Δεν εντοπίστηκαν στην Κύπρο κουνούπια με τον ιό Ζίκα


Δεν εντοπίστηκαν στην Κύπρο κουνούπια με τον ιό Ζίκα

Δεν έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο τα είδη των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ιατρικών Υπηρεσιών Πάμπο Χαριλάου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία με συμβουλές για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν σε χώρες, όπου έχουν εκδηλωθεί περιστατικά το ιού.

ψουν σε χώρες, όπου έχουν εκδηλωθεί περιστατικά το ιού.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για κρούσματα της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1) ο κ. Χαριλάου είπε ότι «υπάρχουν κάποια περιστατικά». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. Η δραστηριότητα του ιού είναι αυξημένη ένεκα και της εποχής, διανύουμε χειμώνα».

«Τα περιστατικά που έχουμε είναι μέσα στα αναμενόμενα και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Κληθείς να δώσει στοιχεία για τον ιό Ζίκα εξήγησε ότι πρόκειται «για μια τροπική ασθένεια που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο και μεταδίδεται μετά από τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες, ενώ ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 έως 7 ημέρες. Η νόσος αυτή συνήθως είναι ήπια και διάρκειας 4 με 7 ημέρες, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι «άξιο να σημειωθεί ότι στο 80% των κρουσμάτων η ασθένεια δεν εκδηλώνει συμπτώματα».

Ο ιός, είπε, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Πρόσθεσε ότι «έχει ανιχνευθεί και σε ανθρώπινο σπέρμα αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή».

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαριλάου, διευκρίνισε ότι «η συσχέτιση του ιού Ζήκα με την εμφάνιση μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος με το σύνδρομο Guillain-Barré που έχουν βρεθεί στη Γαλλική Πολυνησία, βρίσκονται υπό διερεύνηση ακόμη».

Για αντιμετώπιση της ασθένειας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εμβόλιο, ούτε ειδική συγκεκριμένη αντιϊκή θεραπεία, ανέφερε.

Σε ότι αφορά το κουνούπι μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, είπε ότι «υπάρχει σε πολλές χώρες και περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περισσότερο σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο».

Στην Κύπρο, ανέφερε, «σε μελέτη που έκαναν οι υγειονομικές υπηρεσίες το 2013 για τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη κουνουπιών που μεταδίδουν αυτό τον ιό».

Σε ερώτηση πόσο συχνά γίνονται αυτές οι μελέτες, ο εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών διαβεβαίωσε ότι «γίνονται συνεχώς οι μελέτες αυτές και το σημαντικό είναι ότι σαν Υπουργείο Υγείας εμείς διαθέτουμε πέραν των 130 εργατών που ασχολούνται με τον ψεκασμό των κουνουπιών».

Επίσης, πρόσθεσε, «και οι δήμοι έχουν τους δικούς τους συνεργάτες που ασχολούνται με αυτού του είδους την εργασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι οι λόγοι που έχει σημειωθεί ταχεία μετάδοση του ιού τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Αυτοί είναι, όπως εξήγησε, ότι ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν έχει εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και ότι τα συγκεκριμένα κουνούπια υπάρχουν σε αυτές τις χώρες και περιοχές.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν και υπάρχει και ο ιός μπορούν να τον μεταδώσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι κουνούπια της ίδιας γενιάς που μεταδίδουν και το δάγκειο πυρετό και τον πυρετό του Δυτικού Νείλου».

Στην Κύπρο, ανέφερε, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εντοπίσει αυτά τα είδη κουνουπιών». Διευκρίνισε παράλληλα, ότι για να μεταδώσει το κουνούπι πρέπει να υπάρχει και ο ιός, αφού το κουνούπι ενεργεί ως ξενιστής του ιού.

Ταξιδιωτική οδηγία για όσους θα ταξιδέψουν στις επηρεαζόμενες χώρες

Αναφορικά με τις ενέργειες των Ιατρικών Υπηρεσιών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για όσους θα ταξιδέψουν στις επηρεαζόμενες χώρες.

«Θα συμβουλεύαμε τους ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες να λάβουν ιατρική συμβουλή πριν πάνε σ` αυτή τη χώρα ειδικά όταν πρόκειται για νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με σοβαρές νόσους και άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή», ανέφερε.

Ο ταξιδιώτης, πρόσθεσε, «πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να φοράει φαρδιά, ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους να φοράει κλειστά παπούτσια και καπέλο».

Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα, συνέχισε, «εντομοαπωθητικό και επίσης να χρησιμοποιεί και εντομοκτόνα σκευάσματα στους χώρους που θα καταλύσει, εκεί που θα μείνει δηλαδή». Αν υπάρχει δυνατότητα, συμπλήρωσε ο κ. Χαριλάου να χρησιμοποιεί και κουνουπιέρα την οποία να ψεκάζει με εντομοκτόνο.

«Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από τον ιό συνιστούμε όπως ο ταξιδιώτης παρακολουθεί την υγεία του σε περίοδο 12 – 14 μέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζονται με τον ιό Ζίκα του συστήνουμε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για το το ταξίδι του, έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να το συσχετίσει επιδημιολογικά», είπε.

Επίσης, συστήνεται όπως έγκυες γυναίκες, οι οποίες επέστρεψαν από τέτοιο ταξίδι να το αναφέρουν στον μαιευτήρα γυναικολόγο τους για να τυγχάνουν συχνής παρακολούθησης.

Σε ερώτηση για τις χώρες που αφορά, είπε ότι είναι 27 χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, μέχρι στιγμής. Υπάρχουν, ανέφερε, και κάποια κρούσματα τα οποία δεν είναι ενδογενή σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία. Αλλά, όπως εξήγησε, είναι εισαγόμενα κρούσματα όλα αυτά.

Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο, αλλά είναι ήπιας μορφής, δεν έχει εμφανίσει υψηλή θνητότητα η ασθένεια αυτή. Απλώς, επανέλαβε, έχει συσχετισθεί μαζί με την μικροκεφαλία και με τη μη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και με ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οποία όμως είναι υπό διερεύνηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προλήψεως Νόσων και την Παγκύπρια Οργάνωση Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags Ζίκα, ΙΟΣ ΖΙΚΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0265 s // Total time: 0.0268 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X