Στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας


Στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Κορυφώνεται η διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, σημαντική επίσκεψη, μεγάλης πολιτικής σημασίας, με πολλαπλά μηνύματα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο, που οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία. Ο κ. Λαβρόφ θα έχει επαφές με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την κρίση στη Συρία.

Ψηλά στην ατζέντα των επαφών του θα είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ και η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη Λευκωσία θα είναι και οι εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Μόσχας στην ελληνική θέση για κατάργηση του συστήματος στρατιωτικών εγγυήσεων, με τη λύση του Κυπριακού. Αύριο το πρωί ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ.

Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως ανακοινώθηκε, για λόγους αρχής, δεν θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, καθώς ο κ. Ακιντζί απέρριψε πρόταση του Ρώσου ΥΠΕΞ για συνάντηση σε ουδέτερο χώρο και όχι στα γραφεία του Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Λαβρόφ διαμήνυσε ότι η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και χρονοδιαγράμματα.

Προς το παρόν, είπε, παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες».

Είμαστε πεπεισμένοι, τόνισε, ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να βρουν τον δρόμο προς μια συμφωνία, να διαμορφώσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς έξωθεν πιέσεις.

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, θα συνεχίσει, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως προσμένει ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες, που θα έχει, θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη θέση αρχών, που τήρησε η Λευκωσία, σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στη Συρία πρέπει πρώτα να εξοντωθούν οι τρομοκρατικές εστίες στο έδαφός της, λέγοντας ότι καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, "περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων", δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει αυτή τη βασική θέση.

Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ “θα συναντηθεί με ανώτερους Κύπριους αξιωματούχους και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.” Στις 4 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στην Αθήνα για να συζητήσει ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων με την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και της προόδου στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Tags ΛΑΒΡΟΦ, κυπρος, ΡΩΣΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5398 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2693 s // Total time: 2.8091 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X