6 φράσεις που σκοτώνουν το γάμο


6 φράσεις που σκοτώνουν το γάμο

Απαγορευμένες φράσεις για ένα γάμο

"Εσύ ποτέ/πάντα..."
Αποφύγετε να ξεκινάτε μια πρόταση μ'αυτή τη φράση. Δεν έχει σημασία πόσο ακριβής σας φαίνεται εκείνη τη στιγμή. Είναι μάλλον βέβαιο ότι το "ποτέ" και το "πάντα" είναι υπερβολικά και δεν αληθεύουν. Επίσης, συνήθως, τέτοιες φράσεις λέγονται εξαιτίας του εκνευρισμού και της έντασης της στιγμής -λίγη ώρα μετά ίσως μετανιώσετε. Αντί να πείτε "ποτέ δεν ακούς" ή "πάντα αργείς να επιστρέψεις απ'τη δουλειά", πάρτε μια βαθιά ανάσα, διαχειριστείτε τον θυμό σας και πείτε: "Καμιά φορά νιώθω ότι είναι δύσκολο να με καταλάβεις. Είναι σημάντικό για εμένα να προσπαθήσεις να με ακούσεις" ή "καταλαβαίνω ότι δουλεύεις πολύ και κουράζεσαι, αλλά μας λείπεις. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να περνάμε περισσότερο χρόνο όλοι μαζί."

"Άνοιξε ένα καινούριο γυμναστήριο στη γειτονιά. Γιατί δεν πας να γραφτείς;"
Το υπονοούμενο είναι σαφές. Ένας κουβάς με παγωμένο νερό πέφτει στο κεφάλι του/της συντρόφου σας. Στην πραγματικότητα με αυτή τη φράση διατυπώνετε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά σας για το σώμα του. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε εδώ, παρά μόνο ότι το να παραπονιέστε για το σώμα του -και κυρίως της- συζύγου σας μπορεί πραγματικά να τον πληγώσει.

"Αν μ'αγαπούσες πραγματικά..."
Με τέτοιου είδους φράσεις, υπαινίσσεστε πως ο σύντροφός σας λειτουργεί εγωιστικά μη κάνοντας κάτι που θέλετε. "Αν μ'αγαπούσες, θα προσπαθούσες να πάρεις μια βδομάδα άδεια για τα Χριστούγεννα" λέτε , πιστεύοντας ότι ο σύζυγος είναι πολύ εγωκεντρικός και δεν σκέφτεται καθόλου τις ανάγκες σας. Πιστέψτε μας, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Εσείς είστε ο εγωιστής στη σχέση. Το άτομο που ζητάει/ παρακαλεί για κάτι επίμονα είναι αυτό που λειτουργεί εγωιστικά, χωρίς να σκέφτεται το ταίρι του. Ίσως η επιθυμία σας δε βρίσκει σύμφωνο το σύντροφό σας ή ίσως δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Επίσης, αυτή η φράση σας κάνει να φαίνεστε μονόπλευροι και εκβιαστικοί. Κανείς δε θέλει να τον αναγκάζουν να κάνει χάρες. Όταν πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν και τις δύο πλευρές, είναι καλύτερα να λαμβάνονται αμοιβαία και όχι καταναγκαστικά εν ονόματι της αγάπης.

"Ανυπομονώ να γυρίσω/γυρίσεις στη δουλειά"
Σας καταλαβαίνουμε. Όλοι έχουμε περάσει ένα όχι και τόσο ευχάριστο διήμερο με τον σύντροφό μας και έχουμε νιώσει ότι η απόσταση θα δώσει τη λύση. Πράγματι, ένα διάλειμμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να καθαρίσει το μυαλό είναι επιθυμητό και υγιές. Ωστόσο, το να αρθρώνετε ξεκάθαρα την επιθυμία να βρεθείτε μακριά από τον/την αγαπημένο/η σας, μπορεί να τον/την πληγώσει πολύ. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη σας να απομακρυνθείτε, υποτιμάτε το σύντροφο και τον εαυτό σας ως ζευγάρι. Παραμερίστε τις διαφωνίες σας και αναδιατυπώστε την ανάγκη σας για προσωπικό χρόνο και χώρο λιγότερο αιχμηρά.

"Είσαι εντελώς (εισάγετε την προσβολή της επιλογής σας)"
Αυτός είναι ο σύντροφός σας, ο πατέρας (ή η μητέρα) των παιδιών σας, ο συνοδοιπόρος σας στη ζωή. Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι είναι άξιος της προσβολής σας, μη την εκστομίσετε! Δείξτε ανωτερότητα. Μην ανταποκρίνεστε στη διάθεσή του/της για καβγά. Πείτε: "Πιστεύω ειλικρινά πως δεν το εννοούσες αυτό. Θα το συζητήσουμε όταν ξαναβρείς τον εαυτό σου" ή "αυτό που είπες με πλήγωσε. Όταν νιώσεις έτοιμος να μιλήσουμε με ψυχραιμία, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μαζί."

"Ο άντρας της Χ είναι πιο [...] από 'σένα"
Ένας κουβάς παγωμένο νερό ξαναπέφτει στο κεφάλι του συντρόφου σας. Και τον κάνει μούσκεμα. Η σύγκριση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να προκαλέσει αισθήματα θυμού, ανεπάρκειας και αβεβαιότητας. Σας θυμίζουμε το ρητό "επιλέξτε την αγάπη σας, αγαπήστε την επιλογή σας". Προσεγγίστε τον αγαπημένο σας με τρόπο που θα τον κάνει να νιώσει ασφαλής και πολύτιμος όχι ανεπιθύμητος και λίγος. Μιλήστε του για τις ανάγκες σας και τα προβλήματά σας χωρίς να τον συγκρίνετε με κάποιον "αξιότερό" του, αλλά δείχνοντάς του εμπιστοσύνη, αγάπη και υπομονή.
Οι γάμοι είναι εύθραυστοι. Το ίδιο και η ψυχραιμία μας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικότεροι στον τρόπο που εκφραζόμαστε. Οι αιχμές και οι μομφές του καθημερινού λόγου φαίνονται μικρές, αλλά μπορούν αθροιστικά να αποβούν μοιραίες για την ισορροπία μιας σχέσης. Ο λάθος τόνος, η λάθος επιλογή λέξεων, τα ξεσπάσματα θυμού μπορούν να κλονίσουν τις βάσεις του γάμου μας. Μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολο να διαχειριστείτε τα αισθήματά σας και την έκφρασή τους, αλλά να είστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο. Ο Η. Jackson Brown, αμερικάνος συγγραφέας, είχε πει σοφά: "ένας πετυχημένος γάμος εξαρτάται από δύο πράγματα: να βρεις το σωστό άνθρωπο και να είσαι ο σωστός άνθρωπος."

Tags ΦΡΑΣΕΙΣ, Γαμος, συντροφοσ, δουλεια, ΠΡΟΣΒΟΛΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1964 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3500 s // Total time: 2.5464 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X