Ενώπιον της δικαιοσύνης 3 αστυνομικοί για τη δολοφονία ληστή


Ενώπιον της δικαιοσύνης 3 αστυνομικοί για τη δολοφονία ληστή

Με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ετοιμάζονται κατηγορητήρια εναντίον τριών αστυνομικών για την υπόθεση «δολοφονίας» υπόπτου από αστυνομικούς. Οι τρεις αστυνομικοί θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για το περιστατικό καταδίωξης ληστή, που κατέληξε στο θάνατο του.

Πρόκειται για την υπόθεση καταδίωξης και δολοφονίας  του 32χρονου Σάββα Ξενοφώντος από αστυνομικούς, που διαπράχθηκε το Δεκέμβριο του 2012 στην κοινότητα Μαρκί.

Η υπόθεση επανήλθε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από δηλώσεις του μέλους της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της αστυνομίας, Ευαγόρα Αναστασίου ότι παρά την ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού,  δεν βρέθηκε ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε τον Ξενοφώντος.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους της Αρχής, Γεώργιου Παπαντωνίου,  ο κ. Αναστασίου, είπε ότι η Αρχή διερεύνησε περιστατικό καταδίωξης υπόπτου για ληστεία από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ύποπτος έχασε τη ζωή του από τα πυρά Αστυνομικών.

«Τον δολοφόνησαν. Τον πυροβόλησαν και πέθανε», είπε χαρακτηριστικά.

Η αρχή, πρόσθεσε, διερεύνησε το επεισόδιο και κατέληξε  ότι τα μέλη της Αστυνομίας άσκησαν υπέρμετρη βία με τη χρήση των όπλων με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί το άτομο αυτό.

Στο περιστατικό που συνέβη το 2012 εμπλέκονταν δύο περιπολικά και οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν από τέσσερα με πέντε μέλη της Δύναμης. Ερωτηθείς αν βρέθηκε ο κάλυκας ο κύριος Αναστασίου άφησε να αιωρείται ότι πιθανώς να υπήρξε και θέμα συγκάλυψης του συγκεκριμένου αστυνομικού από συναδέλφους του.

«Η έρευνα», είπε, «δεν κατέδειξε το πρόσωπο που είχε πυροβολήσει, καθώς οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν από δύο περιπολικά της Αστυνομίας και 4-5 μέλη». Πρόσθεσε ότι η «Αρχή απεφάνθη ότι ο θάνατος του προήλθε από την αστυνομία και ότι κακώς η Αστυνομία χρησιμοποίησε το περίστροφο με αποτέλεσμα να πεθάνει ένας νέος».

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, το τραύμα ήταν διαμπερές δηλαδή με είσοδο και έξοδο της βολίδας η οποία όμως εξαφανίστηκε και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν ήταν δυνατό να γίνει βαλλιστικός έλεγχος. 

ΣΑΚ: απαράδεκτες οι δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου (ΣΑΚ), Ανδρέας Συμεού, χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Αναστασίου, τονίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο και θα αποφανθεί. «Είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε,  «ο κ. Αναστασίου  να καταδικάζει όχι μόνο τον αστυνομικό αλλά και ολόκληρο το αστυνομικό σώμα».

Αστυνομία: Θέμα της Αρχής η έρευνα του περιστατικού

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για μια έρευνα η οποία έγινε από μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής, και η Αστυνομία δεν έχει να κάνει οτιδήποτε με την έρευνα του περιστατικού.

Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που υπάρχει ισχυρισμός για κακοποίηση ή παράπονο από πολίτες για μια υπόθεση, τότε η Αστυνομία ενημερώνει αρμοδίως τον Γενικό Εισαγγελέα και εκείνος με τη σειρά του αποφασίζει αν θα δώσει περαιτέρω οδηγίες προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Η συγκεκριμένη υπόθεση είπε, διερευνήθηκε κατόπιν οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας, και κατέληξε σε συμπεράσματα.

Και δεύτερη υπόθεση που δεν βρέθηκε ο ένοχος

Σε άλλο περιστατικό που αφορούσε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα, κατά το οποίο ένας νέος 20 χρονών έχασε το μάτι του, και πάλι βρέθηκε ένοχη η αστυνομία για άσκηση υπέρμετρης βίας, ωστόσο τα μέλη της ΜΜΑΔ, φορούσαν κράνη χωρίς διακριτικά και δεν κατέστη δυνατό ν' αναγνωριστεί ο ένοχος.

Ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι τα παράπονα των πολιτών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Για το 2013 υπήρχαν 130 παράπονα, για τα 50 διορίστηκαν  ποινικοί ανακριτές ενώ για τα έξι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Tags Ληστής, αστυνομία, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0051 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0312 s // Total time: 0.0363 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X