Υπ.Υγείας: Μήπως ο Μάτσας εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες;


Υπ.Υγείας: Μήπως ο Μάτσας εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες;

Τα επισημα στοιχεία για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνει στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος παράλληλα εκφράζει την έντονη κατάπληξή του για τις τοποθετήσεις του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρος Πέτρου Μάτσα για αποδόμηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.

Με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ο κ. Παμπορίδης στη γραπτή του δήλωση, διερωτάται “κατά πόσον ο χρόνος που ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας έχει επιλέξει για να εκφράσει δημοσίως τις προσωπικές αυτές απόψεις, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες”. Αναφέρει ότι “αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας” που απαιτεί μία συλλογική προσπάθεια.

“Προς τούτο και καθιστώ σαφές προς πάσαν κατεύθυνση ότι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν καμία θέση να εγείρουν πολιτικές ή άλλου είδους αιτιάσεις, οι οποίες αντανακλούν αυστηρά προσωπικές τους απόψεις”, προσθέτει.

Τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων είχε εξ αρχής εξαιρεθεί από τα μέτρα για μείωση του προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ μέσω ρυθμίσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς δόθηκε η δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ούτως ώστε αυτά να λειτουργούν με πλήρη στελέχωση.

Ειδικότερα, ο κ. Παμπορίδης αναφέρει ότι για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών παρατίθενται τα επίσημα στοιχεία από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, που αφορούν στα τελευταία 4 έτη:

ΕΤΟΣ
2012 - Ιατρικοί Λειτουργοί 787 - Νοσηλευτικό προσωπικό 3393
2013 - Ιατρικοί Λειτουργοί 792 - Νοσηλευτικό προσωπικό 3288
2014 - Ιατρικοί Λειτουργοί 785 - Νοσηλευτικό προσωπικό 3321
2015 - Ιατρικοί Λειτουργοί 792 - Νοσηλευτικό προσωπικό 3382

Πρόσθετα, συνεχίζει, για τη σωστή λειτουργία των Κλινικών και των άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προωθήθηκε κατά την περσινή χρονιά η αποπαγοποίηση όλων των διευθυντικών θέσεων του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την Κλίμακα Α14 και άνω, ενώ, ακόμη, εγκρίθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή νέο Σύστημα Εφημερίας των ιατρών με σημαντική πρόσθετη δαπάνη. “Κατά συνέπεια, από πλευράς Κυβέρνησης έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι από τον προϋπολογισμό προς αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση των λιστών αναμονής, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που έχει κληρονομήσει αυτή η Κυβέρνηση, ενώ, πρόσθετα προωθήθηκε ένα διευρυμένο σύστημα επιχορήγησης ασθενών στον ιδιωτικό τομέα μέσω του συστήματος των κουπονιών”, προσθέτει στη γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Υγείας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παμπορίδης υπογραμμίζει “κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι για τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας αποφασίζει μόνο το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Όχι το Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο Τμήμα της Κυβέρνησης”.

Αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσει εντατικός διάλογος με τις οργανώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων όσο και για την προώθηση της αυτονόμησης των νοσοκομείων.

Ο Υπουργός Υγείας “αναμένει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα από δημόσιους λειτουργούς που έχουν την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας ιδιαίτερα ευαίσθητων υπηρεσιών, να επιδεικνύουν τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω κακοδιαχείρισης και έλλειψης ελέγχου, λανθασμένου προγραμματισμού και κακών χειρισμών, και να αποφεύγουν δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων”.

Η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, πέραν του γεγονότος ότι αυτές αποπροσανατολίζουν, δυναμιτίζουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και την κυοφορούμενη μεταρρύθμισή του, προσθέτει.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Tags ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0374 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2476 s // Total time: 3.2850 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X