Στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της Τρόϊκας


Στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της Τρόϊκας

Βγαίνει από το ψυγείο η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας από τη Βουλή.

Οι επικεφαλής των διεθνών δανειστών σηκώνουν εκ νέου μανίκια και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας καταφθάνουν στην Κύπρο.

«Ουσιαστικά βεβαίως, επειδή έχει περάσει αρκετός χρόνος, δεν θα το έβλεπα ως 5η αξιολόγηση ή 6η. Είναι άλλη μια αξιολόγηση στην πορεία εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος», ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Οι δανειστές αναμένουν από το Υπουργείο Οικονομικών να τους αποστείλει τα τελικά κείμενα των τροποποιήσεων που έχουν ψηφιστεί επί του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα με τις αλλαγές όσον αφορά την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Εγώ θέλω να σταθώ στην μεγάλη εικόνα. Όχι στις λεπτομέρειες επί μέρους ρυθμίσεων. Στο κάτω κάτω μια νομοθεσία μπορεί σε 6 μήνες σε 1 χρόνο σε 2 χρόνια να υποστεί περαιτέρω βελτιώσεις ή διασαφηνίσεις. Εγώ θέλω να σταθώ στην μεγάλη εικόνα της σημαντικής μεταρρύθμισης που έχει ψηφιστεί».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τρέχει και την διαδικασία νέας εξόδου στις αγορές. Ήδη, στον απόηχο της έγκρισης του πλαισίου αφερεγγυότητας, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές κινήθηκαν κάτω από το 4%, με το 10ετές να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Μετά το ξεμπλοκάρισμα της 5ης αξιολόγησης αναμένεται και η εκταμίευση των 86 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ, ποσό που εκκρεμεί λόγω της μη εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων. Τα 350 εκ. ευρώ, που ήταν το μερίδιο των Βρυξελλών για την 6η δόση, είχαν προλάβει να εκταμιευθούν, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου. Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Χάρης Γεωργιάδης θα ενημερώσει το Eurogroup, για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αν η δόση θα εκταμιευθεί τον Μάϊο ή τον Ιούνιο. Είναι και αυτό σημαντικό, αλλά το πολύ σημαντικότερο θα είναι αυτό που σχετίζεται με τη βεβαίωση πως στην Κύπρο υλοποιούμε ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης και εξυγίανσης.

Είναι πολύ σημαντική εικόνα για τις προοπτικές και της ανάκαμψης και της ενθάρρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, το κυπριακό πρόγραμμα εισέρχεται πλέον στο τελικό του στάδιο.
Όπως είπε, τα δυσκολότερα έχουν περάσει και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να προωθηθούν ακόμη 2 με 3 μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Δημόσιας Υπηρεσίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

Tags τροικα, κυπρος, οικονομια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1814 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2052 s // Total time: 2.3866 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X