Αφροδίτη: Σχέδιο για παραγωγή 800 mmcf ΦΑ ημερησίως


Αφροδίτη: Σχέδιο για παραγωγή 800 mmcf ΦΑ ημερησίως

Σχέδιο για παραγωγή 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου ημερησίως προωθεί η κοινοπραξία του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Delek, η κοινοπραξία στοχεύει στην δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας παραγωγής, αποθήκευσης και φόρτωσης φυσικού αερίου, η οποία θα είναι σε θέση να παράξει περίπου 800 mmcf την ημέρα.

Η Delek, αναφέρει ότι στην Αφροδίτη, έχουν ανακαλυφθεί 4,5 TCF, φυσικού αερίου και πως η κοινοπραξία σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, εξετάζουν επιλογές για ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Η ανάπτυξη θα αφορά την μεταφορά ποσοτήτων ΦΑ για εγχώρια κατανάλωση καθώς επίσης και εξαγωγή ΦΑ μέσω αγωγών σε άλλες αγορές, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

Στο δεύτερο μισό του 2015, η κοινοπραξία θα παραδώσει στην Κυβέρνηση την τελική της πρόταση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που χρειάζονται.

Ψάχνει κεφάλαια για τις υποδομές η Noble

Πάντως σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Noble εδώ και καιρό ψάχνει τρόπους για διάθεση του 30% του μεριδίου της στο οικόπεδο 12, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας της. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να διατεθούν για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Εντός των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις και σε αυτό το επίπεδο, ανέφερε η ίδια πηγή στο SigmaLive.

Όπως η ίδια πηγή ανέφερε, η πρόθεση της Noble για πώληση μερίσματος, συνάδει και με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας, που την θέλει να μην έχει μερίδιο πέραν του 40% στα έργα που δραστηριοποιείται. Αίτημα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, είχε κατατεθεί από την εταιρεία και στο 2013, όμως ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί τότε δεν έφερε τα αναμενόμενα. Σήμερα η Noble, φαίνεται να επιχειρεί ξανά αυτή την προσπάθεια και ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή.

Tags φυσικο αεριο, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1169 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3343 s // Total time: 2.4512 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X