Γιατί να γίνεις Vegan;


Γιατί να γίνεις Vegan;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις…

Η χορτοφαγική διατροφή γνωρίζει τεράστια άνοδο. Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία του οργανισμού και ποιες σταρ την ασπάζονται;

Η Kylie Jenner πρόσφατα ανακοίνωσε ότι από δω και πέρα θα ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή. Στη Μ. Βρετανία το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν να γίνουν χορτοφάγοι έχει αυξηθεί περισσότερο από 360% την τελευταία δεκαετία, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι και τα αυγά από την καθημερινή τους διατροφή. Τα social media έχουν μεγάλη συνεισφορά στην άνοδο της χορτοφαγίας, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα εστιατόρια έχουν χορτοφαγικά μενού με πολλές διαφορετικές επιλογές. Βέβαια, το να είσαι χορτοφάγος, εκτός από μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, αποτελεί και ηθικό θέμα, αφού έχει να κάνει με τη σκληρότητα απέναντι στα ζώα. Η 20χρονη Κάιλι Τζένερ πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε στους 97,2 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram ότι αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Εκτός από την Κάιλι Τζένερ, και άλλες διάσημες γυναίκες, όπως η Αριάνα Γκράντε, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Νάταλι Πόρτμαν και η Έλι Γκούλντινγκ είναι χορτοφάγοι. Η Μπιγιονσέ, όπως έχει πει, κατάφερε να χάσει σχεδόν 32 κιλά με τη βοήθεια της χορτοφαγίας. Μπορεί με την πρώτη ματιά το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο να φαίνεται πολύ αυστηρό ή ότι δεν περιλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τρόπος ζωής

Στη διατροφή αυτή απαγορεύονται όλα τα προϊόντα τα οποία προέρχονται από ζώα, είτε είναι κρέας, είτε ψάρι, αυγά ή γαλακτοκομικά. Από την άλλη πλευρά, οι χορτοφάγοι καταναλώνουν άφθονα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, φασόλια, όσπρια και αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί, τα οποία δεν περιέχουν γάλα ή αυγά. «Το να απελευθερώνεσαι από τη χρήση ζώων στη διατροφή σου αποτελεί έναν πιο ευγενή και συμπονετικό τρόπο ζωής» τονίζει η χορτοφαγική διαιτολόγος Χέδερ Ράσελ. Μάλιστα, κάποιοι χορτοφάγοι αποφεύγουν να φορούν δερμάτινα ή μάλλινα ρούχα.

Τι κερδίζεις;

Τα περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα δεν περιέχουν τα επιβλαβή κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο κρέας και το τυρί, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που κάνουν πολύ καλό στην υγεία του οργανισμού. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή μειώνει την πιθανότητα καρδιοπάθειας, διαβήτη, υποθυρεοειδισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μάς κάνουν να νιώθουμε πλήρεις, ισορροπούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι γίνεται με τα θρεπτικά συστατικά;

Πολλοί ανησυχούν ότι η χορτοφαγική διατροφή δεν μπορεί να τους δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και λιπαρά ωμέγα 3. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τα εξασφαλίσουμε είναι να καταναλώνουμε οπωσδήποτε σημαντική ποσότητα από όσπρια – φασόλια–, φιστίκια και τρόφιμα σόγιας σε καθημερινή βάση αλλά και μια ποικιλία από λαχανικά και σπόρους βραδείας αποδέσμευσης. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα σύκα, το σουσάμι, τα φασόλια, η σόγια και το τόφου αποτελούν πηγές ασβεστίου. Όσο για τα λιπαρά ωμέγα 3, υπάρχουν στον λιναρόσπορο, στα καρύδια και στους σπόρους chia.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Πολλοί ακολουθώντας ένα χορτοφαγικό πλάνο διατηρούν το βάρος τους με λιγότερη προσπάθεια. Ως vegan, κάποιος μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα, το οποίο περιέχει την ίδια ποσότητα θερμίδων σε σχέση με ένα πολύ μικρότερο γεύμα με ζωικά προϊόντα. 

Πηγή: Περιοδικό “OK!”

Tags VEGAN, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9448 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3884 s // Total time: 2.3332 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X