Πόσες ώρες "ξοδεύεις" στο κινητο σου; Μήπως έχεις καταθλιψη;


Πόσες ώρες "ξοδεύεις" στο κινητο σου; Μήπως έχεις καταθλιψη;

Τα δεδομένα του τηλεφώνου μας (smartphone) θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 87%, αν έχουμε κατάθλιψη ή όχι.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των TIMES, στα πλαίσια μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research, μελετητές από το πανεπιστήμιο Northwestern της Αμερικής κάλεσαν 28 ανθρώπους ηλικίας 19 έως 58 ετών, να συμμετάσχουν σε μία έρευνα.

Οι συμμετέχοντες, πριν την έναρξη της μελέτης, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Το 50% των ανθρώπων που συμμετείχαν φάνηκε να είχαν τα σχετικά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές για δύο εβδομάδες παρακολουθούσαν τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων, αναλύοντας πληροφορίες από τα GPS στα κικητά τους και βλέποντας τα μέρη στα οποία κινούνται. Σε αυτό το διάστημα, είχαν επαφή μαζί τους μέσω της αποστολής μηνυμάτων σχετικά με την διάθεσή τους.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αντλήσει διάφορες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πόσα μέρη και ποια επισκέπτονται την ημέρα, για πόση ώρα κάθονται εκεί, πόσο χρησιμοποιούν το κινητό τους και φυσικά αν αισθάνονται καλά ή όχι.

Στη συνέχεια οι πληροφορίες που αντλήθηκαν αναλύθηκαν συγκριτικά με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο που τους είχε δοθεί στην αρχή της έρευνας.

Αυτό βοήθησε την ερευνητική ομάδα να καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ των αντικειμενικών δεικτών συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα πού πηγαίναν οι άνθρωποι, πόσο συχνά μετακινούνταν και πόση ώρα κάθονταν εκεί, με τα αποτελέσματα των ερωτηματολόγιων που συμπλήρωσαν.

Η συμπεριφορά των συμμετεχόντων συμβάδιζε με τις απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτηματολόγια, κατά 87%.

Τα αποτελέσματα

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους, είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί», σημειώνει ο David Mohr του πανεπιστημίου του Northwestern και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ξόδευαν κατά μέσο 68 λεπτά την ημέρα στο κινητό τους, ενώ αυτοί που δεν έδειξαν συμπτώματα κατάθλιψης ξόδευαν περίπου 17 λεπτά», συνεχίζει.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι περνύν περισσότερο χρόνο απασχολούμενοι με τα κινητά τους, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις συναναστροφές πρόσπωπο με πρόσωπο. Έτσι, είναι πιθανότερο ένα καταθλιπτικό άτομο, μπαίνοντας σε έναν χώρο, να σκύψει πάνω από το κινητό του, από το να χαιρετίσει τον κόσμο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε μόνο ένα ή δύο μέρη -για παράδειγμα, πάνε κάθε μέρα στη δουλειά και μετά πίσω στο σπίτι- είναι πιθανότερο να "σκοράρουν" υψηλότερα στους δείκτες κατάθλιψης.

Το κινητό σου ξέρει αν έχεις κατάθλιψη

Σημαντικός παράγοντας διαπιστώθηκε ότι είναι και το πότε μετακινείται ένα άτομο. Οι άνθρωποι που δεν είχαν ένα σταθερό μοτίβο στις μετακινήσεις τους, όσον αφορά τον χρόνο που γίνονταν, ήταν πιθανότερο να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. "Αυτό ταιριάζει με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία, οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ανθρώπων που έχουν γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα, διαταράσσονται", σημειώνει ο Mohr.

Εν κατακλείδι, το ασταθές πρόγραμμα, οι λίγες ή οι πάρα πολλές μετακινήσεις από μέρα σε μέρα και η πολύωρη ενασχόληση με το κινητό ήταν ορισμένοι από τους δείκτες που μπορούσαν να συνδεθούν με την κατάθλιψη.

O David Mohr ελπίζει ότι στο μέλλον, θα αρκεί μία εφαρμογή που θα κατεβάζουν οι χρήστες στο κινητό τους, για να υπολογίζεται ο "κίνδυνος" κατάθλιψης. "Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι μία από τις πιο μεγάλες αποτυχίες του συστήματος υγείας", σημειώνει, ελπίζοντας αυτό να αλλάξει στο μέλλον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Tags κινητο, ερευνα, κατάθλιψη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2495 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3636 s // Total time: 3.6131 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X