Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την διατροφή και αντιγήρανση


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την διατροφή και αντιγήρανση

Από τις κυριότερες αλλαγές που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου αφορούν στη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος μας.

Έχει αποδειχθεί, ότι η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών, και από την άλλη, ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, λιπαρών οξέων ή μετάλλων, οδηγεί στην βελτίωση των δερματικών αυτών καταστάσεων.
Η έγνοια που έχουμε για μια όμορφη εμφάνιση επικεντρώνεται κυρίως στην εμφάνιση του δέρματός μας – το πιο εμφανές σημάδι για το πέρασμα του χρόνου. Πολύ συχνά ακούμε τη φράση «αυτή έχει πολύ καλή ποιότητα δέρματος, μάλλον θα την κληρονόμησε από τους γονείς» Ο ρόλος της γονιδιακής μας σύστασης στην εμφάνιση του δέρματος έιναι αποδεκτός εδώ και δεκαετίες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος;
Εξωγενείς παράγοντες:

1.  Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR)- που λαμβάνουμε με την πολύωρη έκθεση στο ηλιακό φως και οδηγεί στην ‘φωτογήρανση’.
2. οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
3. οι αλλεργιογόνες χημικές ενώσεις.
4. οι τοξικοί παράγοντες.

Ενδογενείς παράγοντες:
1. Ο πιο σημαντικός είναι η κληρονομικότητα.
2. Οι ορμόνες.
3. Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
4. η ψυχολογική μας διάθεση.

Τι προσφέρει η διατροφή στο δέρμα μας;
1. Ενίσχυση της δομής του Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύουν τη δομή της επιδερμίδας. Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.
2. Αντιοξειδωτική δράση – φωτοπροστασία Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή.
3. Αντιφλεγμονώδη δράση – ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά τη γήρανση ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση).
4. Ενυδάτωση

Τροφές που πρέπει να αποφέυγονται, αφού είναι «εχθρικές» προς το δέρμα είναι:
1. οι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά.
2. η υπερπρόσληψη ζάχαρης, συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό χρώμα του δέρματος.
3. η υπερκατανάλωση καφέ (όχι > 2 φλιτζάνια/ ημέρα).
4. το κόκκινο κρέας (όχι > 2 φορές/ εβδομάδα).
5. η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
6. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα μπισκότα, τα χημικά πρόσθετα στις τροφές και προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic
Τηλ.: 22 256752
Email: info@mydietspot.com
www.mydietspot.com

Tags Διατροφή, αντιγηρανση, προσωπο, ρυτιδες, ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΡΕΑΣ, λαχανικα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3129 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2228 s // Total time: 2.5357 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X