‘Ex-Smokers are Unstoppable


‘Ex-Smokers are Unstoppable

Η νέα βελτιωμένη εφαρμογή iCoach.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους, από τους 431,000 εγγεγραμμένους χρήστες, έκοψαν το κάπνισμα μετά από τρεις μήνες χρήσης της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες, η αναβαθμισμένη εφαρμογή για desktop και κινητά τηλέφωνα, θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η εκστρατεία ‘Ex-smokers are Unstoppable’ ενθαρρύνει καπνιστές να βάλουν μια «πρόκληση» στον εαυτό τους και να κάνουν σταδιακά και σταθερά βήματα προς ένα πιο υγιή τρόπο ζωής χωρίς τσιγάρο.

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάνσαρε την εκστρατεία ‘Ex-Smokers are Unstoppable’ για να βοηθήσει Ευρωπαίους ηλικίας 24-35 να κόψουν το κάπνισμα. Η εκστρατεία συνεχίστηκε με επιτυχία το 2012 και το 2013, ενώ το 2015 επιστρέφει πιο αποφασιστικά από ποτέ για να βοηθήσει τους νέους να κόψουν το τσιγάρο και να προωθήσει τα πολλά οφέλη ενός τρόπου ζωής χωρίς καπνό. Καλύτερη υγεία και ευεξία, εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη ποιότητα ζωής είναι μερικά από τα οφέλη γι’ αυτούς που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Οι πρώην καπνιστές κερδίζουν ποιοτικά χρόνια ζωής, ενώ ταυτόχρονα η διακοπή του καπνίσματος ελαφρύνει το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα του 2009, το συνολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνει την ευρωπαϊκή κοινότητα το κάπνισμα ανέρχεται στα 544 δις ευρώ. 

Μιλώντας για τη σημασία που έχει η καταπολέμηση του καπνίσματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Επίτροπος Υγείας και  Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, είπε: «Περίπου 700,000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον καπνό κάθε χρόνο στην ΕΕ. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από το τσιγάρο παρά από αυτοκινητικά ατυχήματα, εγκλήματα και κατάχρηση ναρκωτικών συνολικά. Γι’ αυτό το λόγο δεσμεύομαι να ενισχύσω τις ενέργειες της ΕΕ για μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό στην Ευρώπη, μέσω νομοθεσίας, την εκστρατεία ενημέρωσης ‘Ex-smokers are Unstoppable’ και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις αστικές κοινωνίες και τους διεθνείς εταίρους.»

iCoach: το ψηφιακό σύστημα στήριξης που θέτει «προκλήσεις» στους χρήστες
Η τελευταία εκστρατεία ξεκινά με το λανσάρισμα του βελτιωμένου ψηφιακού συστήματος στήριξης υγείας iCoach, που είναι διαθέσιμο διαδικτυακά αλλά και σαν εφαρμογή για τηλεφωνικές συσκευές Apple και Android, στις 23 γλώσσες των 28 χωρών της ΕΕ. Το iCoach είναι δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο σε όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.  

Το iCoach 2015 έχει πιο μοντέρνα εμφάνιση και ευκολότερη πλοήγηση, ενώ προσφέρει επιπλέον λειτουργίες με γνώμονα τον χρήστη και συγκεκριμένα μία λειτουργία που δίνει «προκλήσεις». Το εργαλείο συνεχίζει να καθοδηγεί τους χρήστες σε πέντε σταδιακές φάσεις για διακοπή του καπνίσματος αλλά τώρα ενσωματώνει αρκετές προσωπικές προκλήσεις ανάλογα με την κάθε φάση. Για παράδειγμα:
• Παρακολούθησε πόσα τσιγάρα καπνίζεις κάθε μέρα καθώς μπορεί να υποτιμάς τη συνήθειά σου (για καπνιστές στη Φάση 2)
• Ανάβαλε το «καλύτερο» τσιγάρο της ημέρας δέκα φορές για δέκα λεπτά και έπειτα για 20 λεπτά (για καπνιστές στη Φάση 3)
• Άφησε τα τσιγάρα σου στο σπίτι όταν βγαίνεις για μικροδουλειές (για καπνιστές στη Φάση 4)

Αυτές οι «προκλήσεις» βοηθούν τους χρήστες να θέτουν στον εαυτό τους μικρούς και εφικτούς στόχους οι οποίοι μόλις επιτευχθούν, τους ενθαρρύνουν να δεχτούν περισσότερες «προκλήσεις» και να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της συνήθειάς τους.

«Η έρευνα μεταξύ διαφορετικών μοντέλων αλλαγής συμπεριφοράς μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα χρειαζόταν να σπάσουμε σε φάσεις τη διαδικασία προς ένα τρόπο ζωής χωρίς καπνό, με ενδιάμεσους, εφικτούς στόχους. Το να επικεντρώνεται κανείς κατευθείαν στον τελικό στόχο ενώ δεν έχει ακόμα αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα είναι κάτι πολύ δύσκολο» εξηγεί ο Steven De Peuter της BrandNewHealth, συνεργάτη της εκστρατείας που ανέπτυξε την πλατφόρμα iCoach. «Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση των καπνιστών που βρίσκονται ακόμα στη θεωρητική φάση, και παρόλο που αυτή τη στιγμή αποτελούν μόνο το 3% των εγγεγραμμένων χρηστών παραμένουν ένα σημαντικό κοινό-στόχος της εκστρατείας. Ευελπιστούμε ότι οι νέες αυτές «προκλήσεις» θα τους δώσουν επιπρόσθετο κίνητρο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.»

Το iCoach θα στέλνει μηνύματα επιβράβευσης σε όποιον ολοκληρώνει με επιτυχία τις «προκλήσεις». Αυτά τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η ενημέρωση για τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών του iCoach σε κάθε φάση ανά χώρα, ο συνολικός αριθμός «προκλήσεων» που ολοκληρώθηκαν και οι πιθανότητες μετάβασης στην επόμενη φάση, αναμένονται να αποτελέσουν κίνητρα για τους χρήστες και να τους κάνουν να νιώσουν μέρος μιας δυνατής κοινότητας.

Οι χρήστες του iCoach θα καλούνται να κάνουν share τις «προκλήσεις», τα επιτεύγματα και τις προσωπικές επιτυχίες τους στα κοινωνικά δίκτυα δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική πλευρά της εκστρατείας που έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την επίδραση που έχουν οι αντικαπνιστικές εκστρατείες σε όλα τα κοινωνικό-οικονομικά σύνολα.

Βάλε «πρόκληση» για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος
Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι εταίροι του διοργανώνουν την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος, για να γνωστοποιήσουν τις βλαβερές παρενέργειες του καπνίσματος και για να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση καπνού. Εγγραφείτε στο iCoach σήμερα και θέστε τις πρώτες «προκλήσεις» σας για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

    www.exsmokers.eu
    Το Portal Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  http://health.europa.eu
    Την ιστοσελίδα Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

 

Tags κάπνισμα, ΔΙΑΚΟΠΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3169 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2249 s // Total time: 2.5417 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X