Αμερικανικά παράπονα για τις δηλώσεις Αναστασιάδη στη Μόσχα


Αμερικανικά παράπονα για τις δηλώσεις Αναστασιάδη στη Μόσχα

Παράπονα αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα έχουν οι Αμερικανοί οι οποίοι αναμένεται να εγείρουν ζήτημα.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το θέμα αναμένεται να εγερθεί σε συνάντηση που θα έχει στις 6.30 το απόγευμα ώρα Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με την υφυπουργό εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, αλλά και στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, με τη βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ.

Οι Ιωάννης Κασουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, βρίσκονται στην Ουάσιγκτον καλεσμένοι από τη μεγαλύτερη οργάνωση του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι (AIPAC) για τις εργασίες του παγκοσμίου συνεδρίου, στο οποίο σήμερα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ερώτημα που έγινε στην ίδια πηγή, αν υπάρχει κάτι που ενοχλεί την Ουάσιγκτον στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.

«Δεν είναι οι συμφωνίες, αλλά οι δηλώσεις», επανέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν την Τετάρτη ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή, συνομίλησε με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ για θέματα της επίσκεψης Κασουλίδη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις συμφωνίες. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια αμερικανική διπλωματική πηγή, οι δηλώσεις που «ενόχλησαν» έγιναν αργότερα.

Πάντως επειδή και η κυπριακή πλευρά έχει πρόθεση να εγείρει στην κ. Νούλαντ τα δικά της παράπονα για τη στάση της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, σ’ αυτά αναμένεται να προστεθεί και ο κατάλογος των χθεσινών αναρτήσεων στο τουίτερ από τον πρέσβη Τζον Κάνιγκ κι οι διάλογοί του με Ελληνοκύπριους, όπου για άγνωστο λόγο η επίσκεψη του προέδρου στη Μόσχα συνδέθηκε στη συζήτηση με τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπαρίς Νεμτσόφ.

Σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Κασουλίδη, χθες βράδυ μίλησε σε δείπνο του συνεδρίου ενώπιον ενός ακροατηρίου από διπλωμάτες και ανώτερους εμπειρογνώμονες για θέματα εθνικής ασφαλείας. Στο ίδιο δείπνο μίλησε ο πρέσβης Ντένις Ρος, πρώην προεδρικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός της Βικτώρια Νούλαντ, δίωρη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή του AIPAC και το βράδυ συμμετοχή στη δεξίωση των κορυφαίων προσκεκλημένων του συνεδρίου, παρουσία μελών του Κογκρέσου, διπλωματών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το πρόγραμμα του κ. Νεοφύτου, πέραν του συνεδρίου του AIPAC, περιλαμβάνει συνάντηση με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Tags Νίκος Αναστασιάδης, μοσχα, πουτιν, πρεσβης, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2622 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3432 s // Total time: 2.6054 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X