Κολλαγόνο: Γήρανση – δέρμα – οστά και αρθρώσεις


Κολλαγόνο: Γήρανση – δέρμα – οστά και αρθρώσεις

Το κολλαγόνο αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των χιλιάδων διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα καθώς και το 80% των συνδετικών ιστών. 

Είναι ένα σημαντικότατο είδος δομικής πρωτεΐνης που δίνει δύναμη και υποστήριξη στους ιστούς του σώματος συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, κοκάλων, τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών καθώς και αιμοφόρων αγγείων.

Το κολλαγόνο υπάρχει στους ανθρώπους, θηλαστικά, πουλιά και ψάρια, όχι όμως σε φυτικά είδη. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περισσότερο από είκοσι διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου αλλά τρείς από αυτούς – τύπος Ι , ΙΙ και ΙΙΙ- αποτελούν περίπου το 90% της συνολικής ποσότητας. Οι τύποι Ι και ΙΙΙ βρίσκονται κυρίως στο δέρμα, τένοντες, συνδέσμους και κόκκαλα, ενώ ο τύπος ΙΙ είναι βασικότατο στοιχείο των χόνδρων.

Ο τύπος Ι χρησιμοποιείται για βελτίωση του δέρματος ενώ ο τύπος ΙΙ κυρίως για τις αρθρώσεις και ανακούφιση από τον πόνο που συνδέεται με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο τύπος ΙΙΙ είναι ο δεύτερος ποσοτικά στο σώμα μετά από τον τύπο Ι. Τα μικρά παιδιά έχουν αρκετό κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ για αυτό και το δέρμα τους είναι απαλό και σφριγηλό. Μεγαλώνοντας ο τύπος ΙΙΙ κολλαγόνου αντικαθίσταται σταδιακά με κολλαγόνο τύπου Ι, το οποίο είναι πιο δυνατό και πιο σκληρό σε σύγκριση με του τύπου ΙΙΙ. 

Διάφορες έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα συνθέτει το δικό του κολλαγόνο σε αρκετό βαθμό μέχρι περίπου την ηλικία των 25 ετών. Από εκεί και πέρα η παραγωγή κολλαγόνου στον άνθρωπο αρχίζει να υποχωρεί και να μειώνεται. Παίρνοντας κάποιος συμπλήρωμα διατροφής υψηλής ποιότητας κολλαγόνου συμπληρώνει και παράλληλα προωθεί την σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα του βοηθώντας έτσι στην επαναφορά του κολλαγόνου σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επειδή το κολλαγόνο είναι άκρως απαραίτητο για την ελαστικότητα του δέρματος πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να πάρουν συμπληρώματα διατροφής κολλαγόνου ακριβώς για να ενισχύσουν το δέρμα τους καταπολεμώντας έτσι ανάλογα και με την χρήση τα αρνητικά επακόλουθα που έχει η γήρανση στο δέρμα. Το κολλαγόνο (κυρίως τύπου Ι και ΙΙΙ) παράλληλα χρησιμοποιείται σε καλλυντικά για περιποίηση δέρματος αφού μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή ακόμα και επιδιόρθωση της ζημιάς που προκαλούν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ηλιακές ακτίνες UV, η χαμηλή υγρασία καθώς και η διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί να λειτουργήσει σαν ενυδατικό καθώς και αναζωογονητικό των ανθρώπινων δερματικών κυττάρων.

Επίσης Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και επιστημονικών ερευνών που αφορούν οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσο αφορά μείωση και ανακούφιση του πόνου που προκαλούν. Ξέρουμε ότι το κολλαγόνο διατηρεί τους χόνδρους και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση και κινητική λειτουργία διατηρώντας την ελαστικότητα και δίνοντας στήριξη στις αρθρώσεις και τα κόκκαλα.

Τα πλεονεκτήματα του κολλαγόνου δεν σταματούν εδώ αλλά συνοψίζονται και στα παρακάτω:
     •Μείωση ρυτίδων
     •Σταθερό, πιο λείο και λαμπερό δέρμα.
     •Ομοιόμορφη χροιά δέρματος
    •Αναγέννηση υγιούς δερματικού ιστού και δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων.
    •Πιο δυνατά, υγιή νύχια καθώς και πιο χοντρά και υγιή μαλλιά.
    •Επούλωση πληγών μέσω της δημιουργίας ιστών και συστολής του τραύματος.

Το κολλαγόνο μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά και με βιταμίνη C αφού βοηθά τόσο στην καλύτερη απορρόφηση του κολλαγόνου όσο και στην καλύτερη παραγωγή του από το ίδιο το σώμα.

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland & Barrett, όπου μπορείτε να βρείτε το κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να στηρίξει και να εμπλουτίσει τη διατροφή σας με τα πολύτιμα του συστατικά.

Tags κολλαγονο, Holland and Barrett


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2750 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3635 s // Total time: 2.6386 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X