Στο σπίτι της Ζωής Λόρδου


Στο σπίτι της Ζωής Λόρδου

Η γνωστή αρχιτέκτονας ανοίγει το σπίτι της και ανατρέχει στο χρόνο -στο παρελθόν και το παρόν- ξεναγώντας μας στις αναμνήσεις, την καθημερινότητα και τους αγαπημένους της χώρους

"Μετά την κατοχή της αγαπηµένης µας Αµµοχώστου καταλήξαµε στην Παλιά Λευκωσία. Το 1999 βρήκαµε µε το σύζυγό µου Ανδρέα, ένα εργοστάσιο και µια εφαπτόµενη διατηρητέα οικοδοµή, η οποία ήταν συµβατή µε την επιθυµία µας όπως υλοποιήσουµε το όνειρό µας. Το Live Work...".

"Μας αρέσει η ζωή εντός των τειχών, γιατί µας προσφέρει αστείρευτη ροή έµπνευσης, κουλτούρας, ζωντάνιας, πρακτικά σκεπτόµενων προοδευτικών πολιτών και συναδέλφων αρχιτεκτόνων".

"Το σπίτι µας αποτελείται από ένα εργοστάσιο που δηµιουργήθηκε το 1960 και µια διατηρητέα κατοικία που κτίστηκε στα µέσα του 1800 αλλά επεκτάθηκε σταδιακά από ισόγεια κατοικία, σε διώροφη µε κιόσκι το 1900".

"Η προσπάθειά µας σε κάθε στάδιο ήταν να σεβαστούµε τον χαρακτήρα του κάθε κτίσµατος και να δώσουµε το δικό µας στίγµα βασισµένο στη λειτουργικότητα, το άπλετο φως, το µικροκλίµα, την ασφάλεια και τη χαµηλή κατανάλωση ενέργειας".

"Το κτίριο ουσιαστικά είναι µία όαση ηρεµίας, και το όνοµα του 'Artisan Retreat', παραπέµπει σε ένα χώρο ήσυχο, ιδιωτικό, υγιή, όπου οι ένοικοι του, µικροί και µεγάλοι, µπορούν µε ευκολία να ζήσουν ο κάθε ένας και την προσωπική του ζωή, και την οικογενειακή, δηµιουργώντας".

"Στην καρδιά του συµπλέγµατος υπάρχει η εσωτερική µας αυλή στην οποία έχουµε φυτέψει οπωροκηπευτικά, κλήµα και εσπεριδοειδή. Το εργοστάσιο έχει ανακαινισθεί σε στυλ Manhattan Loft σε µοντέρνα λιτή γραµµή, ενώ η διατηρητέα κατοικία είναι το αρχιτεκτονικό µας γραφείο, το οποίο έχει ανακαινιστεί".

"Το καλοκαίρι απολαµβάνω να περνώ το χρόνο µου µε ένα βιβλίο αραχτή στον καναπέ δίπλα από τη λίµνη µε έναν καφέ, ενώ το χειµώνα µπροστά από το τζάκι, πάλι µε ένα βιβλίο! Αγαπηµένη µου γωνιά, είναι αυτή των κάκτων, όπου ο ανοιξιάτικος ήλιος είναι µια απόλαυση και οι φωνές των χελιδονιών µουσική στα αυτιά. Λατρεύω επίσης το σχεδιαστήριο µε το παταράκι που βλέπει στην αυλή. Είναι το γραφείο όπου συλλέγουµε τις αναµνήσεις µας µε τον Ανδρέα. Είναι ο χώρος δηµιουργίας και έµπνευσης!".

"Το σχεδιαστήριο όπως σου είπα, είναι γεµάτο µε αντικείµενα που έχουµε αγαπήσει εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια! Ξεχωρίζω ακόµα τα έργα τέχνης από τη Λία Βογιατζή, από τα οποία το ένα είναι δώρο από την ίδια, όπως και δύο πίνακες από τον Πόλυ Πεσλίκα. Οι πίνακες ζωγραφικής της κόρης µας έχουν τη δική τους θέση στο σαλόνι µας!"

"Πιστεύω ότι είναι αδύνατον ένας χώρος να είναι µόνιµα σε τάξη ιδίως όταν έχεις τέσσερα παιδιά στο σπίτι κι οι δύο γονείς εργαζόµενοι. ∆εν τα καταφέρνω µόνη! Είναι οµαδική εργασία, είµαστε πολλοί και µοιραζόµαστε ευθύνες"

"Μου αρέσει να µαγειρεύω και να πειραµατίζοµαι στην κουζίνα! Να ασχολούµαι µε το θέµα της υγιεινής διατροφής και να εισάγω νέες ιδέες στο καθηµερινό τραπέζι κάτω από το καχύποπτο βλέµµα των παιδιών µας! Όταν θα έχουµε φίλους στο σπίτι, τότε είναι απόλαυση η οργάνωση του µενού και το µαγείρεµα"

"Προσωπικά θεωρώ ότι η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή, για να φρεσκάρουµε το σπίτι µας και να ελέγξουµε εάν έχουµε κάποια συντήρηση, την οποία πρέπει να κάνουµε. Να φωτίσουµε το χώρο µας µε χρώµα, φως, και πράσινο. Να δηµιουργήσουµε ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, ενεργειακό κι άνετο"

"Μια καλυµµένη βεράντα για παράδειγµα, µπορεί να γίνει ένα ζεστό σαλονάκι µε κεράκια σε φαναράκια, µεγάλες µαξιλάρες µε φωτεινούς συνδυασµούς χρωµάτων, γλάστρες µε λουλούδια και γιατί όχι, τέχνη ή  χειροτεχνία στους τοίχους! Κάθε χώρος έχει το δικό του χαρακτήρα αλλά µε αυτές τις µικρές προσθήκες, ο εξωτερικός µας χώρος µεταµορφώνεται και µεταφερόµαστε σε άλλο τόπο και χρόνο"

"Έχουµε αρκετά νέα projects στα σκαριά. Επανέρχονται διάφοροι πελάτες µας, οι οποίοι είχαν παγοποιήσει τα σχέδιά τους µεσούσης της κρίσης. Στην Παλιά Λευκωσία ασχολούµαστε µε ανακαινίσεις οικιών, αλλά και εµπορικές εργασίες και προσθέτουµε ορόφους σε υφιστάµενες πολυκατοικίες-λοφτ. Γενικά έχουµε τη δυνατότητα και τις γνώσεις για να προσφέρουµε έξυπνες λύσεις, οι οποίες να είναι ενταγµένες στο προϋπολογισµό και τις ανάγκες του πελάτη µας, και οι οποίες παράγουν χαµηλότερα λειτουργικά έξοδα"

www.lordosarchitects.com

Πηγή: περιοδικό "ΟΚ!"

Δείτε τις φωτογραφίες στην πιο πάνω gallery

Tags ζωη λορδου, Σπιτι, διασημοι, gossip, αρχιτεκτονες, αρχιτεκτονικο γραφειο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9003 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4713 s // Total time: 2.3716 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X