O έρωτας κοιτάει χρόνια τελικά;


O έρωτας κοιτάει χρόνια τελικά;

Θέμα έξυπνο και ριψοκίνδυνο, αμφιλεγόμενο και ανεξάντλητο. Το θέμα των σχέσεων με διαφορά ηλικίας είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο γι’ αυτό και είναι ένα θέμα με ποικιλόμορφες απόψεις. Η ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου παρουσιάζει ένα θέμα της σύγχρονης εποχής.  

Παλαιότερα:
Πριν από 100 χρόνια, οι γυναίκες δεν δούλευαν, και από την πατρική εστία έβρισκαν προστασία στη συζυγική αγκαλιά. Έτσι ο άντρας είχε  προλάβει να «δημιουργηθεί» και μπορούσε να προσφέρει στο ζευγάρι μια άνετη ζωή. Τα στερεότυπα αυτά, που καλούσαν την γυναίκα να είναι μικρότερή από τον άντρα, ίσως να είχαν κάποια αξία επιβίωσης πριν 100 χρονιά. Τι γίνεται το 2014;

Οι θεωρίες:
Ο Πλάτωνας και άλλοι φιλόσοφοι, θεωρούσαν πως η ιδανική ηλικία της γυναίκας είναι η μισή ηλικία του άντρα συν 7. Δηλαδή, γυναίκες στα σαράντα τους, στο peak της σεξουαλικής τους ενέργειας, θα χρειάζονταν – με βάση αυτή τη φιλοσοφία - άντρες 66 ετών και πάνω, δηλαδή στη φάση της συνταξιοδότησης από την ενεργή σεξουαλική ζωή. Χμ… κάτι δεν πάει καλά! Ο Αριστοτέλης δε, θεωρούσε πως η ιδανική ηλικία γάμου για τον άντρα είναι τα 37 και για την γυναίκα τα 18.  Ο Χιού Χέφνερ θα έλεγε πως είμαστε οκ αν διαιρέσουμε απλά την ηλικία του άντρα με το 3!

Το σήμερα:
… 2014: Καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει να υποδείξει την «ιδανική» διαφορά ηλικίας που θα έπρεπε να υφίσταται ανάμεσα στο ζευγάρι.

Μικρή αλήθεια:
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επιλέγουμε τον/την σύντροφο μας, στη βάση μαθηματικών κριτηρίων.  Στο κάτω κάτω της γραφής, κάθε είδους διαφορά που χαρακτηρίζει τη σχέση ενός ζευγαριού θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εξαιρετικών προβλημάτων και συγκρούσεων.

Οι ειδικοί:
Σύμφωνα όμως με τους ψυχολόγους η διαφορά ηλικίας δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιλογή για μια πετυχημένη ή/και μη πετυχημένη σχέση! Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία όπως: η καλή επικοινωνία, η αφοσίωση, η ειλικρίνεια, η προσπάθεια και ο σεβασμός, είναι απαραίτητα ώστε να πετύχει μια τέτοια σχέση.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από άνθρωπο σε άνθρωπο το εξελικτικό στάδιο ποικίλλει. Το κάθε φύλο αντιλαμβάνεται τα χρόνια που περνάνε διαφορετικά.

Αυτός: Ο άντρας μεγαλώνοντας αναζητά το στιλ του και την οικονομική ασφάλεια.

Αυτή: Η γυναίκα θέλει απλώς να μην μεγαλώσει.

Αναλυτικότερα:
Για τον άντρα, τα γηρατειά είναι σε 20 χρόνια από τώρα, για την γυναίκα αύριο το πρωί. Εν κατακλείδι, η ηλικία δεν είναι το καταλυτικό κριτήριο για να επιλέξουμε τον/την σύντροφο μας.
Το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή των συναισθημάτων που μας δημιουργεί ο άλλος, η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας και το κατά πόσο ταιριάζουν οι κοσμοθεωρίες μας. Αν πρόκειται για δυο ανθρώπους που πιθανώς να ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και επομένως θα υπάρξει διαφορά αντιλήψεων για τη ζωή και τα προβλήματα της, άρα πιθανή έλλειψη συνεννόησης, θα χρειαστεί να υπάρξει σεβασμός και συμβιβασμός. Απαραίτητα συστατικά σε όλες τις σχέσεις έτσι και αλλιώς.

Ξέρουμε ότι:
Γνωρίζουμε ότι κατά το πλείστο οι γυναίκες έχουν ανάγκη για συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια. Θεωρητικά, ένας άντρας νεότερης ηλικίας, δε θα μπορεί να προσφέρει σε αυτά, κάτι που θα κάνει μια γυναίκα να νοιώσει ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτόν.

Η άλλη πλευρά:
Από την άλλη μεριά, οι νεότερες γυναίκες γοητεύονται από την προσωπικότητα, την εμπειρία και τα επιτεύγματα ενός μεγαλύτερου άνδρα. Κατακτώντας έναν τέτοιο άντρα ικανοποιείται ο εγωισμός της νεότερης γυναίκας…  με αποτέλεσμα αυτή να μείνει δίπλα του όντας ψυχολογικά πλήρης και ολοκληρωμένη.

Ξανά στην επιστήμη: 
Σίγουρα για τον Φρόιντ, η εικόνα-πρότυπο του πατέρα, παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την επιλογή του συντρόφου, μιας και μπορεί να παραλληλιστεί με το αίσθημα της πατρικής προστασίας.

Παρατήρηση:
Συχνό φαινόμενο του 2014, πολλές φορές αγνοώντας την ηλικιακή διαφορά, βάζοντας ως προτεραιότητα τη χημεία και τα συναισθήματα, είναι οι γυναίκες που επιλέγουν σχέση με μικρότερης ηλικίας άνδρες. ΟΚ! Υπάρχουν βεβαία και γυναίκες που αναζητούν μια ευχάριστη εμπειρία μέσα από μια σχέση με νεότερους ανδρών. Έτσι μπορούν να ξεφύγουν από παρελθοντικά προβλήματα τα οποία τις φόρτωσαν μόνο συναισθηματική ταλαιπωρία και εξάντληση. Ένας μικρότερος άνδρας μπορεί να είναι το γιατρικό στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να κάνει μια γυναικά να νοιώσει και πάλι θελκτική και ελκυστική.
Οι επιλογές ενός άνδρα, λόγο του «εγώ» του, συγκλίνουν πολλές φορές με αυτές των γυναικών...  ένας άντρας στην ανάγκη του να νοιώσει και πάλι ελκυστικός, σημαντικός κτλ., θα τρέξει στην μικρότερη του.

Συμπεράσματα:
Επόμενος, συναντάμε την μερίδα αντρών που γουστάρουν γυναίκες πολύ μικρότερης ηλικίας, αλλά και τη μερίδα των ανδρών, η οποία προτιμά να συνάψει σχέση με γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο Φρόιντ και πάλι θα έλεγε:
Αυτό και αν είναι σημάδι του Οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ψυχολογικό στήριγμα, κινητήρια δύναμη λήψης πρωτοβουλιών μπορεί να προσφέρει μια μεγαλύτερη γυναίκα σε πολλούς άνδρες, με χαμηλή αυτοεκτίμηση-ανασφάλεια.

Προσθέτοντας τα πιο πάνω για το τελικό αποτέλεσμα:
Η ηλικία δεν είναι το καταλυτικό κριτήριο για να επιλέξουμε το αν θα είμαστε ή όχι με κάποιον. Αλλά, όταν ο κύριος και βασικός λόγος επιλογής του συντρόφου βασίζεται αποκλειστικά στο κριτήριο της ηλικίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της αντίστοιχης ηλικίας τότε η διαφορά ηλικίας αποτελεί πρόβλημα. Εφόσον λείπει το συναισθηματικό υπόβαθρο μια τέτοια σχέση σίγουρα θα φέρει με το χρόνο πολλά σοβαρά προβλήματα.

Το tip του άρθρου:
Τη ζωή δεν μπορούμε να την προβλέψουμε. Γενικά, όλοι έχουμε επιλογές και επιλέγοντας κάτι σημαίνει αφήνουμε να μας ξεφύγει αυτό που δεν επιλέξαμε.

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
cy.linkedin.com/pub/christina-f-sorokou/46/a90/532/
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags ερωτας, χρονια, ηλικια, ΑΓΚΑΛΙΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ, σχεση, ΘΕΩΡΙΕΣ, ζευγαρι, αντρας, γυναίκα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0945 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3384 s // Total time: 2.4329 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X