5 απλά κόλπα για να κάνετε καλύτερο ύπνο


5 απλά κόλπα για να κάνετε καλύτερο ύπνο

Διαβάστε αναλυτικά

Θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα την ιστορία της Ariana Huffington, όπου από την αϋπνία κατέρρευσε και τραυματίστηκε, και σκέφτηκα από μέσα μου ότι αυτά είναι υπερβολές και αποκλείεται από την έλλειψη ύπνου να πέσεις ξερή κάτω και να χτυπήσεις. «Άντε, το πολύ πολύ να σε πάρει ο ύπνος στο μετρό ή να νιώθεις κουρασμένη στη δουλειά. Όχι και να χτυπήσω», έλεγα. Μέχρι που ο καλύτερός μου φίλος, ένα βράδυ καθώς επιστρέφαμε από τα μπαρ, μου είπε «σε παρακαλώ πολύ μην αρχίζεις να νυστάζεις και σε μαζεύω» και τότε συνειδητοποίησα ότι είχε δίκιο. Όταν αρχίζω και νυστάζω, δεν αρχίζω απλά να νιώθω κουρασμένη. Οι μπαταρίες μου πέφτουν στο μηδέν, ο εγκέφαλός μου υπολειτουργεί (ευτυχώς δίνει εντολή να περπατάω) και μπορώ να κοιμηθώ ακόμα και όρθια.

Αν λοιπόν αυτό το παθαίνω εγώ, που κάνω μία τυπική ζωή, που ξυπνάω απλά γύρω στις 7, πάω γυμναστήριο και μετά δουλειά και – τις περισσότερες φορές – επιστρέφω κατευθείαν σπίτι, φανταστείτε τι μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος που είτε πάσχει από αϋπνία, είτε δεν κοιμάται όσο πρέπει γιατί δεν προλαβαίνει. Η Ariana έλεγε την αλήθεια.

Διαβάζοντας το τελευταίο της βιβλίο, το "The Sleep Revolution", κατάλαβα ότι οφείλουμε στην υγεία μας να κοιμόμαστε περισσότερο και κυρίως να κοιμάστε καλά. Αυτές είναι πέντε από τις συμβουλές της που υπογράμμισα με κίτρινο μαρκαδοράκι:

1. Αποφεύγουμε φαγητά και ποτά που ενοχλούν

"Μην τρώτε πικάντικα φαγητά πριν πάτε για ύπνο", λέει η ίδια. "Και δεν πρέπει να τρώτε τίποτα δύο με τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι". Τα ποτά που αποφεύγουμε είναι τα αλκοολούχα, τα ποτά με ζάχαρη και ο καφές μετά τις 2 το μεσημέρι. Τα βότανα όπως είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το τσάι από γλυκόριζα, το ζεστό γάλα ή το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε.

2. Κρατάμε το τηλέφωνο μακριά από την κρεβατοκάμαρα

Τα έχουμε γράψει και εμείς, αλλά τα λέει και η Ariana. Δεν κοιτάμε καμία οθόνη για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κοιμηθούμε. «Αν θέλετε να διαβάσετε στο κρεβάτι, προτιμήστε ένα πραγματικό βιβλίο. Αν μένουμε σε κάποιο δωμάτιο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε εκτός, τότε το βάζουμε μέσα στην τσάντα».

3. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου

Αυτή είναι η καλύτερη. Ω ναι!

4. Δεν κοιμόμαστε για τίποτα άλλο παρά μόνο με τις πιτζάμες μας

"Δεν κοιμάμαι με τα ρούχα γυμναστικής, όπως συνήθιζα – νομίζω πως έτσι στον εγκέφαλο στέλνονται διάφορα μηνύματα. Καλύτερα να έχομε πιτζάμες, νυχτικά ή ακόμα και ένα T-shirt, το οποίο όμως το φοράμε μόνο στον ύπνο μας".

5. Κάνε ένα ντους ή ένα ζεστό μπάνιο πριν το κρεβάτι

"Η όλη διαδικασία μέχρι να κοιμηθώ είναι για μένα μία τελετουργία. "Πριν πέσω για ύπνο. Κάνω ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom και αναμμένα κεριά κοντά μου  – το προτιμώ αν νιώθω αγχωμένη ή ανησυχώ για κάτι".

Tags υγεια, ευ ζην


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5099 s (229 Queries.) // Parse time: 0.8681 s // Total time: 4.3780 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X