Βασιλεία Θεοφίλου: Ζωή σε φόντο πράσινο


Βασιλεία Θεοφίλου: Ζωή σε φόντο πράσινο

Ακόλουθος περιβάλλοντος στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε., η Βασιλεία Θεοφίλου κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες και μας υποδέχεται στο σπίτι της στα Περβόλια!

Η Βασιλεία Θεοφίλου γεννήθηκε στην Κύπρο και έζησε σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Ινδία, Γερµανία και Αγγλία, αφού ο πατέρας της ήταν διπλωµάτης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι µία γυναίκα µε έντονη επαγγελµατική δραστηριότητα που µάχεται καθηµερινά στο εξωτερικό για την προστασία του πρασίνου. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήµες στο Ηνωµένο Βασίλειο, εργάστηκε ως ασκούµενη στο γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου ∆ήµα, στις Βρυξέλλες, ενώ κατόπιν µιας σύντοµης θητείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσελήφθηκε στη Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ. «Πρόσφατο ορόσηµο στην καριέρα µου θεωρώ την άσκηση της Προεδρίας του Συµβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο. Είχα την ευκαιρία να προεδρεύσω των συνεδριάσεων στις οποίες συµµετείχαν τα 28 κράτη µέλη, για να πάρουν σηµαντικές αποφάσεις σχετικά µε ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς νόµους» µου είπε όταν συναντηθήκαµε στο πατρικό της σπίτι στα Περβόλια, λίγο πριν αναχωρήσει ξανά για τις Βρυξέλλες.

Είχατε από µικρή έντονα ανεπτυγµένη την περιβαλλοντική σας συνείδηση;
Ναι. Ο θαυµασµός µου για το περιβάλλον ξεκίνησε από νωρίς και φυσικά σε αυτή την ευαισθητοποίηση συνέβαλε και η οικογένειά µου. Η µητέρα µου είναι γεωπόνος, εποµένως η επιρροή πάνω µου ήταν δεδοµένη.

Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διαµόρφωση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιηµένων πολιτών;
Το σπίτι, η οικογένεια και η παιδεία είναι, αδιαµφισβήτητα, τα πιο σηµαντικά στοιχεία στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Οικογένεια και σχολική παιδεία πρέπει να λειτουργούν συµπληρωµατικά. ∆ηλαδή, όπως ο γονέας θα µάθει το παιδί του να µην σπαταλά το πολύτιµο νερό στο σπίτι, έτσι και το παιδί µπορεί να ευαισθητοποιήσει τους γονείς του στο θέµα της καλής ευηµερίας των ζώων, όπως θα έχει διδαχθεί από το σχολείο.

Η θέση σας στη Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Κύπρου είναι καίρια στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρείτε ότι η Κύπρος υστερεί στην προστασία του περιβάλλοντος;
Είναι γεγονός ότι δεν είµαστε τόσο προχωρηµένοι όσο άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι µας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρω τη διατήρηση προστατευµένων περιοχών, την παράνοµη παγίδευση πουλιών, την ανεξέλεγκτη εκµετάλλευση της ακτογραµµής και των αποβλήτων που δηµιουργούµε. Φυσικά, υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήµατα που είναι δύσκολο να αντιµετωπιστούν, διότι οφείλονται αποκλειστικά σε φυσικά φαινόµενα.

Ποιες επιτυχίες µετράµε ως χώρα και πού υστερούµε;
Η Κύπρος είναι πρώτη στην ποιότητα νερών κολύµβησης στην Ευρώπη. Όλες οι περιοχές κολύµβησης στο νησί µας, χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια ως «εξαιρετικές» από τον Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Οργανισµό. ∆υστυχώς, υστερούµε σε άλλους τοµείς, όπως στην προστασία της φύσης και στην ευηµερία των ζώων, ενώ έχουµε τη µεγαλύτερη κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην Ευρώπη. Όπως ήδη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, η Κύπρος είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα.

Θεωρείτε ότι ο κόσµος είναι σε θέση να αναγνωρίσει την αξία της στη ζωή µας;
Η βιοποικιλότητα είναι σχετικά µοντέρνος όρος και περικλείει την έννοια όλων των ζώντων οργανισµών και των οικοσυστηµάτων. Για να καταλάβει κανείς την αξία της βιοποικιλότητας φτάνει να συλλογιστεί από πού προέρχεται το µέλι, τα καλλυντικά, τα φάρµακα, το ψάρι που τρώµε, τα εύγευστα λαχανικά, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που απολαµβάνουµε σε ένα εξωτικό ταξίδι. Όλα βασίζονται πάνω στη βιοποικιλότητα και στις υπηρεσίες που µας προσφέρουν τα οικοσυστήµατα, όπως παροχή νερού, εδάφους, ξυλείας, τροφής κτλ.

Σήµερα παρατηρείται µείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη...
Πράγµατι στις ηµέρες µας, η βιοποικιλότητα µειώνεται µε ταχύτατους ρυθµούς. Εκτιµάται ότι οι ρυθµοί εξαφάνισης των ειδών είναι περίπου εκατό φορές υψηλότεροι από παλαιότερα και προβλέπεται ότι θα επιταχυνθούν περαιτέρω.

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;
Πολύ! Κάθε οργανισµός παίζει σηµαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντός του και στηρίζει τη βιωσιµότητα και άλλων µορφών ζωής. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ένα µεγάλο είδος ζώου, που τρέφεται µε άλλα µικρότερα ζώα, εξαφανιζόταν από ένα οικοσύστηµα. Αυτό θα οδηγούσε στην εξάπλωση των µικρότερων φυτοφάγων ζώων, αφού δε θα τα θήρευε κάποιο µεγαλύτερο ζώο πλέον. Αυτό µε τη σειρά του θα οδηγούσε στη δραστική µείωση της χλωρίδας του οικοσυστήµατος που αποτελεί τροφή για τα ανεξέλεγκτα πολλαπλασιαζόµενα φυτοφάγα ζώα. Τέτοιες απώλειες πλήττουν τα οικοσυστήµατα και κατ' επέκταση την ανθρώπινη ευηµερία.

Με ποια µικρά και απλά βήµατα µπορούµε να κάνουµε πιο «πράσινη» την καθηµερινότητά µας;
Η επαναχρησιµοποίηση (εναλλακτικών) σακούλων από το σπίτι για τα εβδοµαδιαία ψώνια, αντί να γίνεται αλόγιστη χρήση πλαστικών σακούλων στην υπεραγορά. Επιλεκτικότητα στα προϊόντα που αγοράζουµε: τα τοπικά κυπριακά προϊόντα είναι προτιµότερη λύση προς όφελος και της οικονοµίας µας αλλά και του περιβάλλοντος. Επίσης, όπου µπορούµε να χρησιµοποιούµε ποδήλατο και όχι αυτοκίνητο για τις µετακινήσεις µας.

Σας πετυχαίνουµε λίγο πριν φύγετε ξανά για εξωτερικό. Πώς είναι η καθηµερινότητά σας στις Βρυξέλλες;
Πολύ εντατική! Κάθε φορά που επιστρέφω στις Βρυξέλλες από την Κύπρο νιώθω ότι ανεβάζω κατά πολύ τους ρυθµούς. Η δουλειά µου είναι αρκετά απαιτητική, µε ευθύνες, προθεσµίες, ένταση, εκπλήξεις, αλλά µε ευχαριστεί. Το υπόλοιπο της µέρας είναι κυρίως κοινωνικές υποχρεώσεις και «εξωσχολικές» δραστηριότητες όπως γυµναστική και πιάνο.
Ζείτε τον παλµό της πόλης;
Επισκέπτοµαι συχνά εστιατόρια, υπαίθριες αγορές, φεστιβάλ και παρακολουθώ µουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Πολλές φορές ταξιδεύω τα Σαββατοκύριακα σε κοντινά µέρη όπως για παράδειγµα πρόσφατα την Ολλανδία.

Σας λείπει η Κύπρος;
Βεβαίως. Μου λείπει η οικογένεια µου, το κλίµα του νησιού αλλά και οι άνθρωποι της Κύπρου που είναι πολύ φιλικοί, εξυπηρετικοί και γενναιόδωροι.

Ποια είναι τα αγαπηµένα σας µέρη στην Κύπρο για µία κυριακάτικη εκδροµή ή εξόρµηση στη φύση;
Μια βόλτα στη λίµνη Ορόκλινης σίγουρα αξίζει τον κόπο για να δει κανείς τον υδροβιότοπο. Υπάρχει επίσης, αριθµός µονοπατιών της φύσης στην οροσειρά του Τροόδους, αλλά και στη χερσόνησο του Ακάµα, τα οποία τουρίστες ταξιδεύουν από όλα τα µέρη της Ευρώπης για να τα περπατήσουν.

Ποιοι είναι οι επόµενοί σας στόχοι;
Πρόσφατα απέκτησα ένα δίπλωµα στην πρόληψη και τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης. ∆εδοµένης της αυξανόµενης δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της επικείµενης εκµετάλλευσης των πόρων που ανακαλύφθηκαν στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της χώρας µας, πιθανόν αυτό το δίπλωµα να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα, ώστε µελλοντικά να ασχοληθώ µε το σηµαντικό τοµέα της προστασίας της θάλασσας.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project µπορείς να βρεις στο site: www.cyprusbiodiversity.eu

Tags βασιλεια θεοφιλου, Σπιτι, Διακοσμηση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5874 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3533 s // Total time: 2.9406 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X