο Πρώτο…

Είναι µεγάλη τιµή και συγκίνηση να βρίσκοµαι στο πρώτο ραδιόφωνο της Κύπρου, σε ένα νησί που λατρεύω και µια χώρα που θεωρώ ως δεύτερη µου πατρίδα, από πλευράς φιλοξενίας, ανθρώπων και µουσικής αντίληψης. Σε ένα ραδιόφωνο που έχει κάνει τον δικό του αγώνα, έχει εξελιχθεί και εξελίσσεται. Βρέθηκα µε τον κύριο Ζαχαρία Φιλιππίδη (∆ιευθυντής Ράδιο Πρώτο) τα βρήκαµε µέσα σε πέντε λεπτά και νοµίζω ότι θα είναι µια µεταγραφή, η οποία θα κάνει τεράστια αίσθηση στην Κύπρο. ∆εν είναι η πρώτη φορά που βγαίνω στα ραδιόφωνα της Κύπρου, αλλά είναι η πρώτη φορά που βγαίνω στα FM ενός ραδιοφώνου που από το όνοµα του και µόνο, αποτελεί τη µουσική ιστορία του ραδιοφώνου της Κύπρου.

Έχετε χαρακτηριστεί ως η πιο διάσηµη παγκόσµια ραδιοφωνική «Καλησπέρα» του κόσµου και ως η πιο ερωτική φωνή του ραδιοφώνου. Πώς εκλαµβάνετε αυτούς τους τίτλους;
Είναι τιµή µου να εκπροσωπώ τον ερωτικό λόγο στο ραδιόφωνο. Όταν ξεκίνησα το ραδιόφωνο, αυτό που ήθελα ήταν να πρεσβεύω το συναίσθηµα µε την έννοια του ότι επειδή η µελωδία, το τραγούδι είναι συναίσθηµα να το αναλύσω, να το δώσω στον κόσµο να το καταλάβει και να είναι το συναίσθηµα εκτός από βίωµα, ένας φίλος σε αυτόν που το ακούει. Η µουσική είναι η µεγαλύτερη τέχνη που µπορεί να σε εκπλήσσει. Για παράδειγµα, όταν βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής, τον αναλύεις και δεν κουνιέται από εκεί. Ξέρεις τι να περιµένεις, γιατί τα χρώµατά του δεν αλλάζουν. Όταν, όµως, ακούς ένα τραγούδι, που θα επιλέξει ο παραγωγός, και το ακούς για πρώτη φορά σού αλλάζει την ψυχοσύνθεσή σου και όλο σου τον κόσµο. Ένα τραγούδι που διαρκεί 3 λεπτά! ∆εν υπάρχει καµία άλλη τέχνη στον κόσµο που µέσα σε λίγα λεπτά να µπορεί να σου αλλάξει το οτιδήποτε. Να σου φέρει ένα δάκρυ, ένα χαµόγελο, µια σκέψη.

Βέβαια, το πιο τιµητικό για εσάς είναι το βραβείο Grammy το 2004, έτσι δεν είναι;
Από τότε που ξεκίνησα ραδιόφωνο, µιλάω στο πρώτο ενικό, ταυτίζοµαι, µπαίνω στο σπίτι του κάθε ανθρώπου που δεν ξέρω, αισθάνοµαι ότι ανήκω στην οικογένειά του και ταυτίζοµαι σε όλες τις στιγµές της ζωής τους. Από την άλλη µεριά, η παγκόσµια αναγνώριση µε το Grammy, το 2004, από τις Ηνωµένες Πολιτείες και η τιµή από τη Μεγάλη Βρετανία το 2009, επιβράβευσαν, αν θέλεις, τους ακροατές που µε ακούν κάθε βράδυ. Οποιοδήποτε βραβείο έρχεται στον Γκαραβέλα, έρχεται στον ακροατή. Ο Γκαραβέλας είναι αυτός που ακούει τους ακροατές.

Σπουδάσατε γιατρός, ένα επάγγελµα το οποίο δεν εξασκήσατε. Μπορεί ο γιατρός να θεραπεύει ασθένειες, εσείς, όµως, γιατρεύετε τις ψυχές των ανθρώπων, σωστά;

Μέσα από τη µουσική ναι. Αν και δεν γνωρίζω τι συµβαίνει έξω, θέλω να πιστεύω ότι συµβαίνει κάτι καλό. Έχουν έρθει στιγµές που κλαίω, γελάω, συγκινούµαι, λυπάµαι. Και δεν θέλω να κρύβοµαι από τους ακροατές µου. Θέλω να καταλαβαίνει ο άλλος που µε ακούει ότι είµαι και εγώ άνθρωπος και ταυτίζοµαι µε ό,τι υπάρχει. Το ραδιόφωνο είναι λειτούργηµα για εµένα και όταν λειτουργείς είναι µαγικό.

Το λέτε και συγκινείστε, γιατί;

Βεβαίως. Φαντάσου ένα παιδί που τελειώνει ιατρική και λέει στους γονείς του ότι θα κάνει ραδιόφωνο. Και αντί να αντιδράσουν να του λένε να 'σαι καλά. Βέβαια, δεν γνώριζα αυτό που θα γίνει, αλλά πάντα στοχεύεις για το καλύτερο. Και όταν λειτουργείς, παλεύεις για το καλύτερο. ∆εν σε νοιάζει η δόξα, σε νοιάζει η δόξα της ψυχής των ακροατών. 

Έχετε συνειδητοποιήσει τη δυναµική του ονόµατός σας;

Όχι και ούτε πρόκειται. Όταν πήρα το Grammy, το 2004, και πήγα στο Walk of Fame, εκεί έχουν ένα µεγάλο αστέρι µε το όνοµά µου. Από κάτω έχουν την ηµεροµηνία γέννησής µου, παύλα και κενό, καθώς περιµένουν την ηµεροµηνία θανάτου µου. Όταν το είδα αυτό, κλονίστηκα. Ίσως εκεί συνειδητοποίησα ότι ήρθα να κάνω κάτι, για να µε θυµούνται. Τα βραβεία είναι η επιβράβευση ότι αυτό που κάνεις είναι καλό και ενισχύει τον πολιτισµό. Όσα βραβεία και αν έχω πάρει, για εµένα είναι απίστευτα τιµητικά. Αυτά τα βραβεία είναι τα πιο ελπιδοφόρα µετά θάνατον του ανθρώπου που τα φέρει. Και αν µε αξιώσει ποτέ ο Θεός να κάνω ένα παιδί, που το θέλω πάρα πολύ, θα είναι η συνέχισή µου.

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια έχετε δεχθεί και αρκετή κακόβουλη κριτική, χωρίς ωστόσο, να τοποθετείστε σε καµία…

∆εν υπάρχει περίπτωση και ούτε πρόκειται. Πιστεύω ότι το λειτούργηµα κριτικάρεται, δοξάζεται, πολλές φορές, δε, κακοποιείται από τον λόγο των άλλων, και εσύ πρέπει να προχωράς.

Σας ενοχλεί που στο ραδιόφωνο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καµία σχέση µε το αντικείµενο;

Στο ραδιόφωνο µπορεί να βγει ο καθένας. Αν αυτά που έχει να πει είναι λόγια ψυχής, ας το κάνει. Ο χρόνος δείχνει αν µπορείς να αντέξεις ή όχι.

Και εσείς µιλάτε µε ψυχή στο ραδιόφωνο. Τελικά υπάρχει πολλή µοναξιά εκεί έξω, έτσι δεν είναι;

Ιδιαίτερα τώρα, µε την κρίση. Και ξέρεις κάτι, δεν υπάρχει οικονοµική κρίση, η οικονοµική κρίση είναι αποτέλεσµα της κρίσης συναισθηµάτων. Αν τα συναισθήµατα ήταν άρτια και ο ένας αγαπούσε τον άλλον και ήµασταν ενωµένοι, δεν θα µας άγγιζε τίποτα. Άρα όλα ξεκινούν από µια κρίση συναισθηµάτων, αποµόνωσης, µοναξιάς που πάντα έρχεται η µουσική να δώσει τη λύση.

∆εν είναι και λίγο αντιφατικό αυτό; Με την έννοια ότι η µουσική ή σου ξύνει πληγές ή σου τις επουλώνει…

∆εν είναι τέλειο; ∆ες τι κάνει αυτή η τέχνη. Εναλλαγή συναισθηµάτων, από το γέλιο στο κλάµα και πάλι από την αρχή. Αλίµονο στους ανθρώπους που έχουν τη µουσική µόνο για διασκέδαση. Είναι ζωντανοί, νεκροί.

Να υποθέσω πως είναι και αρκετά τα µηνύµατα που δέχεστε από µοναχικούς ανθρώπους, σωστά;

Ανθρώπους που µου έχουν µιλήσει λίγα λεπτά προτού φύγουν από τη ζωή, ανθρώπους που έχουµε µιλήσει και έχουν παντρευτεί µετά από πέντε λεπτά, από ανθρώπους που µε παίρνουν για να µου ανακοινώσουν ευχάριστα, δυσάρεστα, προβληµατισµούς, σκέψεις. Ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζω.

Έχετε φίλους στη ζωή σας ή οι φίλοι σας είναι οι ακροατές σας;

Η φιλία είναι ιερή λέξη. Με τους ακροατές µου είµαστε ένα. ∆εν ξέρω αν η φιλία επισηµοποιεί αυτήν τη σχέση, όµως, υπάρχουν ακροατές που ξέρουν ακριβώς τι θα πω µετά από κάθε µου λέξη.

Αλήθεια, όταν το µικρόφωνο κλείσει, πώς είναι ο Νίκος Γκαραβέλας;

"Καληνύχτα Αθήνα, καληνύχτα Πειραιά, καληνύχτα και σε σένα, όπου και αν βρίσκεσαι". Και µετά ο Γκαραβέλας πρέπει να βρει τον εαυτό του µέσα σε µια-δυο ώρες, γιατί ξηµερώνει µια άλλη µέρα και ο Γκαραβέλας πρέπει να λειτουργήσει ως άνθρωπος. Γιατί το βράδυ, ο Γκαραβέλας δεν έχει προβλήµατα, αναπνέει και ζει για τον ακροατή του, δεν πρέπει να πονάει, δεν πρέπει να λυπάται, δεν πρέπει να σκέπτεται. Γιατί το βράδυ που θα βγει, πρέπει να είναι εκεί για τον ακροατή του σε κάθε σηµείο και µέρος της ζωής του.

Έτσι, όπως µου τα περιγράφετε, είναι λες και κάνετε bullying στον ίδιό σας τον εαυτό...

Είναι απαραίτητο. Είναι λειτούργηµα και το λειτούργηµα πονάει. Και όταν αγαπήσεις τον πόνο του λειτουργήµατος, έχεις πάει ως άνθρωπος ένα βήµα παρακάτω.

Και το τίµηµα ποιο είναι; Η προσωπική ζωή;

Ακριβώς. Η συναισθηµατική µου προσωπική ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μου κάνει εντύπωση το πώς ένας άνθρωπος που λειτουργεί συναισθηµατικά, µιλάει για έρωτα και αγάπη, έχει αφήσει την προσωπική του ζωή στο περιθώριο…

Πιστεύω πως αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ακροατή µου, θα σου απαντήσει πολύ καλύτερα από εµένα. Πιστεύω στη µοναδικότητα της γυναίκας και ότι κάποια στιγµή θα έρθει. Αν δεν έρθει, θα φύγω πολύ στεναχωρηµένος. Αλλά αν έρθει, δεν ξέρω αν στο τέλος της εκποµπής θα λέω καληνύχτα και σε σένα όπου και αν βρίσκεσαι, γιατί θα ξέρω πού θα βρίσκεται.

Είναι αυτό που λείπει από τη ζωή σας;

Είµαι καλά. Όταν βλέπω τον άλλο να χαµογελάει και του αφαιρώ τον πόνο είµαι καλά. Τώρα αν βρεθεί κάτι που θα ανυψώσει τη ζωή µου σαν οικογένεια, θα είµαι τέλεια.

Τις πληγές των άλλων τις γιατρεύετε, τις δικές σας, όµως, περιµένετε από άλλον.

Έτσι είναι ο άνθρωπος. Οπότε και εγώ περιµένω. ∆εν βγάζω παράπονο, ούτε αχάριστος είµαι. Είµαι απλός και συνάµα δύσκολος. ∆εν είµαι καθόλου ροµαντικός, δεν µου αρέσουν τα κεριά, γιατί θεωρώ πως είναι για τα νεκροταφεία. Είµαι πρόστυχος, τρελός, πραγµατικός, ανατρεπτικός, ερωτικότατος, χωρίς να είµαι σεξιστής, παθιασµένος…

Κατακτήσεις έχετε, όµως, δεν µπορεί…

Ναι, αλλά δεν είµαι να πηγαίνω από λουλουδάκι σε λουλουδάκι!

Εξ όσων γνωρίζω, έχετε δεχθεί και δύο απόπειρες δολοφονίας στο παρελθόν από γυναίκες ακροάτριές σας. Θέλετε να µου µιλήσετε λίγο γι' αυτό;

Στη µια περίπτωση ήµουν σε ένα µαγαζί που έπαιζα µουσική. Κάποια στιγµή µε πλησίασε µια κοπέλα µε ένα κατσαβίδι, έτοιµη να µε καρφώσει και την πρόλαβε ένας φίλος µου. Η κοπέλα µετά έµεινε έγκλειστη στο ∆αφνί και όταν τη ρώτησαν για ποιο λόγο το έκανε, απάντησε πως δεν ξέρει. Η δεύτερη περίπτωση ήταν όταν κατέβηκα από τον σταθµό και µε περίµεναν δύο κοπέλες. Η µια µου έβαλε το µαχαίρι στον λαιµό και η άλλη µου κρατούσε τα χέρια. Μπορούσα εύκολα να αντιδράσω, αλλά τις άφησα να δω για ποιο λόγο το κάνουν.

Σας προβληµάτισε καθόλου αυτό; Στο να σκεφτείτε, για παράδειγµα, να αλλάξετε τρόπο προσέγγισης των ακροατών σας;

Όχι γιατί έχω και το απόλυτο. Μέσα στο στούντιο έχω συλλογή από 152 εσώρουχα που µου έστειλαν, µου έχουν σκίσει τα λάστιχα άπειρες φορές, µου έχουν αφήσει στο αµάξι γλυκά, λουλούδια, στο στούντιο µού φέρνουν φαγητά, γλυκά και ό,τι άλλο φανταστείς. Από αυτό καταλαβαίνεις ότι έχεις µια επαφή µε τους ακροατές άµεση. Σίγουρα είναι επικίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα είναι µαγικό. 

Η επικινδυνότητα, όµως, αγγίζει τα όρια της παράνοιας…

Πρόσφατα έπαιξα στην Κύπρο. Ήρθε µια κοπέλα 25 χρονών, η οποία όση ώρα µου κράταγε το χέρι έτρεµε και ο αρραβωνιαστικός της την κράταγε. Πήγα µετά στο ξενοδοχείο και κοίταγα το ταβάνι. Είναι να απορείς!

Τι ψάχνετε σε µια γυναίκα;

Να είναι γυναίκα. Να γνωρίζει τον ρόλο της, να είναι τα µάτια της πλάτης µου, να είναι δίπλα µου και να µε αγαπάει όσο την αγαπώ. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

Έχετε προδοθεί από σχέσεις;

Και ποιος δεν έχει προδοθεί; Όλοι µας το έχουµε βιώσει.

Κλείνοντας, τι άλλο ετοιµάζετε;

Θα φέρω στην Κύπρο, τα σεµινάρια µουσικών ραδιοφωνικών παραγωγών, τετράµηνης φοίτησης, όπου παρακολουθείς τα σεµινάρια αυτά και βγαίνεις ραδιοφωνικός παραγωγός. Επίσης, ετοιµάζουµε σεµινάρια µουσικών ραδιοφωνικών παραγωγών για τετραπληγικούς και παραπληγικούς και εύχοµαι αυτό να ξεκινήσει από τη Λευκωσία και να πάει σε όλη την Ευρώπη
 

Tags Νίκος Γκαραβέλας, showbiz κύπρος, gossip, ράδιο πρώτο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0051 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0330 s // Total time: 0.0381 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X