Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το ενισχύουν στην επιδερμίδα με φυσικό τρόπο


Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το ενισχύουν στην επιδερμίδα με φυσικό τρόπο

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν ισχύ στους συνδετικούς ιστούς. Τα θηλαστικά περιέχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία κωδικοποιούν τις ποικίλες μορφές κολλαγόνου. Τα κολλαγόνα αυτά είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου.

Ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει συνεχώς κολλαγόνο για να «αντικαταστήσει» αυτό που έχει καταστραφεί, γύρω την ηλικία των 35, η παραγωγή του αρχίζει και μειώνεται. Παράλληλα, οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανοτητά τους να δημιουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό, ευαίσθητο και να εμφανίζει ρυτίδες. Ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός φαίνεται να είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μείωση της παραγωγής του στο σώμα και γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε το κολλαγόνο στο δέρμα μας.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λουτεΐνη. Πρόσφατες μελέτες στηρίζουν ότι η λουτείνη φαίνεται ναι ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος και την ελαστικότητά του, ενώ παράλληλα μειώνει τις ρυτίδες.
Το ψάρι δυναμώνει τα κύτταρα λόγω της ψηλής περιεκτικότητας του σε Ω-3 λιπαρά. Ο τόνος και ο σολομός περιέχουν θεωρούνται πολύ καλές επιλογές ενώ κάθε λογής ψάρι μπορεί να ενισχύσει και να προστατεύσει τα κύτταρα στο σώμα μας. Τα κύτταρα στο δέρμα που περιβάλλονται από μια μεμβράνη λίπους είναι πιο υγιή, και σε θέση να υποστηρίξουν τη δομή του δέρματος χαρίζοντας έτσι μια πιο σφριγηλή όψη.

Τα όσπρια και πιο ειδικά τα φασόλια βοηθούν το σώμα να παράγει μία ζωτικής σημασίας αντιγηραντική ουσία, που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ. Δύο κουταλιές της σούπας φασόλια κάθε μέρα φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τη παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να συμπεριληφθεί σε σαλάτες ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο.

Μια άλλη επιλογή με αντιγηραντικές ιδιότητες είναι τα μούρα και δαμάσκηνα όπου λόγω των ελεύθερων ριζών που περιέχουν, μπορούν να διασπούν τους υγιείς ιστούς του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά γενικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών προτού αυτές κάνουν οποιαδήποτε ζημιά. Τα δαμάσκηνα είναι ο καρπός που περιέχει το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από κάθε άλλο ενώ τα μούρα είναι επίσης πολύ ισχυρά, αλλά έρχονται στη δεύτερη θέση. Η κατανάλωση τους και καθημερινά μπορεί να βελτιώσει αισθητά την υγεία.

Η γαλοπούλα περιέχει μία ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη για το δέρμα, η οποία ονομάζεται καρνοσίνη. Αυτή η ουσία επιβραδύνει μια διαδικασία στο δέρμα που ονομάζεται διασύνδεση. Όταν συμβαίνει αυτό, ίνες αναπτύσσονται μέσα στο κολλαγόνο του δέρματος καθιστώντας το άκαμπτο και ανελαστικό. Αυτό, κάνει την επιδερμίδα αδύναμη να επανέλθει πλήρως όταν δημιουργηθούν ρυτίδες και συνεπώς ενισχύει την επιδερμίδα με αυτό τον τρόπο.

Τέλος, η σόγια φαίνεται να επιβραδύνει τη γήρανση λόγω της περιεκτικότητας της σε  γενιστείνη . Το τόφου, τυρί  και γάλα σόγιας περιέχουν έχουν αυτή τη φυτική  ορμόνη που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αυξάνοντας έτσι την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζοντας τα ένζυμα που γερνάνε το δέρμα.

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland & Barrett, όπου θα βρείτε διάφορες επιλογές που μπορούν να εμπλουτίσουν το κολλαγόνο στο σώμα φυσικά.

Tags Holland and Barrett, κολλαγονο, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3608 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3885 s // Total time: 2.7493 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X