Φρούτο ή χυμός; Τι να προτιμήσουμε;


Φρούτο ή χυμός; Τι να προτιμήσουμε;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Το καλοκαίρι οι δροσιστικοί χυμοί φρούτων, θεωρούνται συχνά ως μια καλή εναλλακτική επιλογή έναντι των φρέσκων φρούτων, αφού καταναλώνονται πιο εύκολα και παράλληλα, προσφέρουν ενυδάτωση και αίσθηση δροσιάς.

Ποιός είναι ο ρόλος των  χυμών σε μια δίαιτα απώλειας βάρους και κατά πόσο θα πρέπει να προτιμούνται  από τα ολόκληρα φρούτα;

Η απάντηση είναι ότι τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να επιλέγουν ολόκληρα φρούτα, καθώς η κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Ο  φρεσκοστυμένος ή 100% φυσικός χυμός  χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα φρούτου. Επίσης,  οι θερμίδες που έχει ένας χυμός που περιέχει ζάχαρη ή ένα ρόφημα τύπου smoothie με φρούτα και άλλα συστατικά όπως γιαούρτι, μέλι, γάλα, ή ξηρούς καρπούς, είναι ακόμη περισσότερες.

Η επιλογή ενός χυμού έναντι του ολόκληρου φρούτου, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο λόγος είναι ότι κατά το στύψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να απορροφάται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος  και να οδηγεί στην γρήγορη εμφάνιση της πείνας.

Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε μια δίαιτα "απαγορεύονται" οι χυμοί φρούτων. Είναι προτιμότερο οι χυμοί φρούτων να μην καταναλώνονται καθημερινά και να επιλέγονται ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών.

Άννα-Μαρία Κυπριανού

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

22337900 - 99761487

Αρχ. Μακαρίου Γ’1, Forest Court, Διαμ. 103, Αγλαντζιά, Λευκωσία
 

Tags φρούτα, χυμος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8667 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3366 s // Total time: 2.2033 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X