Πώς να καταπολεμήσεις την αϋπνία


Πώς να καταπολεμήσεις την αϋπνία

Τι γίνεται όταν στριφογυρίζεις στο κρεβάτι και περιμένεις (μάταια) να σε πάρει ο ύπνος;

Αρχικά θα πρέπει να αποκλείσεις οποιαδήποτε πιθανότητα να οφείλεται σε οργανική ή βιολογική αιτία.  Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ακολούθησε τα πιο κάτω tips:

  1. Προσπάθησε να κοιμάσαι κάθε βράδυ την ίδια ώρα.
  2. Κλείνε όλα τα φώτα ή αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι με φως, επέλεξε ένα πιο χαμηλό φωτισμό!
  3. Έχει παρατηρηθεί ότι η πολύ υψηλή και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία προκαλούν αϋπνία. Οι επιστημονικές έρευνες συμπέραναν πως οι καταλληλότερες θερμοκρασία ύπνου είναι μεταξύ 10-23 °C.
  4. Κάνε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ακούς εξωτερικούς θορύβους. Αν για παράδειγμα το υπνοδωμάτιο σου βρίσκεται στην πλευρά ενός πολυσύχναστου δρόμου, δες αν μπορείς να αλλάξεις τα παράθυρα από μονά σε διπλά ή ακόμη και να μεταφέρεις το υπνοδωμάτιο σε κάποια άλλη πλευρά του σπιτιού σου.
  5. Ποτέ μην κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή. Εκτός του ότι υπάρχει θόρυβος που είναι παράγοντας αϋπνίας όπως είπαμε πιο πάνω, το μυαλό δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί και εν τέλει αδυνατείς να πέσει σε ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές.
  6. Ωραίος είναι ο απογευματινός καφές, ένα κοκτέηλ στο μπαρ ή ένα δείπνο κάτω απ’το φως των κεριών, αλλά όλα αυτά είναι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς!
  7. Η γυμναστική λίγες ώρες πριν πας για ύπνο είναι καλύτερο να αποφευχθεί. Εξάλλου, οι έρευνες έδειξαν πως η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι κατά τη διάρκεια του πρωινού.
  8. Τελευταίος στη λίστα μας αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, είναι ο παράγοντας άγχος. Το στρες και οι ανησυχίες για τις υποχρεώσεις που έχουμε την ημέρα που έρχεται, κρατά τον εγκέφαλο σε ένταση. Για να απαλλαγείς, γράψε τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας σε ένα χαρτί και πες στον εαυτό σου πως θα ασχοληθείς μαζί τους αύριο πάλι.

Tags αγχος, στρες, αυπνια, αυπνία, αϋπνία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2268 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3712 s // Total time: 2.5980 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X