Καλοκαιρινά ροφήματα


Καλοκαιρινά ροφήματα

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Το καλοκαίρι µε τις αυξηµένες στο νησί µας θερµοκρασίες έχουµε αναµφισβήτητα µεγαλύτερη ανάγκη για δροσιστικά και ξεδιψαστικά ροφήµατα καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας, ενώ τα βράδια οι έξοδοι, η παρέα και η ωραία διάθεση είναι συνδεδεµένα µε νόστιµα κοκτέιλ και παγωµένη µπίρα.

Tις πλείστες φορές όταν είµαστε προσεκτικοί µε το πρόγραµµα διατροφής µας ξεχνάµε να υπολογίσουµε στην ηµερήσια πρόσληψη θερµίδων τα ροφήµατα που καταναλώνουµε µέσα στην ηµέρα. Ποια λοιπόν ροφήµατα προσθέτουν στο σύνολο των θερµίδων και επιβαρύνουν το ενεργειακό ισοζύγιο; Τι µπορούµε να επιλέξουµε έτσι ώστε να µειώσουµε τον όγκο των θερµίδων της ηµέρας;

1. Χυµοί φρούτων: Οι χυµοί φρούτων είναι αναµφίβολα ένα ρόφηµα πλούσιο σε βιταµίνες, ιχνοστοιχεία και φυσικά προσφέρει στην ηµερήσια κατανάλωση υγρών. Παρόλα αυτά δεν παύει να περιέχει θερµίδες, αφού για να παρασκευαστεί ένα ποτήρι χυµός χρειάζονται 3-4 µερίδες φρούτου. Αυτό δεν σηµαίνει ότι ο φρουτοχυµός είναι απαγορευτικό ρόφηµα αλλά όσοι προσέχουν την πρόσληψη θερµίδων και είναι σε µια προσπάθεια για απώλεια βάρους θα πρέπει να υπολογίζουν τις θερµίδες στην ηµερήσια του κατανάλωση. Ορθό είναι επίσης να σηµειωθεί ότι καλό είναι η κατανάλωση σε χυµό να περιορίζεται στο 1 ποτήρι ηµερησίως τόσο για ενήλικες αλλά και για παιδιά.

2. Σκουός π.χ. λεµονάδα, µανταρινάδα, τριαντάφυλλο: Ροφήµατα κοινά για ένα κυπριακό σπίτι και µάλιστα αρκετές φορές οι λεµονάδες και οι µανταρινάδες είναι παρασκευασµένες από τη νοικοκυρά του σπιτιού. Ποτό το οποίο αραιώνεται µε νερό ή αεριούχο νερό για να προσφέρει ένα δροσιστικό και σούπερ γευστικό ρόφηµα. Αν καταναλώνεται µε µέτρο στο πλαίσιο µιας ισορροπηµένης διατροφής µπορεί να έχει µόνο µικρή επίδραση στο σωµατικό βάρος. Αν όµως η κατανάλωση ξεπερνά τα 1-2 ροφήµατα ηµερησίως µπορεί να συµβάλει σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Συνεπώς είναι καλά να είναι µετρηµένη η κατανάλωση του, να γίνεται πιο αραιό το ρόφηµα (πιο µικρή ποσότητα σκουός και πιο µεγάλη ποσότητα νερού) ή να προτιµώνται τα σκουός (σπιτικά ή της αγοράς) τα οποία παρασκευάζονται µε ολιγοθερµιδική γλυκαντική ύλη.

3. Αναψυκτικά/παγωµένο τσάι: Οι επιλογές πλέον σε αυτού του είδους τα ροφήµατα είναι ποικίλες τόσο στις γεύσεις όσο και στον όγκο θερµίδων που προσδίδουν. Επικρατούν πλέον τα ολιγοθερµιδικά αναψυκτικά και παγωµένο τσάι στην αγορά. Αν και αρνητικά σχόλια συνόδευαν το όνοµά τους για χρόνια είναι πια γνωστό ότι τα όσα καταλογίζονταν σε αυτά δεν είναι πραγµατικότητα και η χρήση τους είναι ασφαλής σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίµων. Τα ολιγοθερµιδικά γλυκαντικά που συναντάµε συχνότερα σε διάφορα ροφήµατα είναι η ασπαρτάµη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης. Τα ροφήµατα αυτά συνήθως έχουν µηδενική θερµιδική αξία και µπορούν να είναι χρήσιµα τόσο για να µας ξεδιψάσουν αλλά και για να µας δώσουν την πολυπόθητη γλυκιά γεύση.

4. Αλκοόλ: Το καλοκαίρι η διάθεσή µας είναι πιο χαλαρή και οι έξοδοι για ποτό περισσότερες. Τα βράδια είναι συνδεδεµένα µε δροσιστικά κοκτέιλ, κρασάκι, µπίρα και ούζο. Το αλκοόλ έχει αρκετές θερµίδες (9 θερµίδες ανά γραµµάριο), γι' αυτό και κατανάλωση του πρέπει να γίνεται µε µέτρο. Αν η κατανάλωσή του είναι µικρή έως µέτρια τότε µπορεί να θεωρηθεί και ευεργετικό, ιδιαίτερα στα καρδιαγγειακά νοσήµατα. Τα επιθυµητά πλαίσια είναι 1 αλκοολούχο ποτό για τις γυναίκες και 2 αλκοολούχα ποτά για τους άντρες την ηµέρα. Αυτό φυσικά δεν σηµαίνει ότι αν δεν το συνηθίζετε το αλκοόλ να ξεκινήσετε να το καταναλώνετε, αλλά ότι δεν αποτελεί κίνδυνο στα άτοµα που το καταναλώνουν. Επιλέξετε αλκοολούχα ποτά τα οποία δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη και σιρόπι αφού αυτά αυξάνουν τη θερµιδική αξία του ποτού.

5. Καφές: Αν και ο καφές από µόνος του είναι ελεύθερος από θερµίδες, η προσθήκη σε γάλα, σαντιγί, ζάχαρη, σιρόπια αυξάνει κατακόρυφα το θερµιδικό τους φορτίο. Επιλέξετε πιο απλούς καφέδες όπως τον κυπριακό, το φραπέ ή το καφέ φίλτρου και προσθέστε άπαχο ή ηµιάπαχο γάλα και ολιγοθερµιδική γλυκαντική ύλη αντί ζάχαρη για να περιορίσετε τις θερµίδες που θα σας δώσει. Αν πάλι είστε λάτρεις του καφέ µε σιρόπι που υπάρχει στις διάφορες καφετέριες µπορείτε να ζητήσετε το σιρόπι µε µειωµένες θερµίδες.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"
 

Tags ροφήματα, καλοκαιρι, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4773 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4241 s // Total time: 2.9014 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X