Η Λεμεσός τίμησε τη μνήμη του Μάριου Τόκα


Η Λεμεσός τίμησε τη μνήμη του Μάριου Τόκα

Επτά χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του.

Ούτε το προαύλιο του Λανιτείου Λυκείου δεν ήταν αρκετό για να χωρέσει τους φίλους και εκτιμητές του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη μας Μάριου Τόκα, στο πλαίσιο του ετήσιου φιλολογικού μνημοσύνου που οργανώθηκε χθες βράδυ με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από το θάνατο του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών Παιδείας, Υγείας και Άμυνας, Προέδρων κομμάτων, ευρωβουλευτών, βουλευτών, των τοπικών αρχών και εκατοντάδων απλών πολιτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σχολείο όπου ο Μάριος Τόκας συνέθεσε τις πρώτες του μελωδίες.

Εκ μέρους της οικογένειας, ο αδελφός του Νίκος Τόκας, εξέφρασε τη συγκίνηση αλλά και την περηφάνια που επτά χρόνια μετά το θάνατο του, «ο Μάριος εξακολουθεί να ενώνει και να φτιάχνει παρέες όπως η αποψινή».

Επανέλαβε επίσης τη θέση της οικογένειας του ότι «το έργο του Μάριου είναι εθνική κληρονομία και δεν μπορεί να έχει ιδιοκτήτες».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε εξάλλου στο δικό του χαιρετισμό, ότι μια τέτοια εκδήλωση δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στο έργο που μας άφησε ο Μάριος, να σκεφτούμε πως κάποτε ένα 16χρονο παιδί της Λεμεσού ξεκίνησε δειλά δειλά από αυτό το σχολείο, για να κατακτήσει τον κόσμο της μουσικής.

Ο Δήμος, συνέχισε, δίνει μεγάλη έμφαση στην πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια των νέων της πόλης, μέσα από τις ποικιλώνυμες εστίες που διαθέτει και υπενθύμισε πως ο Δήμος ήταν παρών στα χρόνια που ο Μάριος έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, αφού από 8 χρονών εντάχθηκε στη φιλαρμονική του.

Για τη φιλία του με τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη μίλησε ο δημοσιογράφος και ποιητής Χρίστος Μαυρής, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια του Μάρτιου Τόκα, από τον γνωστό έλληνα τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά, τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου και τη Χριστιάνα Παύλου, υπό τη συνοδεία του μουσικού σχήματος Άδμητου Πιτσιλλίδη. Επίσης συμμετείχαν η μαθητική χορωδία του  Λανιτείου Λυκείου, η μαντολινάτα «Μοντέρνοι Καιροί» και η χορωδία «Αργοναύτες» Ερήμης.

Tags Μάριος Τόκας


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.3668 s (228 Queries.) // Parse time: 0.8830 s // Total time: 4.2498 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X