Χρόνο για μείωση του ρίσκου ζητεί η ΕΝΙ/KOGAS


Χρόνο για μείωση του ρίσκου ζητεί η ΕΝΙ/KOGAS

Αίτημα για περαιτέρω χρόνο ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής κατέθεσε η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS στο Υπουργείο Ενέργειας.

Μετά από δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις, κατά τις οποίες δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ζητεί πλέον χρόνο για μελέτη όλων των δεδομένων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών γεωτρήσεων προκειμένου να μειώσει τα ρίσκα στη συνέχεια. Συνολικά το κόστος των ερευνών που πραγματοποίησε η κοινοπραξία στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέρχεται στα 420 εκ. ευρώ, 250 εκ των οποίων αφορά τις δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στον Ονασαγόρα και την Αμαθούσα.

"Όσο γίνονται γεωτρήσεις μαζεύονται στοιχεία"

Σε ερώτηση του SigmaLive, αναφορικά με το αίτημα της εταιρείας, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, εξήγησε ότι  όσο γίνονται γεωτρήσεις και μαζεύονται γεωλογικά στοιχεία τότε μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, όπου συνολικά έγιναν 60 γεωτρήσεις εκ των οποίων μόνο οι 20 ήταν επιτυχημένες. Είναι για αυτό πρόσθεσε, που η εξέλιξη αυτή αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.

«Παρόλο που το αποτέλεσμα της δεύτερης γεώτρησης μας απογοητεύει, εντούτοις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, αλλά χρειάζεται αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου», είπε χαρακτηριστικά. Βρίσκονται είπε υπό εξέταση τα αιτήματα της ENI/KOGAS, μεταξύ των οποίων και ο χρόνος. Συγκεκριμένα είπε η εταιρεία έχει ζητήσει επιπλέον δύο χρόνια προκειμένου να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη αξιολόγηση της εταιρείας, είχαν εντοπιστεί και εγκριθεί τέσσερις γεωτρήσιμοι στόχοι. Ωστόσο στο Υπουργείο πιστεύεται ότι δεν είναι οι μόνοι, και η επαναξιολόγηση ενδεχομένως να φέρει και άλλους στόχους στην επιφάνεια.

Το Υπουργείο Ενέργειας ήδη μελετά τα αιτήματα της κοινοπραξίας σε συνεργασία με τους συμβούλους του, για να αποφασίσει κατά πόσο είναι εύλογα ή όχι καθώς επίσης και τον χρόνο που χρειάζεται για να υπάρξει αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν θετική απάντηση του Υπουργείου, δεν θα σημαίνει διαφοροποίηση των υφιστάμενων συμβολαίων και συμφωνιών όπως ίσχυσε στην περίπτωση της Τοtal.

Όπως ο ίδιος ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία συγκεντρώνει πλέον την προσοχή της στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που έχει εντοπιστεί στην «Αφροδίτη».

Διασύνδεση με κυπριακό;

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κόμματα εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι ολοένα και ενδυναμώνονται οι υποψίες για ικανοποίηση του “freeze scenario”, πρότασης του κ. Άϊντα για πάγωμα των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να «δαμαστεί» η Τουρκία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Από κυβερνητικής πλευράς, κάτι τέτοιο απορρίπτεται και υποστηρίζεται ότι οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν κανονικά ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο κυπριακό. Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις τονίζουν, συνδέονται πάντα με την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την βιομηχανία της έρευνας και αξιοποίησης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Tags φυσικο αεριο,κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




×
×

Query time: 2.6241 s (284 Queries.) // Parse time: 0.2841 s // Total time: 2.9082 s // Source: database

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X