15 πράγματα που πρέπει να προσέχει μία έγκυος


15 πράγματα που πρέπει να προσέχει μία έγκυος

Μια έγκυος πρέπει να προσέχει πολλά πράγματα προκειμένουν να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και το μωρό που κυοφορεί 

1. Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και το στεγνό, καθαρό κρέας.
Αποφύγετε τα ωμά αυγά, γιατί μπορεί να περιέχουν το βακτήριο της σαλμονέλας, τους μη παστεριωμένους χυμούς, που μπορεί να περιέχουν τοξίνες, και τα ωμά ψάρια και κρέατα, όπως το σούσι ή τα φαγητά που δεν έχουν ψηθεί αρκετά.
Καλό θα είναι να μείνετε μακριά από ψάρια που περιέχουν πολύ μαγνήσιο, όπως για παράδειγμα ο ξιφίας και ο λευκός τόνος.
Ξεχάστε το έτοιμο φαγητό, που περιέχει πολλές περιττές θερμίδες και λιπαρά, χωρίς καμία θρεπτική αξία.

2. Κόψτε το κάπνισμα για την υγεία του μωρού σας
Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ευθύνεται για πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του εμβρύου. Επηρεάζει αρνητικά την καλή λειτουργία της καρδιάς, την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, ενώ μπορεί να του προκαλέσει ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα, κάνοντας το μωρό πιο ευάλωτο στο άσθμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε  σε παλαιότερο άρθρο του mama365.

3. Κάντε μία ήπιας μορφής γυμναστική
Η άσκηση δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, θεωρείται ότι βοηθάει την έγκυο να προετοιμάσει καλύτερα το σώμα της για τη γέννα, αφού έτσι ενδυναμώνονται οι μύες και τα κόκκαλά της.
Καλό θα είναι, ωστόσο, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα γυμναστικής που μπορείτε να ακολουθήσετε.

4. Ξεχάστε κάποιες δουλειές του σπιτιού
Αποφύγετε, για παράδειγμα:
Τη μετακίνηση επίπλων και γενικά τα βάρη, καθώς δεν κάνει καλό να καταπονείτε τη μέση σας.
Την χρήση σπρέι: εντομοαπωθητικά και αρωματικά χώρου, που μπορεί να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για το αναπνευστικό σας σύστημα, αλλά και για το μωρό σας.
Την αλλαγή της άμμου της γάτας σας, στην οποία μπορεί να αναπτύσσεται το μικρόβιο του τοξοπλάσματος, που ευθύνεται για πλήθος αποβολών.
Την χρήση τοξικών σκευασμάτων και καθαριστικών.

5. Μην πίνετε αλκοόλ
Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα, μπορεί να βλάψει το έμβρυο, δεν έχει αποδειχθεί ούτε ότι είναι ακίνδυνο. Γι’ αυτό, μην το ρισκάρετε!

6. Καφές με μέτρο
Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Πάνω από 2 κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και το μωρό σας. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της παιδικής λευχαιμίας.

7. Όχι άλλο άγχος
Βρίσκεστε ήδη σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της εγκυμοσύνης, οπότε μην επιβαρύνετε την ψυχολογία σας με παραπάνω άγχος. Σχετική έρευνα έδειξε ότι το υπερβολικό στρες αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί ανάποδα το μωρό σας.

8. Αποφύγετε τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδα και αδυναμία ενώ η πίεσή σας μπορεί να πέσει απότομα. Για το λόγο αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν σκοπεύετε να κάνετε σάουνα ή υδρομασάζ.

9. Αποφύγετε τα φάρμακα
Μην παίρνετε φάρμακα αυθαίρετα, παρά μόνο εάν σας έχουν χορηγηθεί από το γιατρό σας.

10. Προσοχή στις ακτινογραφίες
Η ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής για εσάς και το έμβρυο. Αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτήν.

11. Μετριάστε τους ρυθμούς της δουλειάς σας
Όσο μπορείτε, ακολουθείτε πιο αργούς ρυθμούς και μην καταπονείτε το σώμα σας στην εργασία σας. Ζητήστε την κατανόηση και τη βοήθεια των συναδέλφων σας!
 

12. Ξεχάστε τα πολλά καλλυντικά
Χρησιμοποιείτε μόνο τα βασικά και μόνο τα πιο ασφαλή. Αφήστε όσα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν ύποπτες χημικές ουσίες. Σύμφωνα με Αμερικανούς δερματολόγους, καλό θα είναι να αποφεύγετε τα ρετινοειδή και το σαλικυλικό οξύ, τα οποία περιέχονται σε πολλά είδη μακιγιάζ.

13. Μην καθηλώνεστε στο κρεβάτι
Εκτός αν πρόκειται για εντολή του γιατρού σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ακινησία θεωρείται ότι κάνει κακό, και μπορεί να σας προκαλέσει πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες, ακόμα και να συμβάλλει στην δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
 

14. Πίνετε πολύ νερό
Μία έγκυος χρειάζεται περισσότερο νερό από τον καθένα, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η αφυδάτωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το μωρό.
 

15. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία
Αποφύγετε τον πολύ ήλιο και, εάν πάτε για μπάνιο, χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε ομπρέλα, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά!

Tags εγκυος, εγκυμοσύνη, ΠΡΟΣΟΧΗ, κοιλια, κάπνισμα, γυμναστικη, ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΠΙΤΙΟΥ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2011 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3391 s // Total time: 2.5402 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X