Ερωτικές σχέσεις: Make it or brake it;


Ερωτικές σχέσεις: Make it or brake it;

Τρείς επιλογές, 2 κύριοι παράμετροι και 5 επιπρόσθετα σημάδια!

Οι ερωτικές σχέσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας αλλά και μεγάλης  απογοήτευσης. ‘Όσο ρόδινη και να φαίνεται η σχέση μας, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ανατρεπτικών δεδομένων. Έτσι ο παράδεισος μας, η ασφάλεια μας, ο άνθρωπος μας ο οποίος για εμάς ήταν ο “superman”/”superwoman”  …  μπορούν να γκρεμιστούν στο δευτερόλεπτο. 

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, σε πολλά σταυροδρόμια της ζωής μας και ιδιαίτερα στη σχέση ή το γάμο μας, θα διερωτηθούμε αν ήρθε η  ώρα να τα παρατήσουμε ή όχι… Η κύρια ερώτηση, «πώς θα ξέρω αν σώζεται η σχέση μου», είναι καθοριστική για την επιλογή μας.  ΑΛΛΑ, η  αλήθεια να λέγετε… ΔΕΝ υπάρχει σωστή ή/και εύκολη απάντηση στην ερώτηση αυτή.

Επιλογή 1 – Τελεία

Για να αποφύγουμε κάθε πιθανό μελλοντικό ενδεχόμενο τέλους, ίσως μια τελεία τώρα είναι και η πιο κατάλληλη. Θα κλάψουμε ένα, δυο μήνες και ΑΝ (;) και μετά καινούργιοι έρωτες καινούργια ζωή!

Επιλογή 2 - Πίσω στα Γνώριμα!

Αν προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τη σχέση μας όπως ήταν πριν την «καταστροφή», η πιθανότητα είναι ότι οδεύουμε ξανά προς την καταστροφή. Αυτό γιατί, η σχέση για να φτάσει στην «καταστροφή» είχε ρωγμές, οι οποίες είναι και οι υπεύθυνες για την κατάσταση μας στο τώρα.

Επιλογή 3 – Το πάθημα έγινε Μάθημα

Υπάρχει η επιλογή καινούργιου δρόμου προς ένα καινούργιο παράδεισο με καινούργιες βάσεις, ΑΝ φυσικά λάβουμε υπόψη κάποιες παραμέτρους. Αυτό δεν είναι κακό, παρόλο που μια καινούργια πορεία μπορεί να διακατέχεται με πολλές ανασφάλειες.

Παράμετροι Απόφασης

1. Σουβάτιμα και παίζω πελλό!

Αν Θέλουμε αμάν - αμάν  να  καθαρίσουμε τα σπασμένα γυαλιά και να μπούμε στην υποτιθέμενη διαδρομή της σχέσης, σάμπως και δεν υπήρξαν τα σοβαρά θέματα τα οποία και μας έφτασαν και στη άκρη του γκρεμού, τότε επιλέξαμε το σουβάτισμα. Με το να σουβατίσουμε δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα της υγρασίας! Το πρόβλημα/τα υπάρχει/ουν και θα ξαναεμφανιστεί/ουν σαν φάντης πίκας εκεί που δεν το περιμένουμε.  Εγγυήσεις δεν υπάρχουν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεν αρκεί μόνο το να μπορούμε βρούμε λύσεις στο πρακτικά μας θέματα. Χρειάζεται πρώτα να καταλάβουμε τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης του/της. Θεμελιώδης μεταλλαγές λοιπόν… όχι σουβάτισμα.

2.  Δεν ξέρω αν μπορώ; Αυτή η πρόταση θα λέγαμε πως είναι deal breaker…

Ο τόσος πολλής πόνος θα είναι εμπόδιο στην αναδόμηση της σχέσης; Φυσικά και ΟΧΙ! Αυτά είναι δικαιολογίες … υπάρχει το θέλω και όχι το πρέπει, υπάρχει η επιλογή να είμαι ο «νικητής» ή το «ηττημένο ευθυνόφοβικό» αγοράκι/κοριτσάκι. Τον δρόμου του, τον επιλέγει ο καθένας από εμάς, με τον ανάλογο αντίκτυπο στο κοντινό του περιβάλλον. Αν επιλέξαμε να διορθώσουμε και να κτίσουμε μια καινούργια πορεία, χρειάζεται κότσια! και αυτά, είτε τα έχουμε είτε δεν τα έχουμε! ΑΛΛΑ…

Λάθος ή Σωστό

ΑΝ η επιλογή μας έχει πυρήνα της τον φόβο, ή το γεγονός ότι κάναμε ή θα κάνουμε παιδιά, τότε το πιο πιθανό ότι πήραμε ΛΑΘΟΣ απόφαση.
ΑΝ η επιλογή μας έχει παρθεί μέσα από το συναίσθημα «αγάπης» και λογικών πιθανοτήτων, και επιπρόσθετα έχουμε λάβει και τους άλλους παράγοντες υπόψη μας, τότε  πιθανό πήραμε Σωστή απόφαση.

ΑΝ η επιλογή μας έχει παρθεί λόγο σύγχυσης και πίεσης, ντροπής και εγωισμού, τότε σίγουρα πήραμε την ΛΑΘΟΣ απόφαση.

Φυσικά δεν σταματάει το ανθρώπινο κομμάτι μας να αναζητά μια ένδειξη ασφάλειας για το αν αξίζει ακόμη μια προσπάθεια και αν τελικά θα μας βγει σε καλό… Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε και να λάβουμε υπόψη μας, είναι κάποια επιπρόσθετα σημάδια τα οποία έχουν μέχρι στιγμής, κατά το πλείστο, αποδειχθούν θανάσιμα για την επιτυχή αναδόμηση μιας σχέσης. 

Επιπρόσθετα Θανάσιμα Σημάδια

1  «Σ’ αγαπώ αλλά εσύ πρέπει να αλλάξεις» - σημειώνεται ότι σε αυτό το σενάριο ο ένας από τους δυο δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τα δικά του πλην…
Ότι και να έγινε, σε καμία σχέση και σε κανένα γάμο δεν ευθύνεται μόνο ο ένας… ΝΑΙ αν δεν αναλάβετε και οι ΔΥΟ τις ευθύνες σας, η σχέση/γάμος/whatever και αν έχουμε, δεν διορθώνεται … ΜΕ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!

2   Κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δακτυλάκι

Έχοντας ανάγκη να ηρεμήσουμε, αναβάλουμε τη συζήτηση μας περί των θεμάτων και έτσι των πιθανών λύσεων. Αυτό από μόνο του, από την μια μας δίνει λίγο “space” ώστε να καθαρίσει το πεδίο και από την άλλη μπορεί να είναι ένα από τα τελειωτικά κτυπήματα της σχέσης.

3  Θυμάμαι…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ και αρνούμαστε να βάλουμε τελεία στο παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο παρόν και στο μέλλον. Οι σχέσεις γενικότερα ΔΕΝ θα αντέξουν 36+ χρόνια μέχρι να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Αν έστω και ένας από εμάς δεν είναι διευθετημένος να ξεχάσει και να βάλει τελεία στο παρελθόν … Ξεχάστε το. Η σχέση είναι τελειωμένη! Οι συζητήσεις για λύση στην κατάσταση είναι καταδικασμένες και χάνετε τον χρόνο σας!

4 Μας έχει τελειώσει

Μερικές φορές, η αλήθεια είναι ότι το ένστικτο μας, μας λέει ξεκάθαρα ότι η σχέση/γάμος μας έχει τελειώσει. Απλά εμείς φοβόμαστε να το ακούσουμε και να δράσουμε, μιας και μπορεί να μην μπορούμε να το δεχθούμε, μπορεί να φοβόμαστε να μείνουμε μόνες/οι, ή απλά ότι έφτασαν τα πολυπόθητα μωρά με μια επιθυμητή ή και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ή …. απλά θα μας κράξουν οι γύρο μας (μιας και η ειλικρίνεια του ένστικτου τελικά μας αποκαλύπτει την μη ειλικρίνεια μας μέσα από τον χρόνο). Μπορεί ακόμη οι τρίτοι να μας κράξουν για τους λόγους που οι ίδιοι πιστεύουν ότι τα παρατάμε … 1002 πιθανοί λόγοι… Ναι, το να μένουμε σε απαίσιες σχέσεις γιατί είναι καλύτερο (στο μυαλό μας) από το να μείνουμε μόνοι, είναι ΛΑΘΟΣ. Φαίνεται πιο εύκολο να μείνουμε σε κάτι τέτοιο παρά να φύγουμε. Η αλήθεια είναι ότι μακροπρόθεσμα… η πραγματικότητα μας έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Μπορούμε να επιβιώσουμε καλά και ευτυχισμένα και μόνοι/ες.

5 Τρίτο Άτομο

Θεωρητικά, αν μέσα στο χορό έχει ήδη εμπλακεί και τρίτο άτομο (σε μορφή φλερτ ή/και ερωτική φαντασίωση, ή/και ερωτική σχέση … ) … εεεεε τι να πω… η πιθανότητα είναι ότι ο δικός σας/δικιά σας έχει ήδη φύγει…

Δεν υπάρχει μια εξίσωση ή σίγουρα σημάδια για το κατά πόσο η σχέση έχει σωτηρία… ή όχι. Η κάθε σχέση/γάμος έχει διάφορα θέματα τα οποία χρειάζονται «δουλειά» όσο καλή σχέση κι αν είναι.  Προσπαθήστε να μην καταπιαστείτε στα σημάδια που θα σας δείξουν αν σώζετε η όχι η σχέση σας… Αντιθέτως, αποφασίστε και επικεντρωθείτε στο τι ΕΣΕΙΣ θέλετε στη ζωή σας…Τώρα είναι η ώρα να πάρετε εσείς τον έλεγχο της ζωής σας! Κάποιες φορές χρειάζεται να θυσιάσουμε κάποια πράγματα στο τώρα (π.χ. εγωισμό, την άνεση κτλ) για να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Φυσικά, οφείλουμε να πούμε ότι ΥΠΗΡΞΑΝ και κάποιοι νικητές στην αναδόμηση μιας σχέσης που φαινομενικά ήταν τελειωμένη! Πως; Με τη Θέληση, τις ΠΡΑΞΕΙΣ και με σκοπό την  άμεση αναδόμηση και επιδιόρθωση, την αφαίρεση του ΕΓΩΙΣΜΌΥ ΚΑΙ σιγουρεύτηκαν να χορέψουν με σκοπό την νίκη, όπως επίσης, σιγουρεύτηκαν να χορέψουν ΜΟΝΟ οι ΔΥΟ. Όχι ένας, Όχι τρεις...

Η επιλογή είναι δική μας, όπως και οι συνέπειες!

 

Χριστίνα Φ. Σορόκου

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Solution Focused Therapy

Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής

https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics

cy.linkedin.com/pub/christina-f-sorokou/46/a90/532/

http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php

http://www.cyprus-online.org/Psychologists/

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA

Τηλ.  99532393
 

Tags ερωτικες σχεσεις, ζευγαρια, σχεση, χωρισμος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3744 s (234 Queries.) // Parse time: 0.8196 s // Total time: 3.1940 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X