Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ


Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση των λειψάνων των Καταδρομέων της Α` Μοίρας Καταδρομών, στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Νοράτλας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με κάθε προσοχή και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντοπισμού όλων των οστών και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις.

Απέφυγε να πει συγκεκριμένα αν ο αριθμός των οστών που εντοπίστηκε είναι μεγάλος, υποδεικνύοντας ότι θα γίνουν όλες οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ταυτοποίησης για όλα τα οστά που θα ανευρεθούν και θα γίνονται ανακοινώσεις όταν και εφόσον πρέπει.

Ερωτηθείς αν τα οστά εντοπίστηκαν εντός της ατράκτου, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. “Για μένα η σημαντική εξέλιξη είναι ότι έχουν εντοπιστεί οστά, αυτός ήταν ο βασικός στόχος όταν ξεκινούσαμε αυτή την ανασκαφή και σήμερα νομίζω ότι όλοι και όλες μας πρέπει να νοιώθουμε ικανοποίηση τουλάχιστο γιατί άρχισε ο εντοπισμός οστών”, ανέφερε ο Επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου συνέστησε υπομονή σε όλους, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εντοπισμού όλων των οστών που μπορεί να είναι εκεί και δεν ξέρουμε τον αριθμό καθώς αυτό θα διαφανεί από την πορεία της ανασκαφής.

“Ασφαλώς και μετά μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος της δεύτερης φάσης όπου θα ακολουθήσουν όλες οι ανθρωπολογικές και επιστημονικές εργασίες , θα γίνουν οι ταυτοποιήσεις προτού δοθούν αποτελέσματα ή λείψανα στους συγγενείς των πεσόντων και αυτό είναι ξεκάθαρο και στον προγραμματισμό μας”, δήλωσε ο Επίτροπος.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα για θέματα ασφάλειας, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την αρχή.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωτίου είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την πορεία των εργασιών και όταν υπάρχει κάτι προς δημοσιοποίηση και ανακοίνωση αυτό θα γίνει.

Ο Επίτροπος είπε ότι μετά τον εντοπισμό μέρους της ατράκτου, η προσπάθεια ήταν να γίνει η πλήρης αποκάλυψή της  καθώς και άλλων μεγάλων κομματιών του αεροσκάφους και αυτό έγινε.
“Και για το λόγο αυτό σήμερα μπήκαμε στη σημαντική φάση, δηλαδή στον εντοπισμό των οστών”, κατέληξε.

Tags ΝΟΡΑΤΛΑΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4563 s (249 Queries.) // Parse time: 0.6248 s // Total time: 3.0811 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X