Τέλος στις ημικρανίες!


Τέλος στις ημικρανίες!

Διαβάστε αναλυτικά

Περισσότερο από το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από πονοκεφάλους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από αυτούς;

Πάνω από 200.000 άνθρωποι στη Μ. Βρετανία υποφέρουν καθημερινά από ημικρανία. Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημι-κρανία) και διαρκεί ώρες ή και μέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός, που ο ασθενής αναζητά ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση της σεροτονίνης στο αίμα πέφτει κατά τη διάρκεια της ημικρανικής κρίσης, γεγονός το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που λέγονται νευροπεπτίδια και προκαλούν πονοκέφαλο. Η Αμερικανίδα τενίστρια και προσφάτως μαμά Σερένα Ουίλιαμς υπέφερε από ημικρανίες από την ηλικία των 18, αλλά μόλις πέντε χρόνια αργότερα ανακάλυψε ότι υπέφερε από καταμήνια ημικρανία (ημικρανία της περιόδου). Μάλιστα, όπως λέει η ίδια, η ημικρανία ξεκινούσε με έναν συνήθη πόνο, ο οποίος γινόταν όλο και πιο έντονος. Πονούσε το πίσω μέρος των ματιών της, ενώ αρκετές φορές ένιωθε ζαλάδα και τάση προς έμετο. Το φως έκανε χειρότερη την κατάσταση, γι' αυτό και προτιμούσε να μένει σε κάποιον εσωτερικό χώρο: "Θες απλώς να κουλουριαστείς στο κρεβάτι σου και να μείνεις εκεί. Μπορεί να μη φαίνεται ότι επηρέαζε την απόδοσή μου στο τένις, αλλά το να παίζεις στον ήλιο με ημικρανία χειροτερεύει την κατάσταση", λέει η ίδια. Η Ελ Μακ Φέρσον λατρεύει τις εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, ο οποίος μάλιστα – όπως έχει δηλώσει–  την έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις στην ημικρανία, ιδιαίτερα όταν ήταν αναγκασμένη να βρίσκεται κάτω από δυνατά φώτα.

Οι ημικρανίες είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπεν Άφλεκ έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας μιας ιδιαίτερα σοβαρής κρίσης ημικρανίας, την οποία απέδωσε στον ελάχιστο ύπνο που είχε κάνει, επειδή εκείνη τη χρονική περίοδο σκηνοθετούσε. Περισσότερο από το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες, με κοινά συμπτώματα τον πολύ δυνατό πονοκέφαλο, την ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, τη ναυτία και τον έμετο. Μια από τις πιο γνωστές Ελληνίδες που έχει παραδεχτεί δημόσια ότι υποφέρει από ημικρανίες είναι η Ναταλία Γερμανού.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ;

Μπορεί οι λόγοι να παραμένουν άγνωστοι, όμως πιστεύεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι κληρονομικοί. Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση της ημικρανίας. Το στρες είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης, όπως και οι ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα. Φαγητά και ποτά όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, ορισμένα τυριά, η ασπαρτάμη, ο καφές ενισχύουν την εμφάνισή της. Η αϋπνία ή μια αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, η έντονη σωματική κόπωση και οι αλλαγές στον καιρό αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να βοηθήσουν
στην εξομάλυνση των κρίσεων ημικρανίας.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΣ ΥΠΝΟΣ

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα – έτσι θα ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι. Οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν ανάγκη από 8 ώρες ύπνου.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ

Μειώστε το άγχος της καθημερινότητας "δουλεύοντας" πάνω στην ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνετε τα χόμπι σας, ενώ τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η yoga, κάνουν πολύ καλό.

ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

Η μέτρια άσκηση, όπως έχουν δείξει έρευνες, βοηθάει στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Η άσκηση διεγείρει το σώμα στο να απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες – πενταπεπτίδιο που παράγεται στον εγκέφαλο, έχει οπιοειδή δράση και προκαλεί αναλγησία.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΙΝΗΣ

Προσπαθήστε να ελαττώσετε την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι η απότομη μείωσή της μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, οπότε είναι προτιμότερο να γίνει σταδιακά η ελάττωσή της.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και η αποφυγή του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"

 

Tags ημικρανίες, πονοκέφαλος, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3265 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3217 s // Total time: 2.6483 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X