Αντιδράσεις για το «τιτίβισμα» Κόνιγκ για Αναστασιάδη-Ρωσία


Αντιδράσεις για το «τιτίβισμα» Κόνιγκ για Αναστασιάδη-Ρωσία

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό προκαλεί το Tweet του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος συνέδεσε με ερώτημα την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα με τη δολοφονία του πολιτικού Μπορίς Νεμπτσόφ έξω από το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι αυτό που ενόχλησε είναι η διασύνδεση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη δολοφονία Νεμπτσόφ. Μέχρι στιγμής είπε δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ, ωστόσο το θέμα σίγουρα θα βρεθεί στη συνάντηση που θα έχει ο Ιωάννης Κασουλίδης με την Βικτώρια Νούλαντ το απόγευμα.

Τόνισε ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει να κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο των διπλωματικών θεσμιών. Πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει όταν εκφράζονται δημόσια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ότι λένε εκλαμβάνεται ως επίσημες θέσεις της χώρας την οποία εκπροσωπούν. Το τρίτο σημείο είπε, που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι πρέπει να εργάζονται για βελτίωση των σχέσεων της χώρας σου με τη χώρα που σε φιλοξενεί και να μην δυσχεράνεις αυτές τις σχέσεις με οποιοδήποτε τρόπο. «Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα και η δουλειά του κάθε διπλωμάτη είναι να εργάζεται για να ξεπερνιούνται», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

 

Απο την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, μίλησε για άκομψη ενέργεια η οποία προσεγγίζει τα όρια της παρέμβασης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Παρά τα όσα υπονοεί ο Αμερικανός ο πρέσβης, οι συμφωνίες της Μόσχας ενισχύουν το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος διαθέτει ικανά γεωπολιτικά ερείσματα από τα οποία αντλεί δύναμη και επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιωργάλλας.

Οικολόγοι: Απαράδεκτη η διασύνδεση

Πυρά εξαπέλυσαν και οι Οικολόγοι, οι οποίοι μάλιστα κατηγόρησαν τον κ. Κόνιγκ για φιλοτουρκικές τοποθετήσεις. «Είναι απαράδεκτη η διασύνδεση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη με τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπαρίς Νεμτσόφ.

«Αν όντως αντιπροσωπεύει τις θέσεις της χώρας του, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη διγλωσσία η οποία επικρατεί. Από τη μια μας αποκαλούν «στρατηγικούς εταίρους» και από την άλλη στρουθοκαμηλίζουν για την  Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε η Ελένη Χρυσοστόμου.

 

Τι λέει ο ίδιος ο πρέσβης

Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ερώτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα, τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και τη δολοφονία του Μπόρις Μεμτσόφ “έχουν παρεξηγηθεί”.

Σε γραπτή δήλωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει ότι “η ερώτησή μου στο Twitter `ποιά είναι η γνώμη σας για την εβδομάδα στη Ρωσία, όπως την είδαμε από εδώ; την επίσκεψη Αναστασιάδη και τις δηλώσεις; η δολοφονία Νεμτσόφ; έχει παρεξηγηθεί.”

Αναφέρει επίση ότι δεν ήταν πρόθεσή του ούτε να προκαλέσει ούτε και να υπονοήσει οτιδήποτε.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πρόθεσή μου δεν ήταν ούτε να προκαλέσω ούτε να υπονοήσω οτιδήποτε. Απλά ήθελα να πάρω τις αντιδράσεις των Κυπρίων πάνω σε δύο διαφορετικά θέματα. Πρώτο, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και τις δηλώσεις στη Μόσχα, και δεύτερο, το άλλο δραματικό γεγονός στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα, τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ”.

Είναι ατυχές, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κόνιγκ, “ότι κάποιοι είπαν ότι συνέδεσα τα δύο θέματα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση”.

 

Tags ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ, κυπρος, ΤWEET, ρωσια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5448 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3688 s // Total time: 2.9136 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X