Σωστή διατροφή και στις διακοπές


Σωστή διατροφή και στις διακοπές

Το ότι πηγαίνουμε διακοπές δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. 

Είναι λογικό στις διακοπές να μην θέλουμε να τηρήσουμε ένα αυστηρό διαιτολόγιο, και να γευτούμε όσα στερούμαστε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το φαγητό στα εστιατόρια, η κατανάλωση περισσότερων ποτών, αλλά και τα παγωτά που γίνονται καθημερινή απόλαυση επηρεάζουν σίγουρα τις διατροφικές μας συνήθειες και ίσως επηρεάσουν και τη ζυγαριά μας το Σεπτέμβρη. Υπάρχει όμως τρόπος να βρούμε την ισορροπία που θέλουμε ώστε αυτό το διάστημα των διακοπών να χαλαρώσουμε χωρίς να ξεφύγουμε δραματικά. 

  • Καθημερινά τρώμε ένα καλό πρωινό, που ιδανικά περιέχει 1 μερίδα γαλακτοκομικού, 1-2 μερίδες ψωμί ή δημητριακά και φρούτο. Παράδειγμα: 1 ποτήρι γάλα ή 1 μερίδα γιαούρτι, 1 κουλούρι με σουσάμι, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση πίτας, πίτσας, κρουασάν ή μπουγάτσας για πρωινό.
  • Τρώμε κανονικές μερίδες φαγητού και φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα γεύματα. Αν, για παράδειγμα, σκοπεύουμε το βράδυ να φάμε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, μπορούμε το μεσημέρι της ίδιας μέρας να επιλέξουμε ένα ελαφρύ γεύμα (σαλάτα, τοστ ή σάντουιτς με φρέσκα λαχανικά και τυρί ή και γαλοπούλα ή κοτόπουλο) και αντίστοιχα, αν το μεσημεριανό μας είναι πλούσιο, επιλέγουμε ελαφρύτερο βραδινό.
  • Όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε οι ίδιοι το φαγητό μας, φροντίζουμε στο εστιατόριο ή στο ξενοδοχείο να επιλέγουμε πιάτα που δεν περιέχουν τηγανιτές τροφές ή τροφές με προσθήκη βαριάς σάλτσας και περιττών λιπών. Συνοδεύουμε το πιάτο που θα επιλέξουμε με σαλάτα εποχής ώστε να χορταίνουμε ευκολότερα και να παίρνουμε τις πολύ χρήσιμες βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχουμε ανάγκη.
  • Σαν ενδιάμεσο σνακ και σαν σνακ στην παραλία μπορούμε να επιλέγουμε φυσιολογικές ποσότητες από φρέσκα φρούτα, κράκερ σίκαλης, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Όταν θέλουμε παγωτό, μπορούμε να διαλέξουμε γρανίτα ή παγωτό με χαμηλά λιπαρά, αλλά η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο. 
  • Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
  • Σαφώς και φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς με νερό και φρέσκα φρούτα ή χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επιλογές που ούτως ή άλλως συνάδουν με τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Είναι αυτονόητο πως έχουμε το περιθώριο να καταναλώσουμε κάποια φαγητά ή γλυκά της αρεσκείας μας, τα οποία δε συνηθίζουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό δεν μας βλάπτει από τη στιγμή που γίνεται με μέτρο.
  • Σίγουρα βοηθάει και η άσκηση όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα.

Tags Διακοπές, Διατροφή, Δίαιτα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0240 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3522 s // Total time: 2.3762 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X