ΘΟΚ: Πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου με τη Λωξάνδρα


ΘΟΚ: Πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου με τη Λωξάνδρα

Τι λέει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμαζής για τα νέα σχέδια του οργανισμού και τι απαντά σε όσους επικρίνουν τη μεταφορά του Ιππόλυτου στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας.  

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεταφορά του Ιππόλυτου του Ευρυπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την ερχόμενη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Τις αντιδράσεις κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΘΟΚ στην δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε με αφορμή την έναρξη της νέας σεζόν στον ΘΟΚ για το 2015-2016.

« Πέραν από αυτή την κριτική υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του κυπριακού κοινού να παρακολουθήσει την παράσταση, η οποία πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Σαλαμίνα σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Υπό την αιγίδα της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τον πολιτισμό. Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να διευκολύνει την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου που θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά. Αυτό είναι το πλαίσιο και είναι ξεκάθαρο. Σίγουρα πάμε στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο ΘΟΚ είναι ο κατ’ εξοχήν οργανισμός να προάγει την θεατρική δημιουργία σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επειδή ακούστηκαν θέματα περί κατεχομένων κλπ, εγώ είμαι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, έχω ζήσει όλη τη διαδικασία της κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώ ότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά και το πρόβλημα της εισβολής και το πρόβλημα της κατοχής πόσο μάλλον το πρόβλημα της προσφυγιάς.  Άρα η κάθοδος του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα θεωρώ ότι είναι μια σημαντική στιγμή όπου θα ακουστεί ο λόγος του μεγάλου τραγικού ποιητή του Ευριπίδη στην Ελληνική με υπερτίτλους στην τουρκική και στην Αγγλική. Θα είναι μια σημαντική στιγμή. Το θέατρο δεν είναι θεατρινισμοί, νομίζω το κίνημα των Οικολόγων θα έπρεπε να το γνωρίζει διότι ξέρω ότι είναι θεατρόφιλοι. Μακάρι το θέατρο και ο πολιτισμός γενικότερα να μπορούσε να αλλάξει το διεθνές δίκαιο». Ο Γιάννης Τουμαζής ερωτήθηκε και για τις επικρίσεις σχετικά με το γεγονός ότι στην αφίσα της παράστασης αποσιωπάται το γεγονός ότι η παράσταση θα δοθεί στα κατεχόμενα, «Το Αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας δεν είναι στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο; Ζούμε τις επιπτώσεις της κατοχής προς θεού» τόνισε.

Ο απολογισμός

Με είκοσι μήνες ήδη στο τιμόνι του Δ.Σ του ΘΟΚ ο Γιάννης Τουμαζής τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει διαχειριστεί πολλά και δύσκολα θέματα, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για ουσιαστικές βελτιώσεις στην οργάνωση και τη δομή του ΘΟΚ.

« Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το επίπεδο των προσφερόμενων από τον Οργανισμό παραγωγών. Είναι πολύ ευχάριστο να διαβάζει κάνεις θετικότατα σχόλια τόσο για τις παραγωγές όσο και για το καλλιτεχνικό μας δυναμικό και είναι θαυμάσιο να παρατηρούμε την αθρόα ανταπόκριση του κοινού. Να θυμίσω: Όρνιθες, Αστερισμοί, Ποιό Σώμα, Ρινόκερος, Οι Μπλε Ιστορίες της Κόκκινης Καρδιάς, Το Τρίτο Στεφάνι, Μια γιορτή στου Αλ Νουρί, Οιδίπους Τύρρανος, Ο Σκύλος που Καπνίζει, Χάρπερ Ρήγκαν, Αύγουστος, Ιππόλυτος, αφήνουν το δικό τους έντονο στίγμα στην θεατρική σεζόν που μόλις πέρασε. Μάλιστα, όπως θα διαβάσατε, η υποδοχή που επεφύλαξε το αθηναϊκό κοινό αλλά και η κριτική στο Τρίτο Στεφάνι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ήταν από ενθουσιώδης έως συγκινητική. Ο ΘΟΚ υλοποιεί έτσι τον στόχο του για εξωστρέφεια εκπροσωπώντας επάξια το Κυπριακό θέατρο».

Το νέο ρεπερτόριο

Καινοτόμο και πλουραλιστικό σε επιλογές έργων και συνεργατών, χαρακτήρισε το νέο ρεπερτόριο του οργανισμού αρχής γενομένης με την σύμπραξη του ΘΟΚ με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου με το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Μέντελσον, βασισμένο στην ομώνυμη κωμωδία του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου.

« Ακολουθεί η δραματοποίηση από τον Σάββα Κυριακίδη της κλασικής πλέον Λωξάντρας της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και με 15μελή θίασο.  Στη συνέχεια το αριστούργημα του Τενεσσή Ουίλιαμς Γλυκό Πουλί της Νιότης σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου με την Στέλα Φυρογένη και τον Γιώργο Χριστοδούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Παράλληλα στην Νέα Σκηνή, θα παρουσιαστούν έργα συγκλονιστικά με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο - όλα σε πανελλήνια πρώτη - Το Παλάτι του Τέλους της Judith Thompson σε σκηνοθεσία μιας ομάδας καταξιωμένων συντελεστών, των Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκου, Στέλας Φυρογένη και Νικολέτας Καλαθά. Η Τάξη μας του Tadeusz Slobodzianek σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και επιτελείο 10 ηθοποιών της νέας γενιάς  και το Κάστιγκ του Alexander Galin σε σκηνοθεσία Ανδρέα Πάντζη με τη συμμετοχή της Αννίτας Σαντοριναίου» τόνισε ο Γιάννης Τουμαζής. 

Με το Εθνικό στην Επίδαυρο

Με μια συμπαραγωγή ΘΟΚ – Εθνικού θα συμμετάσχει το κρατικό θέατρο της Κύπρου στα Επιδαύρια 2016. «Έχει ήδη ξεκινήσει επίσης η συνεργασία μας στα θέματα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του Βεστιαρίου ΘΟΚ που αποτελεί ένα θησαυρό της θεατρικής παραγωγής, με ριζική ανακαίνιση, ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων, σωστή και επιστημονική συντήρηση και φύλαξη αλλά και ορθής οργάνωσης και ψηφιοποίησης του Καλλιτεχνικού Αρχείου ΘΟΚ (οπτικογραφημένες παραστάσεις/εκδόσεις/αφίσες/φωτογραφίες κ.ά.) υπό την πολύτιμη τεχνογνωσία ειδικών του Εθνικού Θεάτρου».

Τα νέα σχέδια
Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΘΟΚ αποκάλυψε επίσης ότι πλέον στις παραστάσεις θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και στα ελληνικά. Σε ότι αφορά στο θέμα των αναξιοποίητων θέσεων στη Κεντρική σκηνή για λόγους ασφαλείας τόνισε ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα με τους εξώστες.

« Οσο αφορά το θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά  όπως είπα και πριν με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε πως οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του Βεστιαρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει ήδη εγκατασταθεί  καινούργιο και σύγχρονο σύστημα φύλαξης των θεατρικών κοστουμιών ως και συστήμα εξαερισμού. Ο ΘΟΚ θα προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω ανακαίνιση του φουαγιέ και της σκηνής του θεάτρου Αποθήκες» τόνισε ο Γιάννης Τουμαζής».


Σχέδιο Θυμέλη

Με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ο ΘΟΚ θα επιχορηγεί τη θεατρική δημιουργία ώστε όπως τόνισε ο Σταύρος Κυριακίδης, Μέλος Δ. Σ. ΘΟΚ και Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης ΘΟΚ, κάθε φορέας ή ομάδα να κρίνεται στη βάση της ισότητας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης.
«Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου να κάνουν πράξη τις δημιουργικές τους φιλοδοξίες ανά παραγωγή - με δυνατότητα υποβολής πολλαπλών ξεχωριστών παραγωγών ετήσιου ρεπερτορίου από τον ίδιο Φορέα ή Ομάδα. Έκαστη παραγωγή κρίνεται σε πλαίσιο μετρήσιμων και συγκεκριμένων κριτηρίων με διαφάνεια, με ενιαία και κοινή αντιμετώπιση, που καταλήγει σε βαθμολόγηση προς κατάταξη των αιτήσεων ανάλογα με την αξιολόγησή τους, δίνοντας προτεραιότητα στις καλύτερες αναμεταξύ των προτάσεων.Το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ δίνει έμφαση στην ποιότητα αλλά και στην οργάνωση, παραμένοντας ευέλικτο και απλό, χωρίς περιττές περιπλοκότητες που θα δυσκόλευαν τους Θιάσους χωρίς λόγο» τόνισε ο Σταύρος Κυριακίδης.



 

Tags ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΖΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2867 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3663 s // Total time: 2.6530 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X