Συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη των Χριστουγέννων


Συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη των Χριστουγέννων

Συμβουλές και πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την κατάθλιψη των εορτών

-Πρώτα απ' όλα, ας προσπαθήσουμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από την περίοδο των γιορτών. Η ματαίωση των συχνά υπερβολικών προσδοκιών μας είναι αυτή που εκ των υστέρων μας αφήνει σε ένα αίσθημα κενού και κατάθλιψης.

-Να ξέρουμε πότε πρέπει να πούμε όχι, π.χ. σε προσκλήσεις που δεν θέλουμε πραγματικά να αποδεχτούμε. Έτσι θα αποφύγουμε την «υπερφόρτωση», αλλά και θα απολαύσουμε ό,τι πραγματικά μας ευχαριστεί.

-Να μην εξαντλούμε όλη μας την ενέργεια (και τις προσδοκίες μας) στη μέρα των Χριστουγέννων ή της  Πρωτοχρονιάς. Αντίθετα, μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε κάθε μέρα των γιορτών. Αυτό θα μας αφήσει με πολύ πιο «γεμάτο» συναίσθημα.  

-Λίγη αισιοδοξία και θετική σκέψη δεν βλάπτει. Επειδή για πολλούς αυτές οι μέρες, που συμπίπτουν με την αλλαγή του χρόνου, αποτελούν αφορμή για απολογισμό ζωής, δεν είναι απαραίτητο να εστιάσουμε μόνο στα ανεκπλήρωτα όνειρα και στις απώλειες που έχει φέρει το πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε σίγουρα να αναγνωρίσουμε και θετικά σημεία σε σχέση με άλλοτε, όπως και καλά σημάδια για το μέλλον.

-Να μην υπερβάλουμε στις καταχρήσεις. Τις αρνητικές τους επιπτώσεις θα τις νιώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο σώμα μας και στη διάθεσή μας. Αν και η περίοδος των γιορτών συνδέεται κατ’ εξοχήν με κάποιες παραπάνω απολαύσεις που επιτρέπουμε στον εαυτό μας, οι υπερβολές έρχονται να προσθέσουν στην ένταση των ημερών ενοχές και επιπλέον στρες. Η τήρηση των καθημερινών υγιεινών συνηθειών μας σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον ύπνο βοηθά στη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης και στην αντιμετώπιση του αυξημένου στρες.

-Να αποφύγουμε τα υπερβολικά έξοδα. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα αντέχουμε, η ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων θα επιτείνει το άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι να νιώσουμε το «πνεύμα των γιορτών», χωρίς να ξοδέψουμε.

-Προτιμήστε να περάσετε το χρόνο σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και σας νοιάζονται. Είναι αυτοί που πραγματικά θα σας κάνουν να νιώσετε το «πνεύμα των ημερών».

-Το να περάσει κανείς τις γιορτινές μέρες μόνος του σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία του. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές: αν δεν σας έχει καλέσει κανείς, καλέστε εσείς κάποιον για να γιορτάσετε, ανακτήστε επαφή με φίλους ή συγγενείς που έχετε να δείτε πολύ καιρό ή προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας σε διοργανώσεις ή εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Αυτό είναι επίσης ένας καλός τρόπος να κάνει κανείς καινούριους φίλους.

-Αν έχετε πρόσφατα βιώσει μια σοβαρή απώλεια, όπως χωρισμό ή θάνατο αγαπημένου προσώπου, αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα και την ανάγκη να νιώθει θλίψη. Η άρνηση των συναισθημάτων σας δεν βοηθά. Σε αυτή την περίπτωση η θλίψη όχι μόνο είναι φυσιολογική, αλλά είναι και μέρος της διαδικασίας να ξεπεράσετε την απώλεια.

-Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από το ενθουσιώδες εορταστικό κλίμα των τηλεοπτικών εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνετε συγκρίσεις που εμφανίζουν σε μειονεκτική θέση τον εαυτό σας και τις καταστάσεις της ζωής σας. Η πραγματική ζωή δεν είναι ποτέ τόσο ρόδινη και ευτυχισμένη όσο, κατεξοχήν αυτή την περίοδο, αναπαράγεται στην τηλεόραση.

Tags ψυχολογια, θλίψη, χριστουγεννα, γιορτές, οικογενεια, φίλοι, αγαπη, μοναξιά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7723 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4963 s // Total time: 3.2687 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X