Με νόμο στα 9mg το όριο αλκοόλ σε κατηγορίες οδηγών


Με νόμο στα 9mg το όριο αλκοόλ σε κατηγορίες οδηγών

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα το νόμο για τη μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλης στα 9 μιλιγκράμ, για τους αρχάριους οδηγούς, τους οδηγούς μηχανοκινήτων δικύκλων, φορτηγών, λεωφορείων, ταξί και οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.

Εξάλλου, η Ολομέλεια καταψήφισε τροπολογία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνη Αντωνίου για μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ στην εκπνοή ή το αίμα στους οδηγούς αυτών των κατηγοριών, η τροπολογία συγκέντρωσε υπέρ μόνο τις ψήφους των πέντε παρόντων Βουλευτών του ΔΗΚΟ.

Αναλυτικότερα, η μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα γίνεται από τα 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης στα 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής, που ισχύει σήμερα, στα 9 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου και από τα 50 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης στα 100 χιλιοστά του λίτρου αίματος στα 20 χιλιοστά του γραμμαρίου.

Κατά τη συζήτηση επί της τροπολογίας, ο εισηγητής της Αντώνης Αντωνίου, αφού ανέφερε ότι σκοπός του νόμου είναι η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, διευκρίνισε ότι με την τροπολογία με μηδενικό όριο αλκοόλης θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι επαγγελματίες οδηγοί και οι αρχάριοι οδηγοί έχουν αυξημένη ευθύνη κατά την οδήγηση.

Με τη μείωση του επιτρεπτού ορίου ουσιαστικά στέλνουμε το μήνυμα ότι ο οδηγός δικαιούται να πίνει και είναι θέμα περιεκτικότητας, συνέχισε, αναφέροντας ότι η τροπολογία υιοθετεί αυτό που ισχύει σε 9 χώρες στην ΕΕ για μηδενική ανοχή στους αρχάριους οδηγούς και τους επαγγελματίες.

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις συναδέλφων του, ανέφερε ότι “δεν τίθεται θέμα με το ξύδι στις σαλάτες και τα σοκολατάκια με λικέρ” και χαρακτήρισε τις αναφορές υπερβολές. Επανέλαβε πως το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί είναι ότι έχουν ευθύνη κατά την οδήγηση, για αυτό και πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής παρατήρησε ότι σημειώθηκαν θετικά βήματα στον περιορισμό των ανθρώπων που χάνονται στο Μολώχ της ασφάλτου και διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε στα άκρα. Είπε πως εάν οδηγός καταναλώσει μια σαλάτα με ξύδι, με μηδενική περιεκτικότητα θα είναι πάνω από το όριο οδήγησης.

Ο Αριστοτέλης Μισός του ΔΗΣΥ είπε πως δεν νοείται ένας νέος που οδηγεί για τρία χρόνια, για ένα τρίτο του ποτηριού μπύρα να καταγγέλλεται και να κινδυνεύει να χάσει την άδεια του. Είπε ακόμα πως με βάση τα στοιχεία, τα σοβαρά τροχαία συμβαίνουν με οδηγούς που ξεπέρασαν κατά πολύ το επιτρεπτό όριο που ισχύει σήμερα.

Ο Ζαχαρίας Ζαχαρία του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η μείωση στα 9 μιλιγκράμ είναι ορθολογιστική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι όποτε η Βουλή ψήφισε ακραία νομοθετήματα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τέλος ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός ανέφερε ότι ιατρικά δεν αλλοιώνονται σε αυτά τα πλαίσια τα αντανακλαστικά του οδηγού. Πρόσθεσε ότι εάν για μια μπύρα και πέντε ξιδάτα αποστερήσουμε άδειες οδήγησης, θα προκαλέσουμε συρφετό αντιδράσεων και ανέφερε ότι πρέπει να μην είμαστε απόλυτοι.

Tags αλκοόλ, οδηγηση, κυπρος, ακλοτεστ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 4.7001 s (234 Queries.) // Parse time: 0.4019 s // Total time: 5.1019 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X