Διαβάστε αναλυτικά
Με βάση επιστημονικές μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει θετικά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και όχι μόνο!
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαρίζει τη χαλάρωση και την ευεξία. Αυτό γιατί το σεξ μπορεί να μας απελευθερώνει τις ορμόνες ενδορφίνες και οξυτοκίνη, γνωστές και ως "ορμόνες της αγάπης"!
Ταυτόχρονα είναι και η κινητήριος δύναμη για τη θετική εξέλιξη της κύησης και ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο! Επιπρόσθετα, το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο αφού ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, αυξάνεται η προγεστερόνη καθώς και η ροή του αίματος στην "ιδιαίτερη" περιοχή μας και έτσι η γυναίκα μπορεί να βιώσει δυνατούς και πιθανόν, πολλαπλούς οργασμούς! Επιπρόσθετα, το σεξ μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, ακόμα και να μας απαλλάξει από τους πόνους.
Την ίδια ώρα, τα οφέλη του σεξ συνεχίζουν να φαίνονται στην ενίσχυση της πνευματικής μας υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύει τη σχέση μας με το σύντροφό μας.
Πολλές γυναίκες, όταν μαθαίνουν τα χαρμόσυνα νέα, επικεντρώνονται μόνο στην εγκυμοσύνη. Σημασία στο σύντροφο ή/και σύζυγο ΓΙΟΚ! Αυτό το γεγονός ενδέχεται να κάνει το σύντροφό μας να αισθάνεται περιθωριοποιημένος, μη αναγκαίος και με λίγα λόγια θα μπορούμε να πούμε ότι του στερούμε την ευχέρεια να ζήσει την εγκυμοσύνη μαζί μας. Μέγα Λάθος…
Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι: για το ζευγάρι είναι σημαντικό να μοιράζεται τη σωματική αφοσίωση, μιας και αυτός είναι ένας τρόπος διατήρησης των θεμελίων του οικοδομήματος της νέας μας οικογένειας. Ναι, το σεξ ενδυναμώνει τους δεσμούς μας και οι άντρες δεν είναι απλά όργανα αναπαραγωγής! Γι’ αυτό και η υποστηρικτική στάση του συντρόφου μας, η εμπλοκή του σε χρόνο και ενδιαφέρον για την εγκυμοσύνη - και εμάς σαν η μητέρα των παιδιών του αλλά και η γυναίκα σύντροφος του - είναι MUST! ΑΝ για τον οποιοδήποτε λόγο αυτά είναι μείων, δεν μας σώζει το σεξ.
Η κύηση μας, μας θέλει πέραν του να απολαύσουμε με τον σύντροφο μας τη σωματική επαφή, να ανακαλύψουμε καινούργιες στάσεις! Play Time λοιπόν! Γενικότερα αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι η κάθε στάση, καινούργια ή/και τροποποιημένη με βάση τα δεδομένα μας, χρειάζεται να είναι εύκολη και για τους δύο συντρόφους, απαλή και να μπορεί να επιτρέπει την ήπια και αργή διείσδυση! Πάντοτε με γνώμονα ότι οι στάσεις μας ενδείκνυται να είναι ιδανικές για εγκύους.
Από τη μια πλευρά βλέπουμε ζευγάρια να θεωρούν άβολο να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης. Είτε αυτό οφείλεται στις ηθικές αξίες μας, είτε γιατί φοβόμαστε. Άντρες, μην ξεχνάτε ότι η εγκυμονούσα γυναίκα σας, σας ποθεί και σας θέλει, οι ορμόνες της κάνουν πανηγύρια! Και όπως οι ορμόνες της, έτσι και η ίδια, σας έχει ανάγκη!
Άλλα ζευγάρια απλά δεν κάνουν σωστά σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Σε γενικές πάντως γραμμές θα πρέπει να αποφεύγουμε το σεξ ενώ στηριζόμαστε στην πλάτη μας. Αυτά, ιδιαίτερα στο τέλος του δευτέρου τριμήνου και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης. Επίσης το πρωκτικό σεξ δεν είναι ασφαλές καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό αναβολή του πρωκτικού!
Μετά;
Συγκριτικές μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες στην δεκαετία του 1970, έκαναν σεξ νωρίτερα απ’ ότι οι σημερινές μητέρες. Πιο συγκεκριμένα, έδειξαν ότι στη δεκαετία του 70, οι καινούργιες μαμάδες ενεργοποιούσαν τη σεξουαλική τους ζωή, μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης εβδομάδας μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Στο σήμερα, ο χρόνος που χρειάζονται οι μαμάδες για να κάνουν σεξ μετά τον τοκετό ποικίλλει σημαντικά. Πράγματι, κάποια ζευγάρια ίσως να περιμένουν περισσότερο από έξι μήνες.
Αναμένεται μετά τη γέννηση του παιδιού μας, το σεξ σε αυτή την πρώτη χρονική περίοδο, να βρίσκεται στο τέλος της λίστας προτεραιοτήτων. Αυτό φυσικά γιατί για τις μαμάδες το πρώτο μέλημα είναι οι πάνες, τα μπιμπερό και ο θηλασμός. Στη Βρετανία μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές μαμάδες αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές μετά το check up από τον γυναικολόγο το οποίο γίνεται έξι εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού. Υπάρχουν φυσικά παράγοντες όπως είναι ο πόνος, η εξάντληση και η αμηχανία με το σώμα μας, οι οποίοι πολλές φορές και συμβάλουν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση της σεξουαλικής ζωής μας ….
Φυσικά, δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει μια γυναίκα να κάνει και πάλι σεξ. Η κάθε γυναίκα ξεχωριστά αποφασίζει μόνη της για το πότε θα έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της. Αυτό πάντοτε με βάση τη σωματική και τη ψυχολογική της κατάσταση. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να επανεκκινήσεις τη σεξουαλική σου ζωή μετά την κύηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο πιο πολύ καθυστερούμε να μπούμε στο χορό, τόσο πιο δύσκολο θα μας είναι να ξαναχωρέψουμε!
Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές, Solution Focused Cert.
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής