Οι τροφές της ευτυχίας


Οι τροφές της ευτυχίας

Διαβάστε αναλυτικά

Κι όµως, πέρα από τα διατροφικά οφέλη και τις θετικές επιπτώσεις τους στον οργανισµό σας, αυτά που τρώτε µπορούν να επηρεάσουν και το κέφι σας.

ΣΟΛΟΜΟΣ

Αποτελεί µια τροφή που ενισχύει τον οργανισµό αφού περιέχει Βιταµίνη Β12 –απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήµατος– και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη για την παραγωγή ενέργειας. Άλλες σηµαντικές πηγές βιταµίνης Β12 είναι τα δηµητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά και τα οστρακοειδή.

ΒΡΩΜΗ

Αποτελεί µια από τις σούπερ τροφές της φύσης λόγω της ικανότητάς της να επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισµό, οπότε η λιγούρα και η υπογλυκαιµία µειώνονται. Επιπλέον, περιέχει µεταλλικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στο ανέβασµα της διάθεσης, ρυθµίζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Ξεκινήστε λοιπόν τη µέρα µε ένα µπολ µε βρώµη µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη, ενισχύοντας τον οργανισµό µε φυτικές ίνες, που επιπλέον σηµαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις για περισσότερη ώρα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Η βιταµίνη C βρίσκεται στα πορτοκάλια και αποτελεί το συστατικό-κλειδί για την ενίσχυση της νορεπινεφρίνης –ορµόνη παραπλήσια της αδρεναλίνης– που προκαλεί διέγερση. Όταν αισθάνεστε ένταση και άγχος, ο εγκέφαλος µοιάζει να «ξυπνά» και είστε πιο συγκεντρωµένοι, έτοιµοι να ανταποκριθείτε στις περιστάσεις. Η έλλειψη της συγκεκριµένης βιταµίνης περιορίζει την ικανότητα του οργανισµού να απορροφήσει τον σίδηρο, το οποίο οδηγεί στην κόπωση. Τα πορτοκάλια όπως και άλλα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στο σύµπλεγµα των υδατοδιαλυτών βιταµινών Β – βιταµίνη εξίσου σηµαντική στην ενίσχυση της διάθεσης.

ΦΑΚΕΣ

Συχνό φαινόµενο ανάµεσα σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τα χαµηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, οπότε είναι σηµαντική η κατανάλωση τροφών, όπως οι φακές –πλούσιες σε φυλλικό οξύ– που ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Επιπλέον, έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου που καταπολεµά την κόπωση.

ΜΗΛΑ

Το µήλο είναι ένα φρούτο µε ευεργετικές ιδιότητες και µεγάλη θρεπτική αξία, ιδιαίτερα αντιοξειδωτικών ουσιών. Κάποτε τα µήλα θεωρούνταν τα πιο θρεπτικά φρούτα, γι' αυτό επικράτησε η ρήση «ένα µήλο την ηµέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» και αυτό το γνωρίζει ο Χιου Τζάκµαν ο οποίος καθηµερινά επιλέγει τη θρεπτική αξία των φρούτων.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Αποτελούν τροφή πλούσια σε ωµέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν την πνευµατική απόδοση, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τα επίπεδα της κατάθλιψης. Ωµέγα-3 βρίσκουµε επίσης στον λιναρόσπορο.

ΑΥΓΑ

Αποφύγετε τις οµελέτες µόνο µε ασπράδια αυγών. Ο κρόκος, πλούσιος σε βιταµίνη D, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που ρυθµίζει τη διάθεση) στον οργανισµό. Η έλλειψη της βιταµίνης D συνδέεται και µε άλλες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

ΤΣΙΛΙ

Η καψαϊκίνη –το δραστικό συστατικό που κάνει το τσίλι να καίει– διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο στόµα, προκαλώντας µια αίσθηση καψίµατος. Ως ανταπόκριση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει γρήγορα ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώµατος.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Το λευκό κρέας περιέχει ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αµινοξέα, την τυροσίνη, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισµού. Επιπλέον, καταναλώνοντας γαλοπούλα τα επίπεδα της ντοπαµίνης –γνωστή και ως νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας– ανεβαίνουν.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ποιος δεν λατρεύει τη σοκολάτα; Λίγα κοµµάτια µαύρης σοκολάτας περιέχουν φλαβονοειδή, που πυροδοτούν την απελευθέρωση των ενδορφίνων και ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"

Tags Διατροφή, ευτυχία, τροφες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1684 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5037 s // Total time: 2.6721 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X