Μια νέα έκθεση ξεδιπλώνει την ιστορία των εσωρούχων


Μια νέα έκθεση ξεδιπλώνει την ιστορία των εσωρούχων

Σεξ, σεμνοτυφία και ερωτισμός σε μια αναδρομική έκθεση.  

Γιατί φοράμε εσώρουχα; Είτε πρόκειται λόγους αισθητικής ή υγιεινής, είτε για να κρύβουν τα αντικείμενα του πόθου τις καμπύλες τους, η εξέλιξη των εσωρούχων συνδέεται και αποτυπώνει τις πολιτιστικές αλλαγές στον κοινωνικό ιστό.
 

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι στηθόδεσμοι, οι ζαρτιέρες και οτιδήποτε αγγίζει τα απόκρυφα μέρη μας εξακολουθούν να είναι ένα ταμπού και σπάνια γίνονται θέμα συζήτησης. Ίσως γιατί ακόμη και τα πιο πρακτικά κομμάτια υφάσματος είναι εμποτισμένα από έναν ερωτισμό που δεν αγγίζουμε στις δημόσιες συζητήσεις μας.

Αυτό θέλει να ανατρέψει η νέα έκθεση στο Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου που επικεντρώνεται στην απαγορευμένη ιστορία αυτού του ρουχισμού.

Η μεγαλύτερη έκθεση με αυτό το θέμα που έχει διοργανωθεί ποτέ, το πολιτιστικό γεγονός Undressed: A Brief History of Underwear, εκθέτει στο βλέμμα των επισκεπτών περισσότερα από 200 κομμάτια από τον 18ο αιώνα έως σήμερα και εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα εσώρουχα και τη βιομηχανία της μόδας και μελετάει τον τρόπο που άλλαξαν οι φόρμες, οι εφαρμογές τους επάνω στο σώμα, τα υφάσματα και την τεχνολογία για να ακολουθήσουν τις αλλαγές στην κοινωνία για το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την ηθική.

Στημένη σε θεματικές ενότητες για τα διαφορετικά είδη εσωρούχων, από τα πρακτικά (για τις εγκυμονούσες ή τις αθλήτριες) στα πολυτελή και τα εσώρουχα που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια μόδας για την καθημερινότητα χωρίς άλλα υφάσματα να τα καλύπτουν, η έκθεση έχει τα πάντα για τον εραστή του απαγορευμένου ρούχου. Κορσέδες, thongs, υφάσματα για τους εραστές της yoga, τα πάντα είναι επιμελώς εκτεθειμένα για ένα ταξίδι σε μια, συνήθως ανομολόγητη, ιστορία.

Στην έκθεση υπάρχουν κομμάτια που έχουν φορεθεί από τη Γκουίνεθ Πάλτροου, την Kέιτ Μος, την Dita Von Teese αλλά και τη μητέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας.
Σηκώνοντας τον ποδόγυρο των ταμπού

Η σχέση των εσώρουχων με τη μόδα είναι εμφανής με κομμάτια από τους σχεδιαστές Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Stella McCartney και Paul Smith να επιδεικνύουν περίτρανα τις αναφορές τους. Βέβαια, σε αυτή τη σχέση των εκλεπτυσμένων υφασμάτων, χορηγός δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος πέρα από τη βρετανική εταιρία εσωρούχων Agent Provocateur, ένας από τους βασικούς χορηγούς της έκθεσης.

Η εταιρία που ιδρύθηκε το 1994 από τον Joseph Κορ και τη Serena Rees, θεωρείται από πολλούς μια επαναστατική δύναμη στη lingerie βιομηχανία μόδας με τα σέξι, σχεδόν "high-end" σύνολα που προτείνει για μια αγορά που ήταν πολύ αδιάφορη και περιορισμένη στη χρηστικότητα και τη σεμνοτυφία.

Σήμερα η εταιρία κάνει συνεργίες με ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος όπως Kylie Minogue και Penelope Cruz και Paloma και εξακολουθεί να διεκδικεί τον τίτλο μιας προκλητικά δημιουργικής επιχείρησης.

"Mόλις 25 χρόνια πριν δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε ελεύθερα και ανοιχτά για το σέξ, το σέξι, η σεμνοτυφία κυριαρχούσε στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις. Τα εσώρουχα ήταν ένα μυστικό για την κρεβατοκάμαρα. Νομίζω ότι αυτό γιορτάζουμε με αυτή την έκθεση. Τα εσώρουχα πλέον είναι ένα είδος υφάσματος που αξίζει να το εκθειάσουμε" σχολιάζει η καλλιτεχνική διευθύντρια της επιχείρησης Agent Provocateur από το 1999, Sarah Shotton.

Η έκθεση Undressed: A Brief History of Underwear στο Victoria and Albert του Λονδίνου θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου 2017.

Tags εσωρουχα, ιστορια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4282 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4222 s // Total time: 2.8504 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X