5 μυστικά για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη!


5 μυστικά για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Νιώθετε κουρασμένοι και αγχωμένοι; Ήρθε η στιγμή λοιπόν να βρείτε λίγο χρόνο και να εξασκήσετε τη συνειδητότητα. Αξίζει τον κόπο.

Η εξάσκηση της συνειδητότητας –τ ο πνευματικό επίπεδο στο οποίο φτάνουμε όταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή–  έχει κερδίσει έδαφος και πολλοί διάσημοι, όπως η Έμα Γουάτσον, δηλώνουν ένθερμοι οπαδοί της εν λόγω διαδικασίας. Η Κέιτ Χάντσον πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο Pretty Happy: Healthy Ways to Love Your Body, το οποίο ασχολείται με τους τέσσερεις πυλώνες της υγείας που βελτιώνουν τη ευημερία: καλλιέργεια ενστικτώδους σχέσης με το σώμα μας, σωστή διατροφή, άσκηση και το θαύμα της συνειδητότητας.

Η Μιράντα Κερ, από την άλλη, εξηγεί ότι η ηρεμία του μυαλού είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για μια υγιή ζωή. Η Κέιτι Πέρι αποκαλύπτει ότι η πειθαρχία τη βοηθάει να χαλαρώσει: «Για τους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους κάποιες φορές είναι εξουθενωτικό το ότι βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση».

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε, παίρνουμε τον χρόνο μας για να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή  μας, και παρατηρούμε τις σκέψεις μας χωρίς όμως κριτική διάθεση. Οι αρχάριοι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε πρωί για αυτή τη διαδικασία, σαν να πρόκειται για τη γυμναστική στην οποία αν δεν αφοσιωθείς από την αρχή, στο τέλος εγκαταλείπεις. Το να κάθεσαι κάθε πρωί στο ίδιο ακριβώς σημείο, είτε αυτό είναι μια καρέκλα ή ένα μαξιλάρι στο πάτωμα, είναι σημαντικό γιατί μοιάζει με ιεροτελεστία. Μόλις βολευτείς, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Αν κάποιος το θεωρεί απαραίτητο, για να καταφέρει να φτάσει σε ένα σημείο χαλάρωσης, μπορεί να μετράει τις ανάσες του

Η συνειδητότητα, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στον Βουδισμό, διαφέρει από άλλες μεθόδους διαλογισμού, στις οποίες συχνά συναντάμε επαναλαμβανόμενες φράσεις έτσι ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε. «Επιτρέψτε στις σκέψεις σας να στριφογυρίζουν σαν τα σύννεφα στον ουρανό. Σαν να τις παρακολουθείτε, χωρίς όμως να αντιδράτε σε αυτές. Όποτε ταξιδεύει το μυαλό σας, συναισθανθείτε το στην αναπνοή σας. Κάποιους ανθρώπους τούς βοηθάει να επικεντρώνονται σε ένα χρώμα χαλαρωτικό, όπως το μπλε» εξηγεί η Καμίλα Σακρενταλεράπ, η οποία διδάσκει τη συγκεκριμένη μέθοδο διαλογισμού στο Λος Άντζελες και τη Μ. Βρετανία.

Η καθημερινή εξάσκηση της συνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία, να μειώσει το στρες και το άγχος και να αυξήσει την παραγωγικότητα στην εργασία. Η Καμίλα συμπληρώνει: «Όταν διαλογιζόμαστε συνηθίζουμε να το κάνουμε σε ένα ήσυχο μέρος. Οπότε μετά από αυτή την εξάσκηση, όταν βρισκόμαστε σε ένα θορυβώδες γραφείο, η φασαρία δεν μας επηρεάζει σχεδόν καθόλου. Παρατηρείς ότι είσαι πιο ήρεμος και φαίνεται ότι έχεις περισσότερη διαύγεια».

Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου της Κολούμπια δείχνει ότι η εξάσκηση της συνειδητότητας δημιούργησε αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου λοβού – υπεύθυνος για τον αυτοέλεγχο–  και του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, που μας βοηθάει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Αλλά μην απελπίζεστε αν το μυαλό σας ταξιδεύει. «Καθημερινά κάνουμε 60 με 80.000 σκέψεις, οπότε αν νιώθετε ότι το μυαλό σας είναι απασχολημένο, έχετε δίκιο» λέει η Καμίλα και συνεχίζει προσθέτοντας: «Να είστε ευγενικοί και ελαστικοί με τον εαυτό σας αφού εκπαιδεύετε το μυαλό σας να κάνει κάτι που δεν έχει ξανακάνει. Ακόμα και αν νιώθετε ότι έχετε πάρα πολύ γεμάτο κεφάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωφελείστε από τη διαδικασία».

Η εφαρμογή της συνειδητότητας δεν είναι υποχρεωτικό να περιορίζεται στο πλαίσιο του διαλογισμού. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε από τη δουλειά στο σπίτι, παρατηρήστε έντονα το περιβάλλον γύρω σας, διαλέγοντας ίσως πέντε στοιχεία, όπως το χρώμα των λουλουδιών ή τα σύννεφα στον ουρανό.

Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει τη συναίσθηση στο παρόν χωρίς να αναλώνεται το μυαλό σε γεγονότα του παρελθόντος ή του μέλλοντος, όπως μια μέρα στη δουλειά ή τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού που πρέπει να κάνουμε. «Κάνοντας αυτό θα καθαρίσει το μυαλό και μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουμε στο σπίτι θα βρισκόμαστε σε διαφορετικό πνευματικό επίπεδο» εξηγεί η Καμίλα.

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε είναι ακόμα πιο επιτακτικό να μπορούμε να ζούμε την κάθε στιγμή. «Πολύ συχνά οι άνθρωποι παραδέχονται ότι η μαγειρική τούς χαλαρώνει και αυτό γιατί είναι ολοκληρωτικά δοσμένοι σε αυτό που κάνουν και στη συγκεκριμένη στιγμή. Πολύ ευτυχισμένες στιγμές είναι συχνά οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων, μια βόλτα στην εξοχή ή η παρασκευή ενός κέικ γιατί πολύ απλά ζούμε τη στιγμή και το παρόν στο έπακρον και αυτό είναι όλο το νόημα της συνειδητότητας» καταλήγει η Καμίλα Σακρενταλεράπ.  


ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ο ψυχολόγος Κεν Βέρνι, συγγραφέας του βιβλίου Practical Mindfulness: A step - By - Step Guide,
μοιράζεται πέντε τρόπους για να ανανεώσετε την καθημερινότητά σας.

1. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μπορεί να φαίνεται αγχωτικό, αφού όλοι έχουμε συνηθίσει να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε πάντα μαζί μας το κινητό, δεν είμαστε ποτέ πραγματικά μόνοι.

2. ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ

Περάστε λίγα λεπτά μιλώντας με κάποιον στα ψώνια ή πηγαίνοντας στη δουλειά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και άλλοι άνθρωποι εκτός από τους φίλους και την οικογένειά μας έχουν κάτι να προσφέρουν.

3. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ

Πηγαίνετε με τον σύντροφό σας κάπου που δεν είχατε πάει ξανά μαζί

– από ένα ταξίδι αναρρίχησης μέχρι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι σχέσεις έχουν προβλήματα εξαιτίας της ρουτίνας, οπότε κάτι φρέσκο μπορεί να σας αφυπνίσει.

4. ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΑΣ

Αν πηγαίνετε πάντα από τον ίδιο δρόμο, δοκιμάστε μια άλλη διαδρομή και προχωρήστε. Αν κρίνεται απαραίτητο, ξεκινήστε και νωρίτερα και παρατηρήστε τη νέα περιοχή γύρω σας. Προσπαθήστε να αποκομίσετε κάτι από όλη αυτή την εμπειρία. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα το οποίο θα επισκεφτείτε ξανά ή το χρώμα ενός σπιτιού.

5. ΤΟΛΜΗΣΤΕ

Τα κάνουμε όλα στον αυτόματο πιλότο προσπαθώντας να αποφύγουμε αμήχανες καταστάσεις. Προγραμματίστε λοιπόν και δώστε όλη σας την προσοχή στο να κάνετε αυτό που τόσο καιρό αποφεύγατε.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"
 

Tags άσκηση, Διατροφή, ψυχολογια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0450 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3612 s // Total time: 2.4062 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X