Μάθε πώς θα σου φτάνει ο χρόνος!


Μάθε πώς θα σου φτάνει ο χρόνος!

Νιώθεις συνεχώς βιαστικός και ανυπόμονος; Φτάνεις συχνά καθυστερημένος στη δουλειά; Αμφιταλαντεύεσαι για καιρό μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου για να καταλάβεις πόσο καλά διαχειρίζεσαι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή σου... το χρόνο σου!

Η αδυναμία να oλοκληρώσουμε είτε τις επαγγελματικές είτε τις προσωπικές μας δραστηριότητες λόγω έλλειψης χρόνου οδηγεί σε ημιτελείς εργασίες, ανεκπλήρωτους στόχους και  αναπόφευκτα στρες, ενοχές και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Η διαχείριση του χρόνου (time management) έρχεται για να δώσει λύσεις σε τέτοιους είδους καταστάσεις και επιβάλλεται θα λέγαμε, αν λάβουμε υπόψιν τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής, τους πολλαπλούς ρόλους και τα υπερφορτωμένα ωράρια εργασίας.

Η διαχείριση του χρόνου λοιπόν είναι η ικανότητα να ιεραρχούμε, να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε τις δραστηριότητές μας, έχοντας έλεγχο των γεγονότων και των υπευθυνοτήτων μας. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε οτι οι ίδιοι ορίζουμε πώς θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μας και οτι είναι στο χέρι μας να οργανώσουμε το χρόνο μας, τον εαυτό μας, τη ζωή μας!  Η αίσθηση του ελέγχου είναι η εσωτερική μας δύναμη και εξουσία.

Διαβάστε μερικές συμβουλές για το πώς να διαχεριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας:
- Γράψτε σε ένα χαρτί τις δραστηριότητες που χρειάζεται να εκτελέσετε με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα δηλαδή με τη σπουδαιότητα της κάθε μίας, και κατανείμετε το χρόνο που χρειάζεται κάθε ενέργεια για να ολοκληρωθεί. Προσοχή, πριν καταγράψετε τις δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους στόχους σας!
- Κατακερματίστε χρονοβόρες δραστηριότητες σε μικρότερα κομμάτια εργασίας.
- Μπορείτε επίσης να διαχωρίσετε το χρόνο της ημέρας σε «κουτιά», στα πλαίσια των οποίων κατανέμεται μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. 09:00-12:00, 12:00-13:00, 16:00-19:00).
- Προσηλωθείτε σε μία ή δύο σημαντικές δραστηριότητες κάθε φορά.
- Αποφύγετε την εργασιομανία, την τελειομανία, την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα καθώς οδηγούν σε σπατάλη χρόνου.
- Μάθετε να αναγνωρίζετε τις πραγματικές σας ανάγκες και να λέτε ΟΧΙ σε δραστηριότητες ή ευθύνες που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αναλάβετε.
- Αποκτήστε τη συνήθεια να ολοκληρώνετε οτιδήποτε ξεκινάτε.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ημερολόγιο για τον ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή μηνιαίο προγραμματισμό. Στο ημερολόγιο μπορείτε να καταγράψετε όχι μόνο υπευθυνότητες αλλά και προσωπικές επιδιώξεις, όνειρα και μακροπρόθεσμους στόχους.
- Αναθέστε εργασίες σε άλλα πρόσωπα, αν θεωρείτε πως δεν μπορείτε να τις ολοκληρώσετε εντός του προγραμματισμένου χρονικού πλαισίου (είναι ένδειξη εμπιστοσύνης προς τους συνεργάτες αλλά σαφώς η ανάθεση χρειάζεται να συνοδεύτεται από ξεκάθαρες οδηγίες και χρονικό διάγραμμα εκτέλεσης).
- Τακτοποιήστε το χώρο εργασίας σας.
- Επιλύστε σύντομα τυχόν διαφωνίες/συγκρούσεις.
- Ενημερώστε τους άλλους για τα περιθώρια χρόνου που έχετε, κυρίως στην περίπτωση απροσδόκητων γεγονότων.
- Αναγνωρίστε τους «χρονοληστές» σας: Απρόβλεπτα τηλεφωνήματα ή επισκέψεις, τηλεόραση, διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή.
- Στο τέλος της μέρας σκεφτείτε πώς αξιοποιήσατε το χρόνο σας και αποβάλετε τουλάχιστον έναν παράγοντα απώλειας χρόνου από τη ζωή σας κάθε εβδομάδα.
Μέσα από τη διαχείριση του χρόνου θα επιτύχετε αρμονία και ισορροπία μεταξύ του διαθέσιμου χρόνου για την οικογένεια, τους φίλους, τον εαυτό και τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Η διαχείριση
του χρόνου θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά στους στόχους σας, θα αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας. Ασφαλώς χρειάζεται προσπάθεια για να εξοικειωθεί κανείς με τις μεθόδους αυτές.

Ξεκινήστε σήμερα!

Tags χρόνος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, εργασία, απασχοληση, αγχος, στρες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.6180 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3062 s // Total time: 3.9243 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X