Από το "Like" στην παραλία και απ’ εκεί στο "In a relationship"


Από το "Like" στην παραλία και απ’ εκεί στο "In a relationship"

Από όλα έχει το πανέρι

Το καλοκαίρι, ήρθε και έφυγε! Το πανέρι μας είναι γεμάτο, με θετικές και αρνητικές εμπειρίες, εμπειρίες ζωής και μαθήματα, που για κάποιους από εμάς ήταν και παθήματα.  Η Εγγεγραμμένη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, Χριστίνα Φ. Σορόκου, μας εξηγεί πως μπορεί να περιπλέξει τη ζωή μας,  ο συνδυασμός του καλοκαιριού με τα “social media”.

Όλα είναι σχετικά και όχι απόλυτα! Οι χρονιές αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, κάποιες φορές, τα δεδομένα αλλάζουν και γενικότερα ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα αλλάζει! Τα social media στο σήμερα μας, μπορούν να αποτελέσουν τις καινούργιες "πραγματικότητες μας" και να έχουν σαν επακόλουθο, το τέλος για μία σχέση, το ξεκίνημα μιας καινούργιας γνωριμίας, ή και ένα πισωγύρισμα στα παλιά ...

Πράγματι, στο σήμερα μας, έχουν εισβάλει τα social media για τα καλά και πλέων ανήκουμε στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.  Σχεδόν όλοι μας έχουμε λογαριασμο/ούς στα social media τους οποίους κατά το πλείστο χρησιμοποιούμε καθημερινώς. Η προσωπική μας ζωή, όπως και οι σκέψεις, τα συναισθήματα μας, τα κατορθώματα μας αλλά και οι απογοητεύσεις μας, έχουν πλέον γίνει υποχείριο των Like, των “φατσούλων”, των “check in” και των comments.

Το καλοκαίρι, η καυτή περίοδος με τον ζεστό ήλιο, τις υπέροχες παραλίες, τα ανάλαφρα ρούχα, το σαγηνευτικό μαύρισμα, τα “tattoo” και τη χαλάρωση, βρίσκει σύμμαχο τα social media. Μέσα από τις εικονικές πραγματικότητες μπορούμε να βρούμε απεριόριστες ευκαιρίες για πειραματισμούς. Πράγματι, μιας και για τα posts μας, ο κάθε ένας από εμάς θα επιλέξει τις πιο όμορφες στιγμές μας και τις πιο όμορφες φωτογραφίες, δίνουμε μια εικονική πραγματικότητα της ζωής μας η οποία είναι και ένα μόνο snap shot (στιγμή) της ζωής μας.  Δημιουργούμε έτσι μια μη ολοκληρωμένη εικόνα της δικής μας πραγματικότητας. Γι’ αυτή την μη ολοκληρωμένη εικόνα, έχουμε πάρει τις "φατσούλες" τα Like και τα Comments κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ίσως μέσα από αυτές τις καλοκαιρινές μη ολοκληρωμένες εικόνες πραγματικότητας να έχουμε κάνει και κάποια γνωριμία … Με το καλοκαίρι να μας αποχαιρετά όμως, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ότι το καλοκαίρι από μόνο του δεν κάνει θαύματα …

Οι καλοκαιρινές διακοπές και ιδιαίτερα μέσα από τα social media κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανοίγουν τις πόρτες για καινούργιες γνωριμίες, φλερτ και φαντασιώσεις. 

Αν είμαστε σε σχέση – status "in a relationship", καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα στη σχέση μας γιγαντώνονται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών! Αυτό γιατί, πολλές φορές οι προσδοκίες μας από αυτές tis καλοκαιρινές διακοπές και από τη σχέση μας, είναι τεράστιες και πολλές φορές εκτός πραγματικότητας.  Επίσης, όταν έχουμε με τον/την σύντροφο προβλήματα, διαφωνίες, τσακωμούς, δυστυχία κατά τη διάρκεια των άλλων εποχών, το καλοκαίρι, απλά και μόνο λόγο εποχής, δεν θα κάνει θαύματα! Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλα αυτά θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα έχουμε αίσιο τέλος! Αν είμαστε ελεύθεροι – status “single”, το καλοκαίρι και τα social media δίνουν απλόχερα τις ευκαιρίες για καινούργιες γνωριμίες αλλά και για χωρισμούς. Σίγουρα, όταν το καλοκαίρι, καταφέρνουμε να αφήσουμε πίσω τις σκοτούρες και τις υποχρεώσεις μας, εικονικά και μη, όλα φαίνονται ρόδινα. Αν πράγματι καταφέρουμε να αφεθούμε και να βάλουμε τον εαυτό μας σε χαλαρό και ξέγνοιαστο «mode», η κάθε γνωριμία έχει την τάση να φαίνεται να έχει καλές προοπτικές για ένα καλό ξεκίνημα. Μέσα από κάτι περιστασιακό, μπορούμε να κοιτάξουμε μόνο τη δική μας ικανοποίηση, χωρίς καμιά υποχρέωση. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να μας γεμίσουν τις μπαταρίες μας και το ρεπερτόριο μας.  Αλλά, η καθημερινότητα μας, δεν είναι μόνο το καλοκαίρι και το ξέγνοιαστο «mode». Πράγματι, οι διακοπές, η θάλασσα, η απομάκρυνση από την καθημερινότητα της δουλειάς , μας βάζουν σε μία καθημερινότητα με χαλαρά όρια.  Ανυπεράσπιστοι έτσι από την λογική, κάτω από τις περιστάσεις του καλοκαιριού και των “social media”, η κάθε καινούργια γνωριμία,  μπορεί να κρύβει κινδύνους, Γι’ αυτό προσοχή!

Ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να βάλουμε τον έρωτα στη ζωή μας σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Στο κάτω κάτω εμείς δημιουργούμε τη ζωή μας και τις στιγμές μας, με τις δικές μας επιλογές! Ταυτόχρονα, αν το καλοκαίρι είναι η αφορμή που περιμέναμε για να χωρίσουμε, συγχαρητήρια μας αλλά έχουμε χάσει 9 μήνες από την ζωή μας μέσα σε ένα συναισθηματικό χάος. Και αν όλο τον υπόλοιπο χρόνο περνούμε καλά στη σχέση μας, με το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία μας να περάσουμε ακόμη καλύτερα!

Η υγιή σχέση σε γενικές γραμμές φαίνεται ολόχρονα ότι είναι μια υγιή σχέση. Σίγουρα υπάρχουν καβγάδες και διαφωνίες, καλές και κακές στιγμές ακόμη και σε μια υγιή σχέση. Αλλά, το ζευγάρι σε μια υγιή σχέση, φαίνεται να μπορεί να διαχειρίζεται καλά όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Η υγιή σχέση , μας δίνει την ελευθερία μας, το σεβασμό που έχουμε ανάγκη και μας κάνει ευτυχισμένους. Ταυτόχρονα διατηρεί την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την οικειότητα που η μακροπρόθεσμη σχέση έχει ως θεμέλια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο) η σχέση μας είναι αυτή η οποία δεν θα μας επιφορτίζει με επιπλέον προβλήματα. Η σχέση μας θα στέκεται δίπλα μας σε ενδεχόμενες δυσκολίες και δεν θα μας επιβαρύνει με επιπλέων έννοιες. Το καλοκαίρι μπορεί να προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε ένα ζευγάρι.  Πράγματι, οι βραδιές μαζί με τη σχέση μας μακριά από την καθημερινότητα μπορούν να γεμίσουν τις μπαταρίες μας, οι καλοκαιρινοί περίπατοι στην παραλία, οι ώρες στο μπαλκόνι με ένα μπουκάλι κρασί, μια πιο ξέγνοιαστη,  πικάντική καλοκαιρινή,  σεξουαλική ζωή … θα μας προσφέρουν στιγμές ζωής.  Η ζωή μας μέσα σε μια σχέση ή/γάμο μας έχει δώσει πολλαπλούς ρόλους. Γι’ αυτό και όλες μας οι ανάγκες  χρειάζεται να ικανοποιούνται και να πληρούνται …!

Δυο άνθρωποι σε ένα γάμο ή/και σχέση, είναι, και δυο ξεχωριστές οντότητες και ζευγάρι/ ανδρόγυνο και πολλές φορές και γονείς! Γι’ αυτό και αν έχουμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε λίγες μέρες διακοπές με φίλους,  λίγες μέρες με τον/την σύντροφο μας, λίγες μέρες με τα παιδιά (αν έχουμε παιδάκια) και λίγες μέρες μόνοι μας, θα έχουμε το ιδανικότερο σενάριο για την ψυχική μας ανανέωση. Φυσικά μπορούμε να διαμοιράσουμε τις ανάγκες αυτές κατά τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη σχέση, πρέπει να μας γοητεύει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας, κι όχι να μας εξιτάρει η εποχή.

Το status δεν θα αλλάξει από “in a relationship” σε “single” ή “it is complicated”! Θα μπορέσουμε αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και ένα update, να γράψουμε “moving forward stronger and happier than ever”!

Χριστίνα Φ. Σορόκου

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια                         

ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές, Solution Focused Cert.,  Παιχνιδο-Θεραπεύτρια και Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής

https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics


Τηλ. 99532393

Tags σχεσεις, ζευγαρια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0898 s (230 Queries.) // Parse time: 0.6478 s // Total time: 3.7376 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X