Πώς θα αντιμετωπίσετε τον επίμονο και χρόνιο βήχα;


Πώς θα αντιμετωπίσετε τον επίμονο και χρόνιο βήχα;

 Πέρα από την αιτία που τον έχει προκαλέσει και εγκαθιδρύσει, είτε αυτή είναι κάποια αλλεργία ή στομαχικά προβλήματα, διαβάστε παρακάτω μερικές εναλλακτικές λύσεις να απαλλαγείτε από αυτό το «βραχνά»...  

 Μέλι με καφέ
Το μέλι απαλύνει, με θαυματουργά αποτελέσματα, το λαιμό, ενώ καταφέρνει και την ελάττωση της φλεγμονής στην περιοχή. Ο δε συνδυασμός του με το ρόφημα του καφέ, καταφέρνει και ενεργοποιεί την αναπνοή, κατευνάζοντας έτσι το βήχα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες σε πρώιμα μεν στάδια. Δοκιμάστε λοιπόν, να βάλετε μέλι αντί για ζάχαρη στον καφέ σας και θα ωφελήσετε την  υγεία σας σε πολλαπλά επίπεδα.

Τσάι από θυμάρι
Το θυμάρι περιέχει συστατικά που αντιμετωπίζουν άμεσα τον πονόλαιμο και το βήχα, απαλύνουν τη φλεγμονή και μπορούν ακόμα να φανούν βοηθητικά και σε περίπτωση βρογχίτιδας. Ετοιμάστε ένα αφέψημα με θυμάρι, φασκόμηλο και τσάι του βουνού και θα δείτε πως η φύση έχει τον τρόπο της να σας θεραπεύσει αποτελεσματικά και άκρως οικονομικά.

Ατμός
Με ο,τιδήποτε έχει να κάνει με βήχα, κρυολόγημα και συμφόρηση των αναπνευστικών οδών, ο ατμός, αν και όχι εκτιμημένος στο βαθμό που του αξίζει, μπορεί να κάνει θαύματα. Ο ατμός από μόνος του μαλακώνει άμεσα φλέγματα και βλέννες, ενώ με την προσθήκη αιθέριων ελαίων έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Δοκιμάστε λοιπόν, την παλιά μέθοδο κατά την οποία βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα αιθέρια έλαια και τα βότανα της αρεσκείας σας (tea tree και φύλλα ευκαλύπτου είναι καλές επιλογές).
Ανακατέψτε, ώστε να απελευθερωθούν τα συστατικά των βοτάνων και ελαίων και σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα για να εισπνεύσετε τον ατμό. Προσέξτε ωστόσο να μην είστε τόσο κοντά στο νερό, ώστε να «καείτε» από τον ατμό, αφού είναι κι αυτό μια πιθανότητα. Διατηρείστε την απόσταση με την οποία είστε άνετα και καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σχηματίζοντας το εφέ της σκηνής, για να περιορίσετε τον ατμό και εισπνέετε βαθιά για 5-10 λεπτά, 2-3 φορές τη μέρα.

Αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στο βήχα
Πολλές φορές ένας βήχας που ξεκινάει από μια ίωση, έχει την τάση να παραμένει και να γίνεται συνήθεια, ενώ έχετε θεραπευτεί από τον ιο και σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμεύει συνήθως μια εναλλακτική αντιμετώπιση του βήχα για να απαλλαγείτε από αυτόν, καλύτερα από μια φαρμακευτική αγωγή.

Δοκιμάστε να μετρήσετε μέχρι το 10, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να βήξετε ή επιδιώξτε να αποσπάσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα διακόψετε την τάση να βήξετε κάθε φορά, που σας έρχεται η επιθυμία και σιγά σιγά θα περιορίσετε το ενοχλητικό φαινόμενο.

Αλλαγή φαρμάκων
Υπάρχουν κάποιες θεραπείες, άσχετες συχνά με το βήχα, που έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν την ένταση και τη συχνότητά του. Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας και αν ο βήχας επιμένει, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την αγωγή που παίρνετε, καθώς είναι πιθανό να επηρεάζεται από τα φάρμακα που λαμβάνετε για την πίεση και την καρδιά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Διπλής δράσης χάπια
Πολλές περιπτώσεις βήχα δεν έχουν μια μόνο αιτία, γι’ αυτό και είναι καλύτερα να αντιμετωπίζονται αναλόγως. Χάπια με αντισταμινική, αλλά και αποσυμφορητική δράση πολλές φορές έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού μεμονωμένες θεραπείες δεν έχουν δράση, καταλήγοντας έτσι πάντα να μένει, έστω και σε μικρό βαθμό, η ενόχληση.

Αν τα στομαχικά προβλήματα είναι η αιτία
Είναι, τέλος, πιθανό η αιτία ενός επίμονου βήχα να είναι το οξύ του στομάχου και η παλινδρόμηση που το φέρνει στην επιφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, αν ο βήχας σας είναι ξηρός και πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας , η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιθανό να είναι η αιτία που τον προκαλεί.

Σε αυτή την περίπτωση, αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τον καφέ, το αλκοόλ και τις λιπαρές τροφές και ζητήστε, κατά προτίμηση, τη συμβουλή ενός γιατρού για το πως θα αντιμετωπίσετε αυτού του είδους το βήχα.
Φάρμακα που θα σας χορηγήσει, μπορεί να μην εξαφανίσουν τελείως το βήχα, αλλά θα αποδυναμώσουν το οξύ του στομάχου, ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητικό και αφορμή για περισσότερο βήχα.
 

Tags ΒΗΧΑΣ, γρίπη, ΙΩΣΗ, αρρωστια, χειμωνας, ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΒΗΧΑΣ, ΞΕΡΟΒΗΧΑΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1627 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3262 s // Total time: 2.4889 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X