Μεσογειακή διατροφή: Η νέα εμμονή των σταρ!


Μεσογειακή διατροφή: Η νέα εμμονή των σταρ!

Διαβάστε αναλυτικά

Όλο και περισσότερες εκπρόσωποι του Hollywood ανακαλύπτουν τα οφέλη της συγκεκριμένης κουζίνας, την οποία εντάσσουν στην καθημερινότητά τους.

H μεσογειακή δίαιτα αποτελεί κάτι περισσότερο από μια τυπική δίαιτα μέτρησης θερμίδων, ενώ έχει αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Περιλαμβάνει ισορροπημένα γεύματα με γευστικά και φρέσκα συστατικά, με την Penelope Cruz να δηλώνει φανατική οπαδός της.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης διατροφής αφορά τις συνήθειες οι οποίες προέρχονται από τα πιο ζεστά κλίματα της νότιας Ευρώπης. Ιδανικά λοιπόν ισοδυναμεί με την κατανάλωση 4 τουλάχιστον μερίδων φρέσκο ψάρι την εβδομάδα, όχι παραπάνω από 3 μικρές μερίδες κόκκινου κρέατος και τουλάχιστον 3 με 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο υπάρχουν άφθονα όσπρια, όπως φακές ή φασόλια, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η μεσογειακή διατροφή ήταν δημοφιλής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η συγγραφέας μαγειρικής Ελίζαμπεθ Ντέιβιντ την έφερε στο προσκήνιο. Αρχικά είχε δημιουργηθεί για να δώσει ενέργεια και να ενδυναμώσει τους αγρότες, τους εργάτες και τους ψαράδες. Πολλές σύγχρονες δίαιτες αποκλείουν τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, με τη μεσογειακή προσέγγιση, αντίθετα, να τα περιλαμβάνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Η Βρετανίδα διατροφολόγος Κάθριν Κόλινς συμβουλεύει να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης. "Δοκιμάστε να περάσετε μια Δευτέρα χωρίς κρέας ενώ για το κυρίως γεύμα επιλέξτε φασόλια και ξηρούς καρπούς προσθέτοντας φυτικές πρωτεΐνες".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Μια διατροφή στην οποία μαγειρεύουμε φρέσκα γεύματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, κατάθλιψη, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και άνοια ενώ βοηθάει στη μακροζωία. «Όταν είμαστε νέοι και υγιείς δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι μεγαλώνουμε. Επενδύοντας σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο στο παρόν, προλαμβάνουμε αρνητικές μελλοντικές καταστάσεις, όπως είναι η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και το εγκεφαλικό, τρεις από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου» τονίζει η Κάθριν.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο περίπου 155.000 θάνατοι στην Αγγλία οφείλονται σε καρδιοπάθειες, ενώ 19.000 θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή. Η δρ. Νίτα Φορούι αποκαλύπτει: "Υπολογίζουμε το 12.5% των θανάτων από κάποια καρδιαγγειακή νόσο στη Μ. Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχαν μεσογειακή προσέγγιση στη διατροφή τους".

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΟΠΑΔΟΙ

Η Τζένιφερ Γκάρνερ, η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, η Άιλα Φίσερ και η Χάιντι Κλουμ είναι μερικές ακόμη διάσημες λάτρεις της μεσογειακής διατροφής. Όταν μάλιστα το 2011, τέσσερεις μήνες μετά τη γέννηση του γιου της Λίο, είχαν ρωτήσει την Ισπανίδα Πενέλοπε Κρουζ πώς κατάφερε να χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, εκείνη απάντησε ότι τη βοήθησε η διατροφή προερχόμενη από τη χώρα στην οποία μεγάλωσε. "Η Ισπανία είναι η χώρα μου και η Μαδρίτη η πόλη μου, στην οποία αγαπώ να ζω. Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι όλοι εδώ, οπότε αυτός είναι ο τόπος μου. Λατρεύω το ισπανικό φαγητό. Η δίαιτά μου είναι μεσογειακή και αποτελεί καλό, ποιοτικό φαγητό. Τρώω λοιπόν καλά και όσο πιο υγιεινά γίνεται". 
ΠΡΩΙΝΟ: Δημητριακά με γιαούρτι και φρούτα

ΣΝΑΚ: Πίτα ολικής άλεσης με φρέσκα λαχανικά και ντιπ αρακά

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Σαλάτα με ρεβίθια και βότανα, ελαιόλαδο, φέτα, τομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και ελιές.

ΣΝΑΚ: Φρουτοσαλάτα με μέλι και λάιμ ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς

ΔΕΙΠΝΟ: Λαβράκι με μάραθο και βραστά ή ψητά λαχανικά

1.  Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια μείξη πρωτεΐνης, υδατάνθρακα ολικής άλεσης και μια μερίδα φρούτα ή λαχανικά. Για παράδειγμα, ρεβίθια ή ένα αβγό με φέτα, μια ψημένη φέτα ψωμί του τοστ και μια σαλάτα με τομάτα και αγγούρι. Μια γλυκιά εκδοχή θα μπορούσε να είναι πλιγούρι ή κριθάρι μαγειρεμένο σε γάλα με κανέλα και φρούτα.

2. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά και φρούτα στη διάρκεια της μέρας!

3. Φάτε άφοβα ψάρια και θαλασσινά,  πουλερικά, αβγά, όσπρια, αλλά ελαττώστε το κόκκινο κρέας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο. Στη μεσογειακή διατροφή τα γλυκά είναι σχεδόν σπάνια. Γιαούρτι με φρούτα και μέλι αποτελούν εξαιρετικά γλυκιά επιλογή.

Tags μεσογειακη διαιτα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0296 s (228 Queries.) // Parse time: 0.4662 s // Total time: 3.4958 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X