Ο στρατός στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης


Ο στρατός στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Δυναμική θα είναι η εμπλοκή του στρατού στο προσφυγικό, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), που θα βρίσκεται  σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ θα διαθέσει τα αναγκαία στελέχη για τον προσωρινό συντονισμό των πέντε κέντρων υποδοχής, θα επιβλέψει και θα συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και θα αναλάβει τη λειτουργία των κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης, θα παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp) και παράλληλα θα αναλάβει την έγκαιρη παράδοση και  λειτουργία τους.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει τη στελέχωση με προσωπικό των πέντε κέντρων υποδοχής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κοινή εκτίμηση των συμμετασχόντων στη σύσκεψη  ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

 

ΚΥΠΕ

Tags πρόσφυγες, Ελλάδα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2831 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3758 s // Total time: 2.6589 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X