Moody's: Πρόοδος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τρ. Κύπρου


Moody

Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει τα έξοδα χρηματοδότησής της και σημειώνει «έγκαιρη πρόοδο» στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Στο σημερινό δελτίο Moody`s Credit Outlook, ο οίκος αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας ότι έχει μειώσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά €500 εκατομμύρια την εξάρτησή της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ σε €5,4 δις, που αντιστοιχεί στο 23% των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

«Η αποπληρωμή αυτή θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε με την ΕΕ το 2013», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας πως η μέχρι τώρα πρόοδος επιτρέπει στην τράπεζα να συνεχίσει να εστιάζει στις «σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που βρίσκονταν στο 52,7% στα τέλη Ιουνίου».

Από τον Απρίλιο 2013, οπότε ο ELA είχε κορυφωθεί στα €11,4 δις, η τράπεζα έχει μέχρι σήμερα αποπληρώσει συνολικά €6 δισ. Ο οίκος εκτιμά ότι το κόστος χρηματοδότησης από τον ELA είναι ψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της χρηματοδότησης μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και την απόδοση των καταθέσεων. Κατά το β` εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου σταθεροποιήθηκαν στα €11,6 δισ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν κατά €1,4 δισ, με τις καταθέσεις να αντιστοιχούν στο 53,7% των περιουσιακών στοιχείων το β` τρίμηνο σε σχέση με 51% το Μάρτιο.

Ο οίκος αναφέρεται επίσης στην αποστολή επιστολών για την έναρξη του νέου πλαισίου εκποιήσεων αναφορικά με 25 μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια ύψους €84,9 εκατ, σημειώνοντας  πως παρόλο που το ποσό αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών ΜΕΔ της τράπεζας (12,1 δισ), «οι επιστολές σηματοδοτούν τη νομική αλλαγή σε αυτούς που στρατηγικά δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, παρά το ότι έχουν την ικανότητα να το πράξουν».

Κατά τους Moody`s, παρόλο ότι η αποπληρωμή του ELA βρίσκεται πιο μπροστά από το σχεδιασμό, «αναμένουμε ότι η διαδικασία διόρθωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου θα είναι μακρόσυρτη λόγω των υψηλών ΜΕΔ και αναμένουμε ότι υψηλές προβλέψεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την τράπεζα για χρόνια».

Τέλος, ο οίκος θεωρεί πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και δεν αποτελεί βασικό σενάριο, μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διόρθωσης του ισολογισμού της τράπεζας, παρόλο που έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα και σε ελληνικές οντότητες τόσο εντός όσο και εκτός ισολογισμού περιορίζεται στο 15,1%.

Tags ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, οικονομια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1175 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3372 s // Total time: 3.4546 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X