Αποκαλυπτικό: Διασπάθιση στην υγεία - Έρευνα για μίζες


Αποκαλυπτικό: Διασπάθιση στην υγεία - Έρευνα για μίζες

Νεα υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος αυτή τη φορά στον τομέα της υγείας αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα \"Σημερινή\".Δημοσιεύει έγγραφα, μεταξύ των οποίων και επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διαδικασία αποστολής ασθενών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλα φερόμενα κυκλώματα, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και δημόσιοι λειτουργοί για μίζες.

Ένα οργιώδες παρασκήνιο, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Σημερινή" σε σχέση με διερευνώμενη διασπάθιση χρήματος τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό για θεραπείες. Έγκυρη πηγή, μάς ανέφερε ότι η προσπάθεια του υπουργείου υγείας σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία  για κάθαρση, έρχεται σε σύγκρουση με "μεγάλα συμφέροντα" που φθάνουν μέχρι το εξωτερικό. Συνεπώς, οι "πιέσεις" που ασκούνται "είναι έντονες και συχνές".

Αυτή η τεχνική συμφωνία  αφορά σε μια μερίδα ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα 460 παιδιά με γαστρεντολογικά και ηπατολογικά προβλήματα. Υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου υγείας και του ιδιωτικού νοσοκομείου Kings College το 2009 με πενταετή ισχύ και συνολικό κόστος περίπου 245 χιλιάδες  ευρώ.

Προνοεί, μεταξύ άλλων, τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο γαστρεντολόγου και παιδοηπατολόγου, αλλά και αποστολή των παιδιών- ασθενών στο Kings College του Λονδίνου.Για τις θεραπείες καθορίζονται στη συμφωνία συγκεκριμένες χρεώσεις. Τώρα, το υπουργείο υγείας Νέστορα θεωρεί υπέρογκες αυτές τις και προκρίνει την αποστολή ασθενών σε άλλα αναγνωρισμένα ιατρικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι χρεώσεις είναι πολύ χαμηλότερες, στη βάση του εντύπου S2, δηλαδή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων.

Το υπουργείο υγείας θεωρεί υπέρογκες τις χρεώσεις που προνοούνται στη συμφωνία αυτή και μάλιστα ζητεί γνωμάτευση από Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την εγκυρότητά της.

Αυτό αποδεικνύει πρόσφατη επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας κυρίας Χριστίνας Γιαννάκη προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Ζητεί ουσιαστικά γνωμάτευση κατά πόσο είναι διάτρυτη νομικά η τεχνική συμφωνία με το Kings College. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε το 2009, χωρίς να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο. Στην εφημερίδα φιλοξενούνται δήλωσεις της κυρίας Χριστίνας Γιαννάκη, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι εκκρεμεί η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου υγείας, η συνεργασία με το Kings College  άρχισε από το 1995.

Η συγκεριμένη  συμφωνία φαίνεται να είναι μόνο μια πτυχή της όλης διερεύνησης που διεξάγεται

Σύμφωνα με νεότερες πληφοφορίες που αποκαλύπτει το Σίγμα, οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλα στημένα κυκλώματα που αποστέλλουν συστηματικά ασθενείς σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού. Αφορούν και ενήλικες ασθενείς με παθολογικά προβλήματα, αλλά και γενικά περιστατικά, που έχουν ως κοινό παρονομαστή το υψηλό κόστος θεραπείας.

Όπως αποκαλύπτουμε, τα κυκλώματα περιλαμβάνουν λειτουργούς που είναι τοποθετημένοι, εντός του  υπουργείου υγείας, αλλά και στις αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, δηλαδή προξενεία και πρεσβείες.Αυτοί οι λειτουργοί διερευνώνται για χοντρές μίζες.

Μάλιστα, ενδεικτικό της διάστασης που λαμβάνει το θέμα, είναι το γεγονός πως το Βρετανικό υπουργείο Υγείας διεξάγει παράλληλη έρευνα για δικούς του λειτουργούς που φέρονται να εμπλέκονται στους ίδιους στημένους μηχανισμούς.

Το παρασκήνιο είναι οργιώδες και στην αυριανή έκδοση της Σημερινής θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα ποσά που δαπανώνται για αποστολές ασθενών τόσο στο εξωτερικό, όσο  και στο εσωτερικό, αλλά και στις επαφές που κάνει ο ίδιος ο υπουργός υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Tags ερευνα, ΜΙΖΕΣ, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5788 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2697 s // Total time: 2.8485 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X