Ανεξάρτητος Φορέας στο πλευρό των δυσπραγούντων φοιτητών


Ανεξάρτητος Φορέας στο πλευρό των δυσπραγούντων φοιτητών

Με όραμα τη στήριξη της παιδείας και της νέας γενιάς, μέσα σε απόλυτα διαφανή, αξιοκρατικό, αλλά και θεσμοθετημένο τρόπο, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη εξήγγειλε σήμερα την ίδρυση και λειτουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Αναστασιάδη είπε ότι σκοπός του Φορέα είναι η στήριξη δυσπραγούντων προσώπων ή ατόμων που λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχουν επηρεαστεί άμεσα, όσον αφορά την συνέχιση της εκπαίδευσης τους.

«Η σημερινή εξαγγελία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης δεν αποτελεί παρά την απαρχή μιας νέας εποχής διαφάνειας και στον τομέα του κοινωνικού έργου. Αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, καθότι η σύσταση του δεν αφορά μόνο την τρέχουσα Προεδρία, αλλά ένα νομοθετημένο πλέον θεσμό με ουσία και μέλλον, αφού η ίδρυση του στόχο έχει την ύπαρξη συνέχειας, ανεξαρτήτως των όποιων εναλλαγών στην εξουσία. Η διαφάνεια και ο ετήσιος απολογισμός του έργου που τον χαρακτηρίζουν δίδουν την ευκαιρία στους υποστηρικτές του Φορέα να γνωρίζουν που έχει δαπανηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ της εισφοράς τους. Η δε κοινωνία έχει το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίζει αναλυτικά το έργο που επιτελείται», πρόσθεσε.

Η κ. Αναστασιάδη είπε, επίσης, ότι ούτε και ένα σεντ των εισφορών δεν απορροφάται από διοικητικά ή άλλα έξοδα.

«Με την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υπηρεσιών, ο φορέας λειτουργεί από σήμερα χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων, ενώ το έργο του υπόκειται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που διασφαλίζει το ζητούμενο της διαφάνειας. Η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται μέσω στοχευμένης πληρωμής προς εκπαιδευτικά ιδρύματα για δίδακτρα, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων σπιτιών για το ενοίκιο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ίδιο τον φοιτητή ή την οικογένειά του, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο κριτηρίων που έχει τεθεί. Ο Φορέας θα συμπληρώνει την χορηγία που δίνει η Κυβέρνηση προς τους φοιτητές», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε, παράλληλα, ότι τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας που συναποτελούν με την Γενική Λογίστρια την Επιτροπή του φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία.

«Το έργο του Φορέα δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά ενίσχυση μιας πολλά οφειλόμενης στήριξης που οι νέοι μας αξίζουν. Μακριά λοιπόν από φαινόμενα φιλανθρωπίας για προβολή ή την εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων, ο Φορέας στοχεύει να προσθέσει τη δική του συμβολή σε όλα αυτά που οφείλουμε να πράξουμε σαν πολιτεία, αλλά και σαν κοινωνία απέναντι σε μια γενιά που πληρώνει τα λάθη της δικής μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανέλαβε να εξασφαλίσει την πρώτη οικονομική στήριξη για τον φορέα συλλέγοντας το ποσό των 75 χιλιάδων δολαρίων.

«Την ίδια άμεση ανταπόκριση βρήκαμε και στο πρόσωπο του Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή της RCB Bank Ltd Κυρίλ Ζιμαρίν και του Εκτελεστικού Συμβούλου της Τράπεζας Σώτου Ζακχαίου, οι οποίοι με προθυμία δεσμεύτηκαν να μας στηρίξει η τράπεζα με το σημαντικό ποσό των 50.000 ευρώ. Τον Φορέα στήριξαν επίσης το ζεύγος Μιχαήλ και Μαίρης Τζιχάρη με 25.000 δολάρια, ο κ. Σάββας Τσίβικος με 25.000 δολάρια, η Alpha Bank με 10.000 ευρώ και με μικρότερα ποσά η ΣΕΚ, το ίδρυμα Αρτεμισίας Παναγιώτου και πολλοί άλλοι» είπε.

Η κ. Αναστασιάδη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, αλλά και τον Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη, που έδωσαν οδηγίες όπως οι συντάξεις τους καταβάλλονται στον φορέα.

«Είναι για μας μια σημαντική, αλλά και συνεχής στήριξη που ήδη λαμβάνει χώρα και μάλιστα σε μηνιαία βάση. Αυτά όμως τα  ποσά, όπως και τα άλλα που ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε με την βοήθεια όλων σας, μετουσιώνονται σε ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που θα είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές και να ολοκληρώσουν τους στόχους και τα όνειρά τους για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι οι δικές τους εισφορές θα αξιοποιηθούν στο έπακρον, ενώ θα τηρούνται ενήμεροι για όλα όσα επιτεύχθηκαν με την δική τους ανεκτίμητη στήριξη. Ελπίζουμε δε, ότι οι εισφορές θα είναι επαναλαμβανόμενες σε ετήσια βάση, ούτως ώστε το έργο του Φορέα να έχει συνέχεια και συνέπεια», υπογράμμισε.

Οι εισφορές στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, συνέχισε, φοροαπαλλάσσονται, γεγονός που αποτελεί και ένα επιπρόσθετο κίνητρο σε επιχειρήσεις και άτομα να στηρίξουν τον Φορέα και τους νέους μας.

«Η σημερινή εξαγγελία με γεμίζει με ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, καθότι μια δική μου πρωτοβουλία, αλλά και ένα όραμα για ουσιαστική και διάφανη στήριξη των νέων μας παίρνει σάρκα και οστά. Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Βουλή, όπου και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση του Φορέα και μάλιστα ομόφωνα», είπε η κ. Αναστασιάδη και εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες σε όλα τα κόμματα, «γιατί οι ανάγκες και δη των νέων μας δεν έχουν χρώμα ή κομματική ταυτότητα», όπως ανέφερε.

Η κ. Αναστασιάδη είπε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δύο φορές στο χρόνο και γραμματέας του Φορέα είναι ο  Γιώργος Παρασκευάς ο οποίος και θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και Ταμίας του Φορέα, Ρέα Γεωργίου, σε ομιλία της είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Φορέας δεν υποκαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο το ρόλο του κράτους πρόνοιας.

«Οι όροι εντολής του είναι ξεκάθαρα η παροχή οικονομικής στήριξης σε εκείνους τους δυσπραγούντες συμπολίτες μας, που για λόγους πέραν του ελέγχου τους, βρίσκονται σε τέτοια οικονομική κατάσταση που να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν των υποχρεώσεων τους και το κράτος δεν έχει άλλο νόμο που να τους υποστηρίζει, όπως π.χ. είναι οι σπουδές των νέων μας. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, στον οποίο εύχομαι να συμβάλει στην κυπριακή κοινωνία με αποτελεσματικότητα και επάρκεια», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Tags ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2939 s (230 Queries.) // Parse time: 0.4228 s // Total time: 3.7167 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X