Ουσιαστική διαπραγμάτευση και ΜΟΕ Αναστασιάδη-Ακιντζι


Ουσιαστική διαπραγμάτευση και ΜΟΕ Αναστασιάδη-Ακιντζι

Στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπατενχάιμ, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στη σημερινή, δεύτερη επίσημή τους συνάντηση, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο της ουσιαστικής, πλέον, διαπραγμάτευσης, στη βάση της αξιολόγησης, στην οποία προέβησαν τις προηγούμενες μέρες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον κατάλογο των προτεινόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής.

Ο ενιαίος κατάλογος θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα.

Ανακοινώνεται η διάνοιξη οδοφραγμάτων

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θ’ αποφασίσουν ποια νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα εξαγγείλουν. Εκτός απροόπτου, αναμένεται η ανακοίνωση της διάνοιξης κάποιων οδοφραγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο, που ετοίμασε η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή, περιλαμβάνονται τα οδοφράγματα Λεύκας-Απλικίου, Πυροϊου-Αθηαίνου, Δερύνειας, και  Πύλης Πάφου. 

Από την ε/κ πλευρά φαίνεται να προτάθηκε και άνοιγμα διόδου στην περιοχή Πύργου- Κοκκίνων. Αναμένεται, επίσης, η ανακοίνωση της απόφασης για συντήρηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στις εντός των τειχών πόλεις της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου.

Η τακτική, την οποία φέρονται να έχουν συμφωνήσει ν’ ακολουθήσουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αυτή της σταδιακής ανακοίνωσης των ΜΟΕ.

Πρόθεση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι η ανακοίνωση,  μετά από κάθε συνάντηση, περιορισμένου αριθμού μέτρων χαμηλής πολιτικής, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη δυναμική, που αναπτύσσεται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η προσπάθεια για προώθηση μέτρων είναι εξελικτική και θα γίνονται ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα προωθηθούν μέτρα, τα οποία θα είναι επωφελή για το σύνολο του λαού και παράλληλα θα βοηθούν τη διαδικασία των συνομιλιών.

Τα περί δυστοκίας στην ετοιμασία καταλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, διέψευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε  πως υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με ΜΟΕ είναι αποκλειστικά οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

ΠτΔ: Η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου καθορίζει τη βάση λύσης

Με αλληλοσεβασμό και πολιτική βούληση μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών και κατάληξη σε λύση δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για την αρμένικη κοινότητα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το όραμά του είναι να υπάρξει μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής. Μια χώρα, πρόσθεσε, που ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα δώσει την απαραίτητη προστασία σε όλους τους πολίτες, διαφυλάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 καθορίζει με καθαρότητα τη βάση λύσης.

Παράλληλα, τόνισε, ορίζει με ξεκάθαρο τρόπο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιδιωκόμενη λύση.

Tags ΑΚΚΙΝΤΖΙ, αναστασιαδης


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9757 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4002 s // Total time: 2.3759 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X