Σοκ και αποτροπιασμός για ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικούς


Σοκ και αποτροπιασμός για ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικούς

Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι απίστευτες σκηνές βίας, που εκτυλίσσονται σε δεκάλεπτο βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί από χθες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και παρεμβάσεων.

Αστυνομικός, παρουσία συναδέλφου του, κτυπά ανελέητα για αρκετά λεπτά με ρόπαλο έναν 26χρονο Ελληνοκύπριο κρατούμενο, μέσα στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προηγήθηκε πάλη με αστυνομικούς, η οποία δεν καταγράφεται στο βίντεο, με τον 26χρονο να τραυματίζει αστυνομικό με σουγιά σε διάφορα μέρη
του σώματός του.

Το επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο ξυλοδαρμός καταγράφηκε από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του Αστυνομικού Σταθμού.

Το βίντεο ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο δικηγόρος του θύματος.

Οι δύο αστυνομικοί, που είναι ενεργά μέλη του Ουλαμού Άμεσης Επέμβασης, αναμένεται να διωχθούν ποινικά, ύστερα από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, βασιζόμενη σε πόρισμα, που
ολοκλήρωσε πρόσφατα η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Οδηγίες δόθηκαν και για πειθαρχικές διώξεις εναντίον άλλων αστυνομικών για παραβίαση δικαιωμάτων του κρατουμένου.

H αναπαραγωγή του βίντεο από Μέσα Ενημέρωσης προκάλεσε την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ιωνάς Νικολάου αναφέρει πως «πρόκειται για ένα καταδικαστέο, θλιβερό περιστατικό».

«Είναι λυπηρό», σημειώνει ο Υπουργός, «το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση αναφορικά με τη διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή και αυτού του είδους τα περιστατικά πρέπει να διερευνώνται τάχιστα. Τέτοια περιστατικά δεν περιποιούν τιμή για τον πολιτισμό μας και προσβάλλουν την ίδια την κοινωνία και την Αστυνομία. Προσβάλλουν ταυτόχρονα τους χιλιάδες αστυνομικούς που ενσυνείδητα ασκούν καθημερινά τα καθήκοντά τους και προκαλούν ντροπή σε όλους μας».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε γραπτή δήλωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η αστυνομική βία, η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου, αποτελεί τη χείριστη μορφή κατάχρησης εξουσίας, προκαλεί οργή, αγανάκτηση και ντροπή.

Ντροπή, επειδή αυτή η μορφή κατάχρησης εξουσίας μάς παίρνει ως σώμα πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιες μορφές κατάχρησης εξουσίας αδικούν πρώτιστα τον πολίτη, τον οποίο έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπηρετούμε. Αδικούν όμως και τις εκατοντάδες των μελών μας, που νυχθημερόν εργάζονται με αυταπάρνηση και
με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους για τη διαφύλαξη και προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Σπυριδάκης, μιλώντας χθες βράδυ στις «Τομές στα γεγονότα» του «Σίγμα» δήλωσε πως μόλις υποβλήθηκε το παράπονο, η Αρχή διόρισε ποινικό ανακριτή και άρχισε η έρευνα.

Ο κ. Σπυριδάκης απέρριψε τις επικρίσεις κατά της Αρχής και απέδωσε την καθυστέρηση στις χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες, όπως είπε, προνοούν συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό ποινικού ανακριτή.

«Δεν θα υιοθετήσω τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι η διερεύνηση καθυστέρησε σοβαρά. Εξάλλου, η Αρχή απέστειλε το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα και εισηγήθηκε την ποινική δίωξη των δύο αστυνομικών, κάτι που έχει ήδη διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε ο κ. Σπυριδάκης.

Μιλώντας, εξάλλου, το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο κ. Σπυριδάκης δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα οι ημερομηνίες, κατά τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα και καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή και συγκάλυψη και ότι θα εκδιωχθούν όσα μέλη της Αστυνομίας επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά έδωσε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Περιμένω, ακόμη και σήμερα, είπε, να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για να προχωρήσει η διαδικασία τη διαθεσιμότητας και η διερεύνηση των υπόλοιπων πειθαρχικών αδικημάτων.   

Αυτού του είδους οι υποθέσεις πρέπει, υπέδειξε ο κ. Νικολάου, να διερευνώνται χωρίς καθυστέρηση, λόγω της σοβαρότητάς τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε, εξάλλου, στο «Σίγμα» ότι το θύμα της επίθεσης στο βίντεο έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο για επίθεση και τραυματισμό αστυνομικού. Εκκρεμεί σήμερα η εξέταση του δικού του παραπόνου για κακοποίηση από αστυνομικούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει οδηγίες για ποινικές διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων αστυνομικών δήλωσε ο κ. Κληρίδης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Σε παρέμβασή του ο νομικός, Κρις Τριανταφυλλίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατηγορία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί είναι αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ο άνθρωπος, είπε, θα μπορούσε να πεθάνει. Είναι πολύ πιο σοβαρά τα γεγονότα από ένα απλό βασανιστήριο.

Tags ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ξυλοδαρμός


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2692 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3014 s // Total time: 2.5706 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X